Tihany, az egyik legszebb fekvésű község látnivalói

Tihany az a település, amit nem szabad kihagyni, ha a Balaton északi részén járunk. A júniusban tartott levendula fesztivál és Tihanyi Apátság csak a jéghegy csúcsa. Gyönyörű panorámája, épített örökségei és természeti környezete minden évszakban csábító. Tihany  látnivalói megérnek egy egész napos kiruccanást.

Tihany látnivalói

Tihany látnivalói

Tihany a Balaton északi részén, a Tihanyi-félszigeten fekszik. A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, 5 kilométer mélyen nyúlik be a tóba. Itt található Magyarország egyik legváltozatosabb tája, itt hozták létre az első tájvédelmi körzetet.

Tihanynál a legkeskenyebb hazánk legnagyobb tava. Kompjárat köti össze a déli parti Szántóddal. 

De nézzük is melyek Tihany látnivalói, nevezetességei, látványosságai!

Külső-tó

A Tihanyi-félsziget egyik legcsodásabb természeti képződménye a Külső-tó. Az állóvíz az egykoron itt lévő vulkán főkráteréből alakult ki, tengerszint feletti 116 méteres magasságban. Magasabb vízállások idején a Balatonhoz tartozott, a vízszint csökkenésével a víz csak a mélyedésekben maradt meg. Vízutánpótlása kevés, ezért megindult a mocsárképződés.

Kompkikötő

A délről érkezőknek a Szántód-Tihany komp nemcsak időben éri meg, a kompozás egyben egy élmény is.

Belső-tó

A vulkáni kráterben létrejött Belső-tó igen kedvelt a horgászok és kutyások körében. A tóban hivatalosan is fürödhetnek kutyák. Itt legelész a nemzeti park szürkemarha gulyája, de egész állat- és növébyvilági érdekességeket is megfigyelhetünk.

Levendula ház

A Belső-tó partján áll a Levendula ház, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontja, ahol rövidfilmekkel és interaktív játékokkal mutatják be a félsziget és a levendula történetét, valamint a levendula felhasználási lehetőségeit.

Tihany látnivalói - Tihanyi Levendula Ház

Varga Imre: Alapító szobra

1972-ban állították fel az I. Andrást, az apátságot alapító királyt ábrázoló bazalt, aranyozott krómacél szobrot.

Tihany látnivalói - Az Alapító szobra

Tihanyi Bencés Apátság

A Tihany jelképének számító kéttornyos, barokk templom elődjéd I. András alapította 1055-ben. Sírja ma is megtekinthető a 11. századi altemplomban. Állandó és időszaki kiállításokon ismerkedhetünk meg az apátság történetével és a szerzetesek életével.

Tihanyi Levendula

Pisky sétány

Az apatság melletti Pisky sétányról a legszebb a kilátás a Balatonra. Nemcsak a csodálatos panoráma miatt érdemes itt végig sétálni. Innen juthatunk el a Visszahang-dombig, a kálváiráig és egyéb nevezetességekhez. Útközben pedig megcsodálhatjuk a sétány legújabb látványosságát, Kolodko Mihány Gombóc Artúr miniszobrát, természetesen csokoládéval a kezében.

I. András és Anasztázia Hercegnő szobra

Az apatság alapító királyunk és kijevi feleségének szobra Bogdan Korzs és Oleg Tugrik alkotása, 2001-ben került kiállításra.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A sétányról nyílik a kétépületes Skanzen. A házak a ma már nem bányászható, helyben kitermelt szürke bazalttufából készültek. Parasztgazda-házban egy gazdálkodó életmódjába, a Halászcéh-házban egy halászcéh mindennapjaiba kapunk betekintést.

Visszhang-domb, Tihanyi echo

A Visszhang-dombon az Echo-kőre állva a legjobb a visszhang. Hajdanán az innen kiáltott üzenet 16 szótagját is visszaverte az apátsági templom fala. Ma az útjába emelt épületek és növénytelepítés miatt többnyire néma a visszhang. Tiszta időben azért próbálkozhatunk és ha az égiek is úgy akarják, a 300 méterre lévő tihanyi apátságról hétszeresen verődik vissza hangunk, és két másodperc után érkezik vissza hozzánk.

Az Echo-kő mellé 1986-ban állították Borsos Miklós egyik utolsó szobrát: a Tihanyi echo-t.

Több magyar költő is verselt a különleges jelenségről, a legismertebb közülük Csokonai Vitéz Mihály A Tihanyi echóhoz című költeménye.

IV. Károly kálvária

Az első Kálváriát az 1920-as években építették, ezt 1960-ban lerombolták. Habsburg IV. Károlyról, utolsó magyar királyról nevezték el, aki feleségével, Zita királynéval pár napig itt lakott, mielőtt Madeira szigetére száműzték őket. A 14 stációból és 3 keresztből álló kálvária felújítása 2012 -ben fejeződött be. Tetéről az apatság épületével és a Belső-tóval ékesített panoráma tárul elénk.

Tihany látnivalói - Kálvária

Marcipánház

Egy szépen felújított műemlékházban kapott helyet a Marcipán múzeum és üzlet. 

Fazekasház

A hagyományőrző ház a fazekasmesterség csínját-bínját hivatott bemutatni.

Babamúzeum

A babaházban két évszázad játékát, főleg babákat gyűjtöttek össze.

PaprikaHáz

Az apátság lábánál található házat nem lehet nem észrevenni. A falakon lógó paprikafűzérek elég árulkodóak. Az üzletben tihanyi paprikát, paprika port, tihanyi pálinkát és még sok más egyéb különlegesség is árulnak.

Tihany látnivalói

Kogart Galéria

A Kogart Galéria egyik kiállítótermében állandó kiállítással emlékeznek Borsos Miklósra, akinek nagyon sok ihletet adott Tihany. A másik terem időszakos kiállításoknak ad helyet. Pár évvel ezelőtt a Munkácsy Mihály műveiből készült kiállítást néztem meg.

Lóczy Lajos tanösvény

A túrázás szerelmesei nem fognak csalódni, ha végig járják a félszigetet körbeölelő 18 km hosszú tanösvényt. A Lóczy Lajos kutatóról elnvezett tanösvény volt az első az országban. A 7 állomásos túraútvonal az apáti templomromtól indul, majd az Apáti-hegyen át, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül vezet a félsziget déli részén lévő Szarkádi-erdőbe, majd a Gejzírmező és az Aranyház érintésével ér véget Tihany központjában. Minden természeti látnivalót érint, így láthatjuk a Külső-tavat, a Belső-tavat és a barlanglakásokat is. Az útvonal végig jól kitáblázott, így könnyű követni.

Őrtorony kilátó

2016-ban adták át Tihany legújabb nevezetességét, az Apáti-hegyen álló, 16,5 méter magas, fából és terméskőből épült Őrtorony kilátót. A kilátóból egyszerre látni a Külső tavat és a Balatont. 

Apátsági pince

Ha a kilátót a Belső tó felől közelítjük meg, akkor útközben megnézhetjük az 1820-as években épült Apátsági pincét. A hatalmas pincében közel 4000 hektoliter bort tudtak tárolni.

Őslevendulás

A kilátó felé haladva, a Csúcs-hegy és Apáti-hegy között találjuk az őslevendulást. A tihanyi apátságtól bérbe vett területre Bittera Gyula gyógynövényszakértő az 1920-as években ültette az első, Franciaországból hozatott levendulatöveket. A levendulást az 50-es évek végétől nem gondozták. A Nemzeti Park csak az 1990-es években kezdett újra levendulát termeszteni.

Barlanglakások

A bazalttufába vájt tihanyi barátlakások Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe. az I. András által Tihanyba telepített bazilita szerzetesek vájták celláikat a 20 méter magas bazalttufa falba. A lakásokat a 14. századig használták. Az 1952-es sziklaomlás óta a cellacsoportból már csak néhány látható.

Tihany látnivalói - barátlakások a Tihanyi-félszigeten

Ciprián forrás

Tihany egyetlen forrása az Óvár keleti részén, a barlanglakások közelében található.

Aranyház gejzírkúp

A tihanyi gejzírmező gejzírkúpjai hárommillió évvel ezelőtt keletkeztek a vulkáni működés hatására. A lassan kővé szilárdult meszes, kovasavas iszapok gejzírsziklái közül az  Aranyház gejzírkúp a legimpozánsabb. Nevét a lemenő nap fényében a aranysárgán csillogó zuzmóról kapta. 

Apáti Templomrom

A 12-13. században, román stílusban épült templom az egyetlen megmaradt emléke a hajdanán itt fekvő Apát településnek. A templom a török időkben elpusztult, 1999-ben építették újjá.

Strandok

Tihanyban több különböző szolgáltatássú és árfekvésű strandot is találunk. Ingyenes strandok: Gödrösi és a Somosi strandok. Fizetős például a sajkodi és Napsugár strand a hajóállomásnál. 

Az Átrium Strand helyén 2018-tól egy exkluzív strandot, a Plage 18-t hozák létre. A füves, homokos strandon a belépő ára egy törölközőt, egy napágyat és 2 ágyanként egy napernyőt és egy kis asztalt tartalmaz. Itt gazebo és SUP bérlésre is lehetőség van.

Fesztiválok

A fsztivál szezon a Kecskeköröm ünneppel kezdőeik, majd jön a Levendula Fesztivál. Kora ősszel a szüretet ünneplik, majd az ősz végén tartják a Garda Fesztivált.

Tipp: Tihanyban fizetni kell a parkolásért. A község mindkét végén hatalmas parkoló van, érdemes ott letenni az autót. A virágos és hagyományőrző Tihanyban kellemes a séta és nincsenek hatalmas távolságok. Ha elfáradtunk, beülhetünk a sok étterem, kávézó egyikébe vagy akár városnéző kisvonattal is felfedezhetjük Tihany szépségeit.

Tihany látnivalói, nevezetességei videón

Virágos Tihany videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

húsz − három =