Tihany, az egyik legszebb fekvésű község látnivalói

Tihany az a település, amit nem szabad kihagyni, ha a Balaton északi részén járunk. A júniusban tartott levendula fesztivál és Tihanyi Apátság csak a jéghegy csúcsa. Gyönyörű panorámája, épített örökségei és természeti környezete minden évszakban csábító. Tihany  látnivalói megérnek egy egész napos kiruccanást.

Tihany látnivalói

Tihany látnivalói

Tihany a Balaton északi részén, a Tihanyi-félszigeten fekszik. A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, 5 kilométer mélyen nyúlik be a tóba. Itt található Magyarország egyik legváltozatosabb tája, itt hozták létre az első tájvédelmi körzetet.

Tihanynál a legkeskenyebb hazánk legnagyobb tava. Kompjárat köti össze a déli parti Szántóddal. 

De nézzük is melyek Tihany látnivalói, nevezetességei, látványosságai!

Külső-tó

A Tihanyi-félsziget egyik legcsodásabb természeti képződménye a Külső-tó. Az állóvíz az egykoron itt lévő vulkán főkráteréből alakult ki, tengerszint feletti 116 méteres magasságban. Magasabb vízállások idején a Balatonhoz tartozott, a vízszint csökkenésével a víz csak a mélyedésekben maradt meg. Vízutánpótlása kevés, ezért megindult a mocsárképződés.

Kompkikötő

A délről érkezőknek a Szántód-Tihany komp nemcsak időben éri meg, a kompozás egyben egy élmény is.

Belső-tó

A vulkáni kráterben létrejött Belső-tó igen kedvelt a horgászok és kutyások körében. A tóban hivatalosan is fürödhetnek kutyák. Itt legelész a nemzeti park szürkemarha gulyája, de egész állat- és növébyvilági érdekességeket is megfigyelhetünk.

Levendula ház

A Belső-tó partján áll a Levendula ház, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontja, ahol rövidfilmekkel és interaktív játékokkal mutatják be a félsziget és a levendula történetét, valamint a levendula felhasználási lehetőségeit.

Tihany látnivalói - Tihanyi Levendula Ház

Varga Imre: Alapító szobra

1972-ban állították fel az I. Andrást, az apátságot alapító királyt ábrázoló bazalt, aranyozott krómacél szobrot.

Tihany látnivalói - Az Alapító szobra

Tihanyi Bencés Apátság

A Tihany jelképének számító kéttornyos, barokk templom elődjéd I. András alapította 1055-ben. Sírja ma is megtekinthető a 11. századi altemplomban. Állandó és időszaki kiállításokon ismerkedhetünk meg az apátság történetével és a szerzetesek életével.

Tihanyi Levendula

Pisky sétány

Az apatság melletti Pisky sétányról a legszebb a kilátás a Balatonra. Nemcsak a csodálatos panoráma miatt érdemes itt végig sétálni. Innen juthatunk el a Visszahang-dombig, a kálváiráig és egyéb nevezetességekhez. Útközben pedig megcsodálhatjuk a sétány legújabb látványosságát, Kolodko Mihány Gombóc Artúr miniszobrát, természetesen csokoládéval a kezében.

I. András és Anasztázia Hercegnő szobra

Az apatság alapító királyunk és kijevi feleségének szobra Bogdan Korzs és Oleg Tugrik alkotása, 2001-ben került kiállításra.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A sétányról nyílik a kétépületes Skanzen. A házak a ma már nem bányászható, helyben kitermelt szürke bazalttufából készültek. Parasztgazda-házban egy gazdálkodó életmódjába, a Halászcéh-házban egy halászcéh mindennapjaiba kapunk betekintést.

Visszhang-domb, Tihanyi echo

A Visszhang-dombon az Echo-kőre állva a legjobb a visszhang. Hajdanán az innen kiáltott üzenet 16 szótagját is visszaverte az apátsági templom fala. Ma az útjába emelt épületek és növénytelepítés miatt többnyire néma a visszhang. Tiszta időben azért próbálkozhatunk és ha az égiek is úgy akarják, a 300 méterre lévő tihanyi apátságról hétszeresen verődik vissza hangunk, és két másodperc után érkezik vissza hozzánk.

Az Echo-kő mellé 1986-ban állították Borsos Miklós egyik utolsó szobrát: a Tihanyi echo-t.

Több magyar költő is verselt a különleges jelenségről, a legismertebb közülük Csokonai Vitéz Mihály A Tihanyi echóhoz című költeménye.

IV. Károly kálvária

Az első Kálváriát az 1920-as években építették, ezt 1960-ban lerombolták. Habsburg IV. Károlyról, utolsó magyar királyról nevezték el, aki feleségével, Zita királynéval pár napig itt lakott, mielőtt Madeira szigetére száműzték őket. A 14 stációból és 3 keresztből álló kálvária felújítása 2012 -ben fejeződött be. Tetéről az apatság épületével és a Belső-tóval ékesített panoráma tárul elénk.

Tihany látnivalói - Kálvária

Marcipánház

Egy szépen felújított műemlékházban kapott helyet a Marcipán múzeum és üzlet. 

Fazekasház

A hagyományőrző ház a fazekasmesterség csínját-bínját hivatott bemutatni.

Babamúzeum

A babaházban két évszázad játékát, főleg babákat gyűjtöttek össze.

PaprikaHáz

Az apátság lábánál található házat nem lehet nem észrevenni. A falakon lógó paprikafűzérek elég árulkodóak. Az üzletben tihanyi paprikát, paprika port, tihanyi pálinkát és még sok más egyéb különlegesség is árulnak.

Tihany látnivalói

Kogart Galéria

A Kogart Galéria egyik kiállítótermében állandó kiállítással emlékeznek Borsos Miklósra, akinek nagyon sok ihletet adott Tihany. A másik terem időszakos kiállításoknak ad helyet. Pár évvel ezelőtt a Munkácsy Mihály műveiből készült kiállítást néztem meg.

Lóczy Lajos tanösvény

A túrázás szerelmesei nem fognak csalódni, ha végig járják a félszigetet körbeölelő 18 km hosszú tanösvényt. A Lóczy Lajos kutatóról elnvezett tanösvény volt az első az országban. A 7 állomásos túraútvonal az apáti templomromtól indul, majd az Apáti-hegyen át, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül vezet a félsziget déli részén lévő Szarkádi-erdőbe, majd a Gejzírmező és az Aranyház érintésével ér véget Tihany központjában. Minden természeti látnivalót érint, így láthatjuk a Külső-tavat, a Belső-tavat és a barlanglakásokat is. Az útvonal végig jól kitáblázott, így könnyű követni.

Őrtorony kilátó

2016-ban adták át Tihany legújabb nevezetességét, az Apáti-hegyen álló, 16,5 méter magas, fából és terméskőből épült Őrtorony kilátót. A kilátóból egyszerre látni a Külső tavat és a Balatont. 

Apátsági pince

Ha a kilátót a Belső tó felől közelítjük meg, akkor útközben megnézhetjük az 1820-as években épült Apátsági pincét. A hatalmas pincében közel 4000 hektoliter bort tudtak tárolni.

Őslevendulás

A kilátó felé haladva, a Csúcs-hegy és Apáti-hegy között találjuk az őslevendulást. A tihanyi apátságtól bérbe vett területre Bittera Gyula gyógynövényszakértő az 1920-as években ültette az első, Franciaországból hozatott levendulatöveket. A levendulást az 50-es évek végétől nem gondozták. A Nemzeti Park csak az 1990-es években kezdett újra levendulát termeszteni.

Barlanglakások

A bazalttufába vájt tihanyi barátlakások Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe. az I. András által Tihanyba telepített bazilita szerzetesek vájták celláikat a 20 méter magas bazalttufa falba. A lakásokat a 14. századig használták. Az 1952-es sziklaomlás óta a cellacsoportból már csak néhány látható.

Tihany látnivalói - barátlakások a Tihanyi-félszigeten

Ciprián forrás

Tihany egyetlen forrása az Óvár keleti részén, a barlanglakások közelében található.

Aranyház gejzírkúp

A tihanyi gejzírmező gejzírkúpjai hárommillió évvel ezelőtt keletkeztek a vulkáni működés hatására. A lassan kővé szilárdult meszes, kovasavas iszapok gejzírsziklái közül az  Aranyház gejzírkúp a legimpozánsabb. Nevét a lemenő nap fényében a aranysárgán csillogó zuzmóról kapta. 

Apáti Templomrom

A 12-13. században, román stílusban épült templom az egyetlen megmaradt emléke a hajdanán itt fekvő Apát településnek. A templom a török időkben elpusztult, 1999-ben építették újjá.

Strandok

Tihanyban több különböző szolgáltatássú és árfekvésű strandot is találunk. Ingyenes strandok: Gödrösi és a Somosi strandok. Fizetős például a sajkodi és Napsugár strand a hajóállomásnál. 

Az Átrium Strand helyén 2018-tól egy exkluzív strandot, a Plage 18-t hozák létre. A füves, homokos strandon a belépő ára egy törölközőt, egy napágyat és 2 ágyanként egy napernyőt és egy kis asztalt tartalmaz. Itt gazebo és SUP bérlésre is lehetőség van.

Fesztiválok

A fsztivál szezon a Kecskeköröm ünneppel kezdőeik, majd jön a Levendula Fesztivál. Kora ősszel a szüretet ünneplik, majd az ősz végén tartják a Garda Fesztivált.

Tipp: Tihanyban fizetni kell a parkolásért. A község mindkét végén hatalmas parkoló van, érdemes ott letenni az autót. A virágos és hagyományőrző Tihanyban kellemes a séta és nincsenek hatalmas távolságok. Ha elfáradtunk, beülhetünk a sok étterem, kávézó egyikébe vagy akár városnéző kisvonattal is felfedezhetjük Tihany szépségeit.

Tihany látnivalói, nevezetességei videón

Virágos Tihany videó

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Nagy Jucó

Nagy Jucó blogger, a virágok és az utazások szerelmese

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + 2 =