Tisza-tó: víztározóból lett hazánk legnagyobb mesterséges tava

Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a Tisza-tó mindössze négy évtizedes múltra tekint vissza. Kiváló természeti adottságainak, kialakult ökológiájának köszönhetően családi kikapcsolódások ideális helyszíne. Vadvízi világa gyalog, kerékpárral, lóháton és csónakkal is bejárható. 

Tisza-tó

Tisza-tó kialakulása

A tiszai áradások szabályozása és Alföld jobb vízellátása érdekében építették fel 1973-ban a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal. A Heves megyéhez tartozó terület feltöltése az 1990-es években fejeződött be. Az Alföld északi részén létrejött mesterséges tavat először Kiskörei víztározónak hívták, később kapta a mai Tisza-tó nevet.

127 km² területen felváltva találunk a nyílt vízfelületeket, szigeteket, holtágakat és csatornákat. Hossza 27 km, 43 km²-nyi sziget található benne, az átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter. 1999 óta Hortobágyi Nemzeti Park részeként az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

Tisza-tó

Magyarország második legnagyobb összefüggő vízfelülete változatos vadvízi világot varázsol az Alföldre. Horgászok kedvelt helye, csónakos barangolások, kajaktúrák, ökotúrák, és fotótúrák legnépszerűbb úti célja. A szigeteken sétaút, kalandpark, a félszigeten található ártéri erdőben tanösvény kínál kirándulási lehetőséget.

Tisza-tó

Tisza-tavi Ökocentrum

2012-ben Poroszlón nyílt meg az Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is magában foglaló Tisza-tavi Ökocentrum, a Tisza-tó látogatóközpontja és témaparkja.

A kiállításra érkező látogatót egy sejtelmes víz alatti világ fogadja. Itt találkozhatunk Magyarország ismert, ám annál ritkábban látott védett halaival, mint pl. a magyar bucó, petényi márna, lápi póc. A leglátványosabb attrakció az üvegalagútnál várja a látogatót, ahol a Magyarországon egykoron élt halóriást, a vizát csodálhatjuk meg, amint 1,5-2 méteres példányai a fejünk fölött úsznak át.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük