Tihany, az egyik legszebb fekvésű község látnivalói

Tihany az a település, amit nem szabad kihagyni, ha a Balaton északi részén járunk. A júniusban megrendezett Levendula Fesztivál és a város fölé magasodó Tihanyi Apátság csak a jéghegy csúcsa. Gyönyörű panorámája, épített örökségei és természeti környezete minden évszakban csábító. Tihany látnivalói, nevezetességei a kultúra, a vallástörténet, az építésszet és a természet iránt érdeklődőket egyaránt maradásra késztetik.

Tihany látnivalói

Tihany látnivalói, nevezetességei

Tihany a Balaton északi részén, a Balaton-felvidéken, Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban, a Tihanyi-félszigeten fekszik. A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, 5 kilométer mélyen nyúlik be Magyarország legnagyobb tavába.

Tihany község Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, bővelkedik látványos táji és természeti adottságokban. A Tihanyt körülvevő tájat vulkanikus erők formálták évmilliókkal ezelőtt, ennek ma is látható nyoma többek között a Belső- és a Külső-tó környezete. A vulkanikus utótevékenység több mint száz gejzírkúpot alakított ki, melyek közül a legismertebb az Aranyház. 

A félsziget a geológiai érdekességek mellett számos ritka növény- és állatfajnak is otthont ad. 1952-ben itt hozták létre Magyarország első tájvédelmi körzetét.

A régészeti leletek tanúsága szerint a Tihanyi-félsziget már az őskorban is lakott volt, a bronzkor, a vaskor és a római kor pannoniai népei is lakták. A római időkben átkelőhely is működött itt.

A mai település a középkorban alakult ki. I. András király 1055-ben itt jelölte ki a királyi család temetkezőhelyét, mely fölé bencés monostort építettek. A Tihanyi apátság a 13. századtól hiteleshely (locus authenticus) volt, azaz oklevelek kiállítására volt jogosult. A monostort a 16-17. századi török háborúk idején várrá alakították. A 18. században épült újjá barokk stílusban.

Tihany az 1960-as évek óta számít turisztikailag frekventált helynek, amit leginkább történelmi és kulturális értékeinek, természeti környezetének és a Balaton közelségének köszönhet.

Tihany látnivalói - Kálvária

Tihany látnivalói, nevezetességei, látványosságai

Tihany történelmi, kulturális öröksége kimeríthetetlenül gazdag. Innen származik a legkorábbi latin nyelvű, de magyar nyelvemléket (mondatot) őrző írásos feljegyzés, a tihanyi apátság 1055-ös Alapítólevele. Az alapítólevél eredeti példányát a Pannonhalmi Bencés Apátságban őrzik. 

Tavasszal a virágzó mandulafák, majd a virágos kőrisek gyönyörködtetnek, nyáron a buja vegetáció teszi Tihanyt vonzóvá. Különösen a régebbi időkből megmaradt levendulamezők látványa és illata jelent egyedi élményt. 

Ősszel a félsziget belső részén a színorgia magával ragad. A cserszömörce bokrok bokrok szeptemberre élénkpiros ruhába öltöznek. Mélyebb, bordó színt kapnak a veresgyűrű som bokrai, majd közéjük vegyülnek a virágos kőris és a molyhos tölgy kistermetű fáinak sárgásbarna levélszínei. Aki egyszer a vénasszonyok nyarán sétált itt, nem fogja elfelejteni.

Külső-tó

A Tihanyi-félsziget egyik legcsodásabb természeti képződménye a Külső-tó. Az állóvíz az egykoron itt lévő vulkán főkráteréből alakult ki, tengerszint feletti 116 méteres magasságban. Magasabb vízállások idején a Balatonhoz tartozott, a vízszint csökkenésével a víz csak a mélyedésekben maradt meg. Vízutánpótlása kevés, ezért megindult a mocsárképződés. A Külső-tavat nádas övezi, természetvédelmi okokból nem látogatható.

Kompkikötő

Tihanynál a legkeskenyebb hazánk legnagyobb tava. Kompjárat köti össze a déli parti Szántóddal. A délről érkezőknek a Szántód-Tihany komp nemcsak időben éri meg, a kompozás egyben egy élmény is.

Belső-tó

A vulkáni kráterben létrejött Belső-tó igen kedvelt a horgászok és kutyások körében. A tóban hivatalosan is fürödhetnek kutyák. Itt legelész a nemzeti park szürkemarha gulyája, de egész állat- és növényvilági érdekességeket is megfigyelhetünk.

A Belső-tó körül pihenőpark, futballpálya és játszótér található. Télen hamar befagy, így kedvelt korcsolyapálya is.

Levendula ház

A Belső-tó partján áll a Levendula ház, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontja, ahol rövidfilmekkel és interaktív játékokkal mutatják be a félsziget és a levendula történetét, valamint a levendula felhasználási lehetőségeit.

Tihany látnivalói - Tihanyi Levendula Ház

Varga Imre: Alapító szobra

1972-ban állították fel az I. Andrást, az apátságot alapító királyt ábrázoló bazalt, aranyozott krómacél szobrot.

Tihany látnivalói - Az Alapító szobra

Tihanyi Bencés Apátság

A Tihany jelképének számító kéttornyos, barokk templom elődjét I. András alapította 1055-ben. Sírja ma is megtekinthető a 11. századi altemplomban. Állandó és időszaki kiállításokon ismerkedhetünk meg az apátság történetével és a szerzetesek életével.

A bencés apátság barokk templomának egyetlen, eredeti helyén maradt királysírunkat őrző altemploma az alapító, I. András korából való, tehát 700 évvel idősebb, mint a maga az apátsági templom.

Pisky sétány

Az apatság melletti Pisky sétányról a legszebb a kilátás a Balatonra. Nemcsak a csodálatos panoráma miatt érdemes itt végig sétálni. Innen juthatunk el a Visszahang-dombig, a kálváiráig és egyéb nevezetességekhez. Útközben pedig megcsodálhatjuk a sétány legújabb látványosságát, Kolodko Mihány Gombóc Artúr miniszobrát, természetesen csokoládéval a kezében.

I. András és Anasztázia Hercegnő szobra

Az apatság alapító királyunk és kijevi feleségének szobra Bogdan Korzs és Oleg Tugrik alkotása, 2001-ben került kiállításra.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A sétányról nyílik a kétépületes Skanzen. A házak a ma már nem bányászható, helyben kitermelt szürke bazalttufából készültek. Parasztgazda-házban egy gazdálkodó életmódjába, a Halászcéh-házban egy halászcéh mindennapjaiba kapunk betekintést.

Visszhang-domb, Tihanyi echo

A Visszhang-dombon az Echo-kőre állva a legjobb a visszhang. Hajdanán az innen kiáltott üzenet 16 szótagját is visszaverte az apátsági templom fala. Ma az útjába emelt épületek és növénytelepítés miatt többnyire néma a visszhang. Tiszta időben azért próbálkozhatunk és ha az égiek is úgy akarják, a 300 méterre lévő tihanyi apátságról hétszeresen verődik vissza hangunk, és két másodperc után érkezik vissza hozzánk.

Tihanyi visszhang legendája

A legenda szerint élt a félszigeten egy világszép királylány. Az aranyszőrű kecskéket legeltető lány azonban néma volt. A Balatonból kiemelkedő hullámkirály szeme is megakardt a szépséges királylányon. A hullámkirály kért egy bögre kecsketejet beteg fiának, cserébe felajánlotta, hogy megszünteti a lány némaságát. A királylány az ajánlatot visszautasította, a hullámkirály fia pedig belehalt a fájdalomba. A fiú apja égtelen haragra gerjedt, és a kegyetlen királylányt sziklába záratta. A magára maradt nyáj a tóba veszett, körmeiket azóta is partra hordja a víz. A királylány pedig azóta is sziklába zárva vezekel bűneiért, minden arra járó kérdésére felelnie kell. Ő ugyanis a tihanyi visszhang. A kikiáltó lányra emlékeztető kő, az Echo-kő ma is látható.

Az Echo-kő mellé 1986-ban állították Borsos Miklós egyik utolsó szobrát: a Tihanyi echo-t.

Több magyar költő is verselt a különleges jelenségről, a legismertebb közülük Csokonai Vitéz Mihály A Tihanyi echóhoz és Vörösmarty Mihály A tihanyi visszahang című költeménye.

IV. Károly kálvária

Az első Kálváriát az 1920-as években építették, ezt 1960-ban lerombolták. Habsburg IV. Károlyról, utolsó magyar királyról nevezték el, aki feleségével, Zita királynéval pár napig itt lakott, mielőtt Madeira szigetére száműzték őket. A 14 stációból és 3 keresztből álló kálvária felújítása 2012 -ben fejeződött be. Tetéről az apatság épületével és a Belső-tóval ékesített panoráma tárul elénk.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Itt található a parasztgazda háza és halászcéh háza.

Marcipánház

Egy szépen felújított műemlékházban kapott helyet a Marcipán múzeum és üzlet. 

Fazekasház

A hagyományőrző ház a fazekasmesterség csínját-bínját hivatott bemutatni.

Babamúzeum

A babaházban két évszázad játékát, főleg babákat gyűjtöttek össze.

Paprika Ház

Az apátság lábánál található házat nem lehet nem észrevenni. A falakon lógó paprikafűzérek elég árulkodóak. Az üzletben tihanyi paprikát, paprika port, tihanyi pálinkát és még sok más egyéb különlegesség is árulnak.

Tihany látnivalói

Kogart Galéria

A Kogart Galéria egyik kiállítótermében állandó kiállítással emlékeznek Borsos Miklósra, akinek nagyon sok ihletet adott Tihany. A másik terem időszakos kiállításoknak ad helyet. Pár évvel ezelőtt a Munkácsy Mihály műveiből készült kiállítást néztem meg.

Lóczy Lajos tanösvény

A túrázás szerelmesei nem fognak csalódni, ha végig járják a félszigetet körbeölelő 18 km hosszú tanösvényt. A Lóczy Lajos kutatóról elnvezett tanösvény volt az első az országban. A 7 állomásos túraútvonal az apáti templomromtól indul, majd az Apáti-hegyen át, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül vezet a félsziget déli részén lévő Szarkádi-erdőbe, majd a Gejzírmező és az Aranyház érintésével ér véget Tihany központjában. Minden természeti látnivalót érint, így láthatjuk a Külső-tavat, a Belső-tavat és a barlanglakásokat is. Az útvonal végig jól kitáblázott, így könnyű követni.

Őrtorony kilátó

2016-ban adták át Tihany legújabb nevezetességét, az Apáti-hegyen álló, 16,5 méter magas, fából és terméskőből épült Őrtorony kilátót. A kilátóból egyszerre látni a Külső tavat és a Balatont. 

Apátsági pince

Ha a kilátót a Belső tó felől közelítjük meg, akkor útközben megnézhetjük az 1820-as években épült Apátsági pincét. A hatalmas pincében közel 4000 hektoliter bort tudtak tárolni.

Őslevendulás

A kilátó felé haladva, a Csúcs-hegy és Apáti-hegy között találjuk az őslevendulást. A tihanyi apátságtól bérbe vett területre Bittera Gyula gyógynövényszakértő az 1920-as években ültette az első, Franciaországból hozatott levendulatöveket. A levendulást az 50-es évek végétől nem gondozták. A Nemzeti Park csak az 1990-es években kezdett újra levendulát termeszteni.

Barlanglakások

A bazalttufába vájt tihanyi barátlakások Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe. az I. András által Tihanyba telepített bazilita szerzetesek vájták celláikat a 20 méter magas bazalttufa falba. A lakásokat a 14. századig használták. Az 1952-es sziklaomlás óta a cellacsoportból már csak néhány látható.

Tihany látnivalói - barátlakások a Tihanyi-félszigeten

Ciprián forrás

Tihany egyetlen forrása az Óvár keleti részén, a barlanglakások közelében található.

Aranyház gejzírkúp

A tihanyi gejzírmező gejzírkúpjai hárommillió évvel ezelőtt keletkeztek a vulkáni működés hatására. A lassan kővé szilárdult meszes, kovasavas iszapok gejzírsziklái közül az  Aranyház gejzírkúp a legimpozánsabb. Nevét a lemenő nap fényében a aranysárgán csillogó zuzmóról kapta. 

Apáti Templomrom

A 12-13. században, román stílusban épült templom az egyetlen megmaradt emléke a hajdanán itt fekvő Apát településnek. A templom a török időkben elpusztult, 1999-ben építették újjá.

További tihanyi látnivalók

A Balaton partján áll az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet épülete, József főherceg egykori nyaraló kastélya, valamint az egykori Sport Szálló épülete. A látogatható tihanyi obszervatóriumban a Föld mágneses terének változásait figyelik, ebben az épületben kapott helyet a geofizikus Eötvös Loránd emlékkiállítása is.

A lakott településen kívül szőlők, legelők, erdők és levendulaültetvények találhatók a környéken.

Tihanyi strandok

Tihanyban több különböző szolgáltatássú és árfekvésű strandot is találunk. Ingyenes strandok: Gödrösi és a Somosi strandok. Fizetős például a sajkodi és Napsugár strand a hajóállomásnál. 

A volt Átrium Strand helyén 2018-tól működik az exkluzív strand, a Plage 18. A füves, homokos strandon a borsos belépő ára egy törölközőt, egy napágyat és 2 ágyanként egy napernyőt és egy kis asztalt tartalmaz. Itt gazebo és SUP bérlésre is lehetőség van.

Fesztiválok Tihanyban

A fesztivál szezon a Kecskeköröm ünneppel kezdődik, majd jön a Levendula Fesztivál. Kora ősszel a szüretet ünneplik, majd az ősz végén tartják a Garda Fesztivált.

Nyaranta a Belső-tó melletti színpad ad helyet a Tihanyi Szabadtéri Játékoknak.

Parkolás Tihanyban 

Tihanyban fizetni kell a parkolásért. A község mindkét végén hatalmas parkoló van, érdemes ott letenni az autót. A virágos és hagyományőrző Tihanyban kellemes a séta és nincsenek hatalmas távolságok. Ha elfáradtunk, beülhetünk a sok étterem, kávézó egyikébe vagy akár városnéző kisvonattal is felfedezhetjük Tihany szépségeit.

Tihany filmekben

A bájos Tihany igen kedvelt helyszín a filmesek körében is. A Bujtor István főszereplésével forgatott Ötvös Csöpi filmeknek is gyakori helyszíne volt. A Pogány Madonna című film címadó szobrát a Tihanyi Apátságból lopták el és Ötvös Csöpi eredményes nyomozásának köszönhetően vissza is kerül az apátság muzeumába.

Tihany látnivalói, nevezetességei videón

Virágos Tihany videó

További olvasnivalók Tihanyról

Tihanyt gyönyörű fekvése, különleges atmoszférája és rengeteg látnivalója miatt bármely évszakban érdemes felkeresni. Túrázásra különösen az őszi és a tavaszi időszak alkalmas, ilyenkor rengeteg védett növényt testközelből is szemügyre vehetünk. A nyár az önfeledt bulizások és nagy csobbanások időszaka. A télen pedig a havas táj és jeges Balaton látványa csalogat. Nézd meg videón, milyen is Tihany télen és olvasd el a tihanyi echó és a kecskekörmök legendáját!

A Balaton északi részén fekvő Tihanyt joggal nevezhetjük Magyarország egyik legszebb fekvésű településének. Különösen a nyári időszakban népszerű, azonban Tihanyt nem csak nyáron érdemes felkeresni. Strandjai mellett érdeklődésre tarthatnak számot természeti, történelmi és épített örökségei és persze virágos utcái. Ezutóbbiakról hoztam pár csodálatos fotót és két videót.

Tihany a Balaton-felvidék és egyben hazánk egyik legszebb felvésű települése. Legismertebb műemléke a kéttornyú bencés apátsági templom, a barokk kor egyik remeke. Története egészen a 11. századig nyúlik vissza, a monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék. Ismerd megy a Tihanyi Apátság majd ezer éves történelmét és jelenét!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük