Tanácsok szenzációs utazás megtervezéséhez

Az utazás tervezés komoly munka és rengeteg idő. Ha utazási irodával utazunk, ezt a terhet levaszik a vállunkról. Ha sajátmagunk végezzük, akkor nem árt alaposnak és körültekintőnek lenni. Többször írtam témában, most összefoglaltam ezeket az írásokat, remélve, hogy az itt olvasottak, téged is hozzásegítenek a problémamentes és kellemes utazásokhoz. De vajon létezik tökéletes és szenzációs utazás?

spórolj az utazásra

Tanácsok szenzációs utazás megtervezéséhez

A szenzációs utazás már itthon elkezdődik, a tervezésel, az időpont és a helyszín kiválasztásával. Mert szerintem igen is létezik tökéletes, de alapos tervezés és előkészület kell hozzá.

Többször adtam már tanácsokat az utazástervezéshez itt a blogon. Most eddigi bejegyzéseimből válogattam a szerintem leghasznosabbakat.

A képekre kattintva eléred és elolvashatod vagy akár ki is nyomtathatod az adott bejegyzés teljes tartalmát.

Mikor és hova utazzunk?

Az utazás kiállítás jó kiindulási alap ahhoz, hogy inspirálódjunk, és információkat gyűjtsünk a leendő úti célokról.

2022. március 3 és 6 között egy év kihagyás után újra megrendezi a Hungexpo az Utazás kiállítást. A sorrendben már 44. rendezvény hazai díszvendége a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa címre készülő Veszprém városa. A külföldi díszvendég Egyiptom lesz. A rendezők és a 30 ország mintegy 100 kiállítója változatos programokkal és újdonságokkal készülnek. A kiegészítő rendezvény, a Budapest Boat Show díszvendége a Tisza-tó lesz. Idén is megrendezik a Járatlan Utakon Fesztivált is.

Nem mindegy, hogy milyen időpontot választunk.

Bármilyen hírek is járnak az újabb járvány hullámokról, kedvenc éveleji elfoglaltságomról, az utazástervezésről nem vagyok hajlandó lemondani. Idén is elővettem a naptárt, hogy megnézzem, mikor lesznek hosszú hétvégék 2022-ben, és mikorra érdemes az utazásokat tervezni. Az ünnepeket és a munkanap átcsoportosításokat ügyesen kihasználva az idén sokkal kevesebb szabadságra lesz szükség.

Utazási irodával vagy saját szerzevésben?

Sok előnye van annak, ha egy megbízható és szuper utazási iroda szolgáltatása mellett tesszük le a voksunkat.

2019. július 1-től egy új uniós szabályozásnak köszönhetően bátrabban fizethetünk be utazásokra. Az uniós változásokkal a magyar jogalkotók újragondolták a vagyonbiztosítékok rendszerét. Így az utazásszervező csődje esetén nagyobb az esélyünk, hogy visszakapjuk a befizetett, de nem teljesített utazás összegét. 

Utazás kiállítás 2022

De az már egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire megbízható a választott utazási iroda.

Az utazási iroda választás igen fontos lépése az utazás tervezésnek. Engedéllyel nem rendelkező vagy nem megfelelő szolgáltatásokat nyújtó utazási iroda útjára befizetve hamar rémálom lehet a rég várt álomutazásból. 

Tájékozódás utazás előtt

Külföldi úti célnál nem árt tisztában lenni az adott ország beutazási szabályaival és a biztonsági helyzettel.

Hosszabb és távolabbi utazás előtt mindig érdemes tájékozódni, mert semmi sem fontosabb, mint a biztonság. Most pedig a COVID19 árnyékában szinte kötelező. Mutatom, hol tájékozódj mielőtt külföldre indulnál!

Jó, ha tudjuk, hova fordulhatunk, ha esetleg segítségre van szükségünk.

Utazni nem mindig biztonságos. Pár éve azt hittük, hogy csak háborús övezetbe utazva kell óvatosnak és felkészültnek lennünk. Az utóbbi években azonban Európa nagyvárosaiban is előfordultak terrortámadások. Veszélyes helyzetben a magyar külképviselethez fordulhatunk. De miben segíthet a konzuli szolgálat?

Biztosítással vagy anélkül?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy ahogy gyakran nevezik a “kék kártya” jobb, mint a semmi, de közel sem annyira jó egy külföldön történt balesetnél, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Jobb előre tisztázni, hogy mire nyújt fedezetet valójában, mert egy nem várt helyzet miatt komoly százezrekkel vagy milliókkal többe kerülhet a nyaralás.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Komoly bajba kerülhetünk és méregdrága lehet az utazás, ha nem kötöttünk előzőleg utasbiztosítást. Mi soha nem indultunk el külföldre utazási biztosítás nélkül, a jövőben pedig főleg nem fogunk. A saját magunk által megtapasztalt dolgok eléggé megtanították nekünk a leckét.

Te tanuld meg az én káromból: A biztosításon ne spórolj az utazás során!

utasbiztositas

De mégis mi ronthat el egy régóta tervezett álomutazást?

Gyakran megesik, ha görcsösen akarunk valamit, annak rossz vége lesz. Utazásaink során is előfordul, hogy elképzelünk valamit, aztán valami kirángat bennünket az álomvilágból és a szép emlékek helyett csak a bosszúságot, a dühöt hozunk haza magunkkal. Összeszedtem a leggyakoribb hibákat, amelyek elronthatják a nyaralást. Kerüld el ezeket a tökéletes utazás érdekében.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük