Tarnów, a lengyel-magyar barátság városa

Tarnów, a dél-lengyelországi város több magyar kötődéssel is rendelkezik. Itt alakult meg az első Lengyel-Magyar Baráti Társaság. A városban született Bem József, a lengyel és magyar szabadságharc hőse. Petőfi Sándorról pedig teret neveztek el, ahol a költő szobra mellett egy székely kapu is hirdeti a két nép régi barátságát.

Tarnow

Tarnów és lengyel-magyar barátság

Tarnów (németül: Tarnau, régi magyar neve: Tarnó) a Biała folyó partján fekvő dél-lengyelországi város. Az első írásos említése 1124-ből származik. 1330. március 7-én kapott városi jogot. 1772-ben Ausztria része lett, majd 1918. október 30-án Lengyelországhoz került.

A város két fontos kereskedelmi útvonal kereszteződésnél jött létre, melyek közül az egyik Magyarországra vezetett. A Magyarországgal való kapcsolat nem jól indult. 1441-ben a magyar főurak megtámadták Tarnówot, kifosztották és felgyújtották a várat. Ennek ellenére 1529 márciusában itt keresett és kapott menedéket Szapolyai János, miután riválisa, I. Ferdinánd elfoglalta tőle Magyarországot. Szapolyai itt készítette elő a magyar trónra való viszszatérésének tervét. Jan Kochanowski hadserege többször harcolt együtt a Magyar seregekkel, védve a határokat a török támadásoktól.

Tarnów szülötte Bem József (1794-1850), a kitűnő parancsnok, a lengyel és magyar szabadságharc hőse, akit mint a két nép nagyra becsül. Részt vett a Nemzetek tavaszán Magyarországon, ahol az erdélyi hadsereg hadvezére volt. Később Törökországba emigrált, ahol felvette az iszlám vallást. 1850-ben a ma már Szíriához tartozó Aleppoban hunyt el. Hamvait 1929-ben ünnepélyes keretek között szállították haza Lengyelországba. Tarnówban a Strzelecki Park impozáns mauzóleumában helyezték örök nyugalomra.

Tarnów tiszteletbeli polgára lett a magyar származású Lippóczy Norbert, aki a 20. század elején a tokaji bor legnagyobb lengyel importőre volt. Köszönetképpen a segítségért, amit a lengyelek közül elsőként Tarnów lakosai nyújtottak a magyaroknak 1956 márciusában, Lippóczy az Egyházmegyei Múzeumnak adományozott egy különösen értékes népművészeti gyűjteményt.

Tarnówban alakult meg az első Lengyel-Magyar Baráti Társaság. A Városházán többször is megtartották a Magyar ünnepeket, többek között a népek tavasza 150. évfordulóját, valamint megnyitották a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának lengyel ünnepségsorozatát.

A város székely kapuját Sepsiszentgyörgy város ajándékozta Tarnównak.

Tarnów látnivalói

Kiss P. Dórától kaptunk ismertetőt és fotókat Tarnó városáról:

Bem József a dél-lengyelországi Tarnóban született és síremléke is itt található. A tábornok kb. 5 méter magas bronz szobra a vár fala mellett, a Wałowa utcában látható.

A Lövész – parkban, egy tavacska közepén álló szigeten 6 korinthoszi oszlop emeli büszkén magasba Bem József hamvait őrző szarkofágot, amelyet 1929-ben a törökországi Aleppóból (ma Szíria) hozattak haza. A különös megoldásra azért került sor, mert muzulmánként hamvai nem nyugodhattak a keresztény lengyel földben.

Petőfiről is teret neveztek el, ahol magas posztamensre a költő mellszobrát helyezték.

Ugyanitt van a székely kapu is.


Természetesen, mint szinte minden lengyel városban II. János Pál szobra is megtalálható a bájos lengyel városkában.

Csizmásné Varga Judit pedig a körképet mutatta be:

„Tarnowi vasútállomás épületében található egy kiállítás a Szebeni csatáról (a Feszty körképhez hasonló) és van egy székely kapu is a város központjától nem messze.”

A Tarnówi Körzeti Múzeum gyűjteményében az Erdélyi Körkép részletei is megtalálhatók, melyet magyar megrendelésre, Jan Styka vezetésével festettek 1897-ben. A 120 méter hosszú és 15 méter magas képet később részekre szabdalták. A mű darabjainak egy része a tarnówi múzeum tulajdona, így többek között az a legnagyobb, 3,85m x 3,28m-es részlet is, mely a Bem József tábornok által vezetett magyar sereg hátvédjét ábrázolja az 1849. március 11-ei nagyszebeni csatában.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük