Tési szélmalmok – népi és ipartörténeti műemlékek a Bakonyban

A Veszprém megyei zsákfaluban, Tésen két szépen fennmaradt szélmalom mesél a múltról. A  Dunántúlon ritkaságnak számító Tési szélmalmok fontos népi és ipartörténeti műemlékek. A holland típusú, forgatható tetőszerkezetű,  hatvitorlás szárnyú malmok egyik a mai napig működődképes.

Tési szélmalmok

Tési szélmalmok

A tési szélmalmokról Mészáros Henriett, az Erdő lánya blog szerzője mesélt és szolgáltatott fotókat.

„Tés a Bakony egyik legszebb települése. Várpalotától 14, Zirctől 32 km-re található meg. A tési fennsík egykoron királyi vadaskert volt és a környékhez több Mátyás király-legenda is fűződik.

A Tési Szélmalmok ipartörténeti emlékek, amelyek még ma is működőképes állapotban vannak. Az 1840-ben épült Helt-féle és az 1924-ben épült Ozi-féle szélmalmok jellegzetessége: a körbe forgatható zsindelytető, a kőből készült malomtörzs és a 6 vitorla. A dunántúli szélmalomipar utolsó emlékei fénykorukban gabonát őröltek, maximális kapacitásuk kedvező szélviszonyok mellett napi 400 kg volt.

Tési szélmalmok

Minden Titkok Kulcsa! 🙂
Ezzel a kulccsal lehetett kinyitni az öreg szélmalmot.

Tési szélmalmok

Ugyanitt megtalálható egy század eleji, eredeti szerszámokkal felszerelt kovácsműhely, valamint régi földművelő eszközök és egyéb használati tárgyakat bemutató udvar.

Látképi hatása miatt említést érdemel a község közepén álló katolikus templom körüli hársfa csoport, valamint nyáron, a Kopasz-hegy oldalán ringó árvalányhaj.

Nagyon szép kirándulóhelyek még a Római-fürdő, a Gaja-patak festői szurdokvölgye a Bakonynána irányában. Az erdőkben csodálatos tölgyfák, bükkfák, cserfák és gyertyánfák találhatóak meg. Ebben a gyönyörűen szép környezetben fekszik Tés, mintegy 900 éve.”

Egyetlen helyet említenék még a környéken. A fából készült Széchenyi Zsigmond kilátó Tés belterületétől északra, az Országos Kék- túraútvonal mentén, kis letéréssel található. A bükkerdőben lévő,  2014 áprilisában átadott, 18,48 m magasság kilátóról csodálatos panoráma nyílik a szomszédos településekre.

Persze arra is van ötletem, ha egy kicsit tovább merészkednétek és Tés környékét is felfedeznétek, sőt még szuper szállás ötletem is van.

Nagyon köszönjük a leírást és a fotókat Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük