Szozopol látnivalói, a Fekete-tenger legrégebbi városa

Bulgária beszámolóm utolsó része következik: Szozopol látnivalói. Szozopol, a Fekete-tenger legrégebbi városa Burgasztól 30 km-re délre fekszik. Festőien szép, a 18-19. század hangulatát idéző óvárosi része és tengerpartja méltán teszi népszerűvé. Az ókori Apollonia csendes, nyugodt város, a családosok, a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók üdülővárosa.

Szozopol

Szozopol rövid történelme

Szozopol Burgasztól 34 kilométerre délre, egy festői, kürt alakú, tengerbe nyúló sziklás félszigeten helyezkedik el. A halászatból és idegenforgalomból élő ősi városka Bulgária egyik leghangulatosabb üdülőhelye.

Szozopol a görög Apollónia városállamból emelkedett ki, és Neszebarral együtt Bulgária egyik legrégebbi városa. Szozopolt (Sozopol, Созопол) i.e. 610-ben a görögök alapították Apollónia néven egy keskeny, sziklás félszigeten. Nevét Apollón isten tiszteletére kapta, akit itt gyógyítóként tiszteltek. Megkülönböztetésül a többi hasonló nevű településtől Apollonia Pontica, azaz „Apollónia a Fekete-tengernél”) és Apollonia Magna („Nagy Apollónia”) néven volt ismert.

Az első században Szozopolisz (Σωζόπολις) néven kezdett megjelenni az írásos feljegyzésekben, ami görögül „üdvösség/megváltás városát” jelent. Az oszmán uralom alatt a várost Sizebolu, Sizeboli vagy Sizebolou néven ismerték. 1878-tól az oszmán uralom vége óta a város bolgár neve Szozopol.

Szozopol az ókortól a 17. századig virágzó kereskedőváros volt. Bortermelő és halászváros hírében állt, és fontos kikötője volt a Trákiából származó gabona átrakodásának. A késő ókortól kezdve a város püspökséggé fejlődött, amely a középkorban több kolostorért is felelős volt a városban és a környéken. Az ókortól a 20. század első negyedéig Szozopol túlnyomórészt görög lakosságú város volt.

Szozopol

Szozopol látnivaló, nevezetességei

Az egykori Apollónia strandjai, valamint kulturális és történelmi épületei miatt jelentős turisztikai célpont.

A csupán 4.700 lakosú város télen egy alvó halászfalunak tűnik. Nyáron viszont igen népszerű a turisták körében, nem véletlenül hívják a „bolgár St. Tropez”-nak. Aranyhomoktól, és a Naposparttól eltérően kevésbé nemzetközi nyaralóhely, inkább bolgárok látogatják.

Szozopol

Főbb látnivalók

  • Óváros
  • Szent János- és Szent Péter-sziget
  • Déli erődfal és a Torony Múzeum
  • Régészeti Múzeum(wd)
  • Szveta Bogorodica-templom (Szűz Mária-templom) – 17. század
  • Szent Zoszim-templom (1857)
  • Szent György-templom(wd) (1860)
  • Cirill és Metód-templom (1888)

Az óvárosában kizárólag magánszálláshelyek találhatóak, szállodákat csak az újvárosban találunk. Kevés a szórakozóhely is, nyugodt, békés légköre elsősorban családok, és párok számára ideális. A szállodák szépek és tiszták.

Szozopol

Szozopol strandjai

A nyár forró, de még mindig kellemes, köszönhetően a tenger közelségének, állandó szellővel. Júliusban a napi középhőmérséklet 29 °С, a tenger hőmérséklete 25 °C. A tengeri hatás miatt az ország többi részéhez képest enyhébb az éghajlat, így a tél és a tavasz rövidebb, a nyár és az ősz pedig hosszabb.

Szozopolnak két strandja van, az egyik a festői óváros mellett. A városi strand a város fekvése miatt igen keskeny, ezért túlzsúfolt. A kicsit délebbre, az újvárosi részen található Harmani a központi strandnál hosszabb, szélesebb és élvezhetőbb. A víz selymes, tiszta, lassan mélyül, gyerekeknek is ideális. Bérelhető szörf, vizibicikli és ételt.italt is árusítanak. Itt nudisták is fürödhetnek a sziklák mögötti részen.

Igen népszerű strand a Szozopoltól 6 km-re található Dyuni.

Szozopol legnagyobb rendezvénye a minden év szeptember elején tartott Apollónia művészeti programsorozat.

További olvasnivalók Bulgáriáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük