Teleki-Degenfeld Kastélyszálló, Szirák

A Nógrád megyében található sziráki kastély, a 1748-ban épült egykori Teleki-Degenfeld kastély az egyik legszebb barokk kastélyunk. Napjainkban a Teleki-Degenfeld Kastélyszálló működik benne. A Cserhát dombjai között a Bér-patak völgyében fekvő négy csillagos wellness szálló parkja rengeteg növényritkaságot rejt.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló, Szirák

Szirák rövid története

Szirák a Cserhát dombjai között a Bér-patak völgyében fekszik, Nógrád megyéhez tartozik.

A vidék az ősidőktől kezdve lakott hely, kőkorszaki, bronzkori és avar kori leletek is találtak. Nevének eredetére több elképzelés is létezik. Valószínű, hogy a cirák szóból származik, aminek jelentése: csíra, ivadék, sarj. Mások úgy tartják, hogy az Ószövetségből ismert Sirák nevét örökölte.

1219-ben a Máltai lovagrend (johanniták) lovagjainak volt itt rendháza. A tatárjárásban elpusztult rendházat később helyreállították. A 14. században megszűnt az önálló rendház, a község pedig az esztergomi johanniták birtokába került. 1424-ben Zsigmond király Borbála királynénak ajándékozta.

1439-től egy része a bujáki várhoz tartozott. A bujáki vár 1552-es eleste után török fennhatóság alá került. A török időkben Szirák elnéptelenedett, a területet 1683-ban III. János lengyel király hadjárata szabadította fel.

1692-ben királyfalvi Roth János tulajdonába került. Fia Roth Ádám elvette a gazdag felsővattai Wattay István özvegyét, unokája Roth Tamás pedig a lányát Wattay Borbálát.

A Wattay család jövedelméből építették fel a kastélyt és az evangélikus templomot. Lányuk, Johanna 1761-ben feleségül ment gróf széki Teleki Józsefhez, így lettek a birtok tulajdonosai a Telekiek. Johanna a budapesti Deák téri evangélikus templom felépítéséhez is jelentős anyagi támogatást nyújtott.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló története

A sziráki kastély 1748-ban épült. A kastély bejárata feletti latin felirat szerint Roth Tamás és felesége, Wattay Borbála emelte. Nem sokkal később egy tűzvészben rombadőlt, de Királyfalvi Roth Tamás újjáépíttette és bővíttette. 1762-ben leánya, Johanna hozományaként a Teleki család birtokába került.

Az 1900-as évek elején a Degenfeldeké volt, és maradt is 1945-ig. A 2. világháborúban a fosztogatások miatt jelentősen megrongálódott.1945 után a Sziráki Állami Gazdaság tulajdonába került, traktoros iskola is működött benne.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló, Szirák

Az épületet 1985-ben állította helyre a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet, azóta szállodaként üzemel.

A Teleki-Degenfeld Kastélyszálló 27 db kétágyas fürdőszobás szobával és lakosztállyal rendelkezik. A szobák korhű berendezéssel várják a vendégeket.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló, Szirák

Dísztermében hat, úgynevezett grisaille technikával festett freskó látható, melyek Publius Ovidius Naso Metamorphoses-ének jeleneteit ábrázolják. Ezeket a 2. világháború után lemeszelték. A felújítás során a freskókat úgy hozták helyre, hogy a mészrétegeket kenyérbéllel radírozták le.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló, Szirák

A kastély parkja szépen gondozott, több növényritkaságot is rejt.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló, Szirák

Szintén Szirákon, a temetőben található a Teleki család kriptája.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

További információt találsz a kastélyszálló hivatalos oldalán.

Ha a Degenfeld név ismerősnek tűnik, az nem véletlen, Tarcalon található a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük