Terni bazilikája, ahol ezrek tesznek esküt Valentin-napon

Terni bazilikája a szerelmesek zarándok helye. Február 14-én, Valentin-napon a világ minden részéről érkezett párok ezrei keresik fel a Rómához közeli Terni város bazilikáját, hogy San Valentino sírhelyénél jelentsék be eljegyzésüket, tegyék meg vagy újítsák meg házassági esküjüket.

terni bazilikája

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Az Ő legendája kapcsán ünnepeljük a Valentin-napot. Valentin a 3. században élt hithű katolikus püspök volt. Amikor az uralkodó II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést, Valentin, Terni (akkori nevén Interamna) első püspöke összeütközésbe került vele. II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiak számára, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket. Többek közt a katonákat is összeadta szívük választottjával. A frissen egybe kelteket pedig a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi és titokban összeadja a párokat, bebörtönözte. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Február 14-i kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: “A Te Valentinod.”

Terni bazilikája

Terni bazilikája

Terni bazilikája

A 14. században felelevenítették az ókori történetet és ekkor vált Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Ma már szinte a világ összes országában ünneplik. Az olaszországi Terni városa az egyetlen hely, ahol február 14, azaz a Valentin-nap munkaszüneti nap. Zárva tartanak az iskolák, boltok, gyárak, hivatalok. A városkában egész februárban események sorozatával tisztelegnek San Valentino, vagyis Szent Bálint, Terni védőszentje, az igaz szerelem patrónusa előtt.

  
Terni bazilikája
Terni bazilikája

lefejezés helyén egy kis templomot építettek a harmadik században, amit később bővítettek is, majd elpusztult. Jelenleg egy kis múzeumban látható az eredeti római kori fal egy kis részlete.

Képek forrása

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 101
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 101
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük