Tihany télen a magasból – videó

Tihanyt gyönyörű fekvése, különleges atmoszférája és rengeteg látnivalója miatt bármely évszakban érdemes felkeresni. Túrázásra különösen az őszi és a tavaszi időszak alkalmas, ilyenkor rengeteg védett növényt testközelből is szemügyre vehetünk. A nyár az önfeledt bulizások és nagy csobbanások időszaka. A télen pedig a havas táj és jeges Balaton látványa csalogat. Nézd meg videón, milyen is Tihany télen és olvasd el a tihanyi echó és a kecskekörmök legendáját!

Tihany télen

Tihany fekvése, látnivalói

Tihany falu a Balaton északi partján, a Tihanyi-félszigeten, Veszprém megyében található. Legfőbb látnivalója a tihanyi bencés apátság, amelyet a kriptában nyugvó I. András (Endre) alapított 1055 -ben. Az apátság alapító oklevele az első magyar nyelvű emlék, amelyet a Pannonhalmi Bencés Főapátságban őriznek. Magát a templomot 1754-ben barokk stílusban újjáépítették. A ma is működő apátság történelmi és művészeti jelentősége miatt kedvelt turisztikai látványosság. Innen nyílik a legjobb kilátás a Balatonra.

Az Apátsági templomon túl Tihany híres az itt termesztett levenduláról és júliusban tartott levendula fesztiváljáról. A túrázóknak érdemes felkeresni a bazalttufába vájt barátlakásokat is.

Tihanyi echo és a kecskekörmök legendája

Tihany a 18. század óta létező visszhangjáról (echo) híres, amelyről többek között Csokonai Vitéz Mihály és Vörösmarty Mihály is versben emlékezett meg. A visszhang azóta a táj változásai, beépítése miatt már nem válaszol, csak Borsos Miklós szobra őrzi emlékét.

A legenda szerint élt a Tihanyi-félszigeten egy világszép, aranyszőrű kecskéket legeltető királylány, aki azonban néma volt. A Balatonból kiemelkedő hullámkirály szeme is megakadt a szépséges királylányon. Egy alkalommal a hullámkirály kért egy bögre kecsketejet beteg fiának a lánytól. Cserébe felajánlotta, hogy megszünteti a lány némaságát. A büszke és kemény szívű lány az ajánlatot visszautasította. Amikor  a fia belehalt a fájdalomba, apja égtelen haragra gerjedt, és a kegyetlen lányt sziklába záratta. A magára maradt kecskenyáj a tóba veszett, körmeiket azóta is partra hordja a víz. A királylány pedig azóta is sziklába zárva vezekel bűneiért, minden arra járó kérdésére felelnie kell. Ő ugyanis a tihanyi visszhang.

A partra kerülő kecskekörmök valójában az őskori kagylók maradványai.

Tihany télen a magasból  – videó

Kattints és nézd meg milyen elbűvölő a város madártávlatból!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük