Szozopol látnivalói, a Fekete-tenger legrégebbi városa

Bulgária beszámolóm utolsó része következik: Szozopol látnivalói. Szozopol, a Fekete-tenger legrégebbi városa Burgasztól 30 km-re délre fekszik. Festőien szép, a 18-19. század hangulatát idéző óvárosi része és tengerpartja méltán teszi népszerűvé. 

Szozopol

Szozopol látnivalói

Szozopol Burgasztól 34 kilométerre délre, egy festői, kürt alakú, tengerbe nyúló sziklás félszigeten helyezkedik el. A halászatból és idegenforgalomból élő ősi városka Bulgária egyik leghangulatosabb üdülőhelye.

Szozopolt (Sozopol, Созопол) i.e. 610-ben a görögök alapították Anthenia néven alapították egy keskeny, sziklás félszigeten. Az Apollonia névre átnevezett virágzó várost később a rómaiak lerombolták. A 18. századi bolgár felvilágosodás korszaka hozza el második felvirágzását.

Szozopol

A csupán 4.700 lakosú város télen egy alvó halászfalunak tűnik. Nyáron viszont igen népszerű a turisták körében, nem véletlenül hívják a “bolgár St. Tropez”-nak. Aranyhomoktól, és a Naposparttól eltérően kevésbé nemzetközi nyaralóhely, inkább bolgárok látogatják.

Szozopol

Az óvárosában kizárólag magánszálláshelyek találhatóak, szállodákat csak az újvárosban találunk. Kevés a szórakozóhely is, nyugodt, békés légköre elsősorban családok, és párok számára ideális. A szállodák szépek és tiszták.

Szozopol

A városi strand a város fekvése miatt igen keskeny, ezért túlzsúfolt. Az újvárosi részen található Harmani a központi strandnál hosszabb, szélesebb és élvezhetőbb. Igen népszerű strand a Szozopoltól 6 km-re található Dyuni.

Szozopol legnagyobb rendezvénye a minden év szeptember elején tartott Apollónia művészeti programsorozat.

További olvasnivalók Bulgáriáról

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük