Terni bazilikája, ahol ezrek tesznek esküt Valentin-napon

Terni bazilikája a szerelmesek zarándok helye. Február 14-én, Valentin-napon a világ minden részéről érkezett párok ezrei keresik fel a Rómához közeli Terni város bazilikáját, hogy San Valentino sírhelyénél jelentsék be eljegyzésüket, tegyék meg vagy újítsák meg házassági esküjüket.

terni bazilikája

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Az Ő legendája kapcsán ünnepeljük a Valentin-napot. Valentin a 3. században élt hithű katolikus püspök volt. Amikor az uralkodó II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést, Valentin, Terni (akkori nevén Interamna) első püspöke összeütközésbe került vele. II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiak számára, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket. Többek közt a katonákat is összeadta szívük választottjával. A frissen egybe kelteket pedig a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi és titokban összeadja a párokat, bebörtönözte. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Február 14-i kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.”

Terni bazilikája

Terni bazilikája

Terni bazilikája

A 14. században felelevenítették az ókori történetet és ekkor vált Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Ma már szinte a világ összes országában ünneplik. Az olaszországi Terni városa az egyetlen hely, ahol február 14, azaz a Valentin-nap munkaszüneti nap. Zárva tartanak az iskolák, boltok, gyárak, hivatalok. A városkában egész februárban események sorozatával tisztelegnek San Valentino, vagyis Szent Bálint, Terni védőszentje, az igaz szerelem patrónusa előtt.

  
Terni bazilikája
Terni bazilikája

lefejezés helyén egy kis templomot építettek a harmadik században, amit később bővítettek is, majd elpusztult. Jelenleg egy kis múzeumban látható az eredeti római kori fal egy kis részlete.

Képek forrása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük