Tisza-tó: víztározóból lett hazánk legnagyobb mesterséges tava

Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a Tisza-tó mindössze négy évtizedes múltra tekint vissza. Kiváló természeti adottságainak, kialakult ökológiájának köszönhetően családi kikapcsolódások ideális helyszíne. Vadvízi világa gyalog, kerékpárral, lóháton és csónakkal is bejárható. A Tisza-tó kiváló természeti adottságainak köszönhetően érdekes, más tóval össze nem hasonlítható, mozaikos vízi világ alakult, melynek felfedezését kalandtérkép is segíti.

Tisza-tó

Tisza-tó kialakulása

A tiszai áradások szabályozása és Alföld jobb vízellátása érdekében építették fel 1973-ban a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal. A Heves megyéhez tartozó terület feltöltése az 1990-es években fejeződött be. Az Alföld északi részén létrejött mesterséges tavat először Kiskörei víztározónak hívták, később kapta a mai Tisza-tó nevet.

Tisza-tó

127 km² területen felváltva találunk a nyílt vízfelületeket, szigeteket, holtágakat és csatornákat. Hossza 27 km, 43 km²-nyi sziget található benne, az átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter. 1999 óta Hortobágyi Nemzeti Park részeként az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

Tisza-tó

Magyarország második legnagyobb összefüggő vízfelülete változatos vadvízi világot varázsol az Alföldre. Horgászok kedvelt helye, csónakos barangolások, kajaktúrák, ökotúrák, és fotótúrák legnépszerűbb úti célja. A szigeteken sétaút, kalandpark, a félszigeten található ártéri erdőben tanösvény és kilátó kínál kirándulási lehetőséget.

Tisza-tó

A gyors folyású, mély, hidegvízű folyó, a Tisza keresztülfolyik a tavon, öblítő csatornákból tölti fel a lapos, gyorsan melegedő tározó tereket, számos szigettel, holtággal varázsol változatos vadvízországot az Alföld közepére.

A Tisza-tó négy évszakos horgászvíz; különleges halfaunája, nemzetközi szinten ismert halbősége a madarak földi paradicsoma is egyben.

Kajaktúrák, ökotúrák, és fotótúrák egyaránt elérhetők. Nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú kiscsónakos kikötőparkkal és képzett túravezető bázissal rendelkezik.

Tisza-tó

Tisza-tavi Ökocentrum – a Tisza-tó látogatóközpontja

2012-ben Poroszlón nyílt meg az Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is magában foglaló Tisza-tavi Ökocentrum, a Tisza-tó látogatóközpontja és témaparkja.

A kiállításra érkező látogatót egy sejtelmes víz alatti világ fogadja. Itt találkozhatunk Magyarország ismert, ám annál ritkábban látott védett halaival, mint pl. a magyar bucó, petényi márna, lápi póc. A leglátványosabb attrakció az üvegalagútnál várja a látogatót, ahol a Magyarországon egykoron élt halóriást, a vizát csodálhatjuk meg, amint 1,5-2 méteres példányai a fejünk fölött úsznak át.

Tisza-tó

Magyar Tavak Fesztiválja

A Magyar Tavak Fesztiváljának elődjét a Tisza-tónál rendezték meg először 2013 nyarán. A Tisza-tavi Fesztivál programsorozat sikerének kulcsa igen egyszerű: kiviszi a klasszikus zenét a természetbe, mindezt sporttal kombinálja. Az egyre növekvő érdeklődésnek és látogatószámnak köszönhetően 2021-től a fesztivált már több tavunknál is megrendezik.

A Magyar Tavak Fesztiválján egy, két vagy három napon át a vízparton, a szabad ég alatt élvezhetjük a kultúrát madárcsicsergés és a természet nyújtotta gyönyörű panoráma mellett. A fesztivál bemutatja hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt, a környék népi kultúráját is. A klasszikus zenei, opera- és jazz előadások a megszokottól teljesen eltérő, természetes környezetben zajlanak, a hangulat és a művészi élmény páratlan.

Tisza-tavi kalandtérkép

A 2023-ban A harmadik alkolommal kiadott, és aktualizált Tisza-tavi kalandtérkép 100 látnivalót, strandot, tanösvényt, kalandparkot, éttermet, bisztrót, kilátót és látogatóközpontot mutat meg hazánk legnagyobb mesterséges tavának környékéről. A kiadvány ingyenesen elérhető a Tourinform irodákban és a Tisza-tó környéki szolgáltatóknál. Az informatív térkép online is megtekinthető és letölthető, így már az utazás megtervezésénél is hasznos segítség lehet.

Tisza-tó videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük