Tél a Kámoni Arborétumban – videó

A téli természet ezernyi csodát kínál. Az első igazi hó lehullása sokakat kimozdít a meleg szobából. Érdemes ilyenkor az arborétumokat és botanikus kerteket is felkeresni, hisz azok most is tárt kapukkal várják a természetbarátokat. Olvasónk a csodálatos fotókon és videón mutatja be, milyen a tél a Kámoni Arborétumban.

Tél a Kámoni Arborétumban

Tél a Kámoni Arborétumban


“Csodaszép volt ma a Kámoni Arborétum az első igazi havazás után. Még soha nem voltam itt télen. Mesés volt ma. Véletlenül mentem, mert a hegyekbe a vadászati tilalom miatt péntektől nem lehet menni. Így megpróbáltam itt, hátha…
Egyedül voltam 😃 😃 utánam jött egy család gyerekkel, akik jót szánkóztak.

Köszönöm, hogy nyitva volt és egy nagyot sétálhattam, és megcsodálhattam a természet szépségeit.” – írta Lakatár Mari a csodálatos fotói és videója mellé.

És hamár hó, hoztam egy aranyos verset is.

Kányádi Sándor: Betemetett a nagy hó

Betemetett a nagy hó
erdőt, mezőt rétet.
Minden, mint a nagyanyó
haja, hófehér lett.

Minden, mint a nagyapó
bajsza, hófehér lett,
csak a feketerigó
maradt feketének.

Többször írtam már Szombathely egyik büszkeségéről. Szóltam már a Kámoni Arborétum történetéről, mutattam már kikeleti virágzásról, a magnóliákról és a rododendronokról. Természetesen az őszi színekbe burkolózó parkról is mutattam már fotókat.

És akkor jöjjön néhány új információ az arborétum Facebook oldaláról.

“Vigyázat, a Kámoni Arborétum látogatása már három alkalom után függőséget okoz! A szenvedélybetegség neve: dendrománia!
25 ha-os fás-gyűjteményes kert, kb. 5 km-nyi kavicsos sétaúttal Szombathely Kámon és Herény városrészeiben. Több, mint 3500 taxon, számos dendrológiai különlegesség. Magyarország örökzöldekben leggazdagab arborétuma, így télen is gyönyörű.

Szolgáltatások:
több féle vezetés kérhető
élménypedagógiai foglalkozás
Látogatóközpont időszaki kiállításokkal, rendezvény infrastruktúrával: felszerelt, 150 fős, 4 részre szekcionálható rendezvényteremmel, galériával, kényelmi szolgáltatásokkal.
A gyűjteményes kertben: 10 érdekes ismeretterjesztő tábla változatos, a fához és az erdőhöz kapcsolódó témákban a fenntartható erdőgazdálkodástól a fa szimbólumtörténetéig;
többféle játék (családi, törpkereső, termés-rejtvény)
női és férfi sportöltözők zuhanyzóval, zárható szekrényekkel
asztalok-padok az arborétumban – piknikezni, dolgozni
füves futball pálya (a Kámon-Herény SE gondozásában)

Az arborétumban 2010-2011 között óriási növényrekonstrukció történt, melynek eredményeként a kert nemcsak rendezett lett és új szolgáltatsokkal bővült, hanem fajtagazdagsága és növényállománya is jelentősen bővült, négy évszakos virágzó gyűjtemény lett.

Tudta, hogy a Kámoni Arborétum, Szombathely most, a lezárás alatt is várja a vendégeket? A Magyarország egyik leggazdagabb fás szárú gyűjteményének otthont adó botanikus kert (a részlegesen látogatható templomok kivételével) gyakorlatilag az egyetlen, most is nyitva tartó turisztikai attrakció: minden nap 9.00-16:00-ig látogatható.”

Tél a Kámoni Arborétumban – videó

 

Nagyon köszönöm a gyönyörű beszámolót Lakatár Marinak!

További olvasnivaló arborétumokról és botanikus kertekről

Köszönöm a megosztásokat!
  • 157
  • 3
  •  
  •  
  • 157
  •  
  • 3
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük