Utazási iroda választás előtt ezt tedd

Az utazási iroda választás igen fontos lépése az utazás tervezésnek. Engedéllyel nem rendelkező vagy nem megfelelő szolgáltatásokat nyújtó utazási iroda útjára befizetve hamar rémálom lehet a rég várt álomutazásból. Tovább olvasva megtudhatod, mi mindenre érdemes figyelned az utazási iroda kiválasztásánál. Továbbá azt is megmutatom, hol tudod leellenőrizni, hogy megbízható-e az általad választott utazási iroda.

utazási iroda választás

Tippek utazási iroda választáshoz

Az utazási irodák többféle szolgáltatást nyújtanak. Vásárolhatunk nálunk például csak szállást vagy repülőjegyet, vagy akár egy teljes utazási csomagot. Utazási szolgáltatást csak bejelentett cég nyújthat. Az utazásszervezői és az utazásközvetítői tevékenység egyaránt bejelentésköteles.

Jó tudni, hogy ha teljes utazási csomagot vásárolunk, akkor az utazási iroda kötelező vagyoni biztosítéka véd bennünket az utazási iroda fizetésképtelensége esetén.

Az interneten rengeteg weboldal kínál utazási szolgáltatást. Jó ha alapvetően egy kicsit kétkedők vagyunk. Nem fizessünk be rögtön egy kihagyhatatlan ajánlattal kecsegtető útra. Az internettel kinyílt a világ, de bizony itt is megjelentek a csalók, a tisztességtelenül gazdagodni vágyók.

Az utazási szolgáltatás nem egy tárgy, amit megvásárlás előtt kipróbálhatunk, vagy a kötelező garancia keretében kicserélnek, ha nem „úgy szuperál”, ahogy vártuk.

Nem bedőlni!

Ne dőlj be a túl csábító ajánlatoknak. Minden irodának hasonló költségei vannak egy utazással kapcsolatban, ezért legyen gyanús, ha egy iroda a többihez képest töredékáron kínál utazást.

Gondolkozz mielőtt cselekszel, ha egy iroda tizedáron kínál egy utazást a többi irodához képest. Ez képtelenség. Biztos, hogy ott valami bűzlik. Ha nem akarsz feleslegesen pénzt kidobni és bosszankodni, kerüld el az ilyen ajánlatokat.

Az interneten nemcsak a lehetőségek bővülnek, de megnő a kockázat is. Csak korlátozott lehetőségeink vannak arra, hogy utána járjunk kinek fizetünk ki akár több százezer forintot egy körutazásért. Ha nem akarsz „bóvlilandbe” utazni vagy nincs kedved bizonytalan hátterű külföldi cégnek ajándékozni a kemény munkával megkeresett forintjaidat, akkor légy óvatos.

Magyar irodát válassz!

Érdemes magyar irodát választani, mert itt jól szabályozottak az utaztatási feltételek, a cégek működése. Egy bárki által megtekinthető nyilvántartásban nézhetünk utána annak, megtörtént-e az iroda kötelező bejelentése, van-e vagyoni biztosíték, és ha igen, annak mekkora az összege.

Egy ismeretlen hátterű weboldalnál viszont könnyen megeshet, hogy egy külföldi „adóparadicsomba” bejegyezve jóval kisebb mértékű szabályozásoknak kell megfelelnie, így – probléma esetén – sokkal körülményesebb az ügyintézés.

A magyar utazási irodáknak két fő típusa van: utazásszervező és utazásközvetítő.

Ki az utazásközvetítő?

Az utazásközvetítés azt jelenti, hogy az utazási iroda egy másik, utazásszervező cég nevében és annak megbízása alapján köti meg a fogyasztóval a szerződést. Magáért az utazási szerződés és a vállalt szolgáltatások teljesítéséért az utazásszervező felel, csakúgy, mint az ebből eredő, fogyasztót ért károkért. Az utazásközvetítő a befizetett összegből csak a közvetítői díjat kapja meg, a többi részt átutalja az utazásszervezőnek.

Utazásközvetítőnél kötött szerződésnél ellenőrizzük le az utazásszervezőt is és figyeljünk arra, hogy a szerződésben az szervező adatai is benne legyenek.

Az utazásközvetítő felelőssége korlátozott. Probléma esetén náluk is be lehet jelenteni a panaszt, de az utazásszervező a felelős cég, az ő biztosítékai alapján remélhetünk visszatérítést, ha meghiúsul az utazás.

Ki az utazásszervező?

Az utazásszervező szervezi és bonyolítja az utazást. Magyarországon minden irodának rendelkeznie kell vagyoni biztosítékkal, illetve hazautaztatási biztosítással. Az előbbi a még el nem utazott turisták előlegként befizetett összegét téríti meg, az utóbbi pedig a külföldön tartózkodó turisták hazaszállításáról gondoskodik egy utazási irodánál bekövetkező pénzügyi probléma esetén.

Ellenőrizd le az utazási irodát!

Az alábbi linkre kattintva tudod ellenőrizni, hogy mely utazási irodák kerültek ténylegesen bejelentésre, milyen összegű vagyoni biztosítékkal rendelkezik, vagy éppen, hogy melyik céget tiltották el a tevékenység folytatásától:

bejelentett és letiltott magyar utazási irodák

Nagyon fontos, hogy csak a nyilvántartásban szereplő bejelentett, és eltiltás alatt nem álló vállalkozással szerződjünk, ellenkező esetben ugyanis nem illeti meg bennünket a többletvédelem. Többletvédelem például az, hogy ha például az utazásszervező – rajta kívül álló okból – az utazási szerződés lényeges feltételét módosítja az indulás előtt, akkor a fogyasztó elállhat a szerződéstől és visszajár a befizetett díj kamattal megnövelt összege.

Miért fontos az utazási szerződés?

Az utazási szerződést mindig írásba kell foglalni.

Az utazási szerződés kötelező elemei: 

  • az utazásszervező neve,
  • székhelye,
  • telefonszáma,
  • ha utazásközvetítővel szerződtünk, akkor ez utóbbi cégnek is meg kell adni az elérhetőségeit.

Azért is érdemes előre tájékozódni, mert például, ha csődbe megy az iroda, aminél a repülőjegyünket vásároltuk, akkor az utazási iroda fizetésképtelensége esetén erre nem vonatkozik a kötelező vagyoni biztosítás.

Érdemes útlemondási (sztornó) biztosítást is kötni arra az esetre, ha valamilyen váratlan ok (baleset, betegség, stb.) miatt még sem tudunk elmenni az utazásra. Az útlemondási biztosításnál a biztosítók ugyanis a biztosítási feltételekben tételesen meghatározzák azokat az eseteket és feltételeket, amelyek bekövetkezténél visszatérítik a befizetett részvételi díj teljes összegét vagy adott részét.

Döntés előtt érdemes az interneten megnézni az utazási irodáról írt véleményeket is, mert abból is sok hasznos információt megtudhatunk.

Ha teljesen biztosra akarunk menni, válasszunk olyan irodát, amit a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) felvett a tagjai közé. Ide csak olyan utazási irodák kerülhetnek, amelyek korrekt módon, megfelelő szakmai színvonalon, a vonatkozó jogszabályokat betartva működnek, ezért a MUISZ-tagság egyfajta garanciát is jelent az utasok számára.

Nem titok, hogy külföldre évek óta legtöbbször a PROKO Travellel utazom, akik szintén MUISZ tagok és tapasztalataim szerint az egyik legjobb, ha nem a legjobb ár/értékarányú szolgáltatásokat nyújtják legnagyobb megelégedésemre.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük