Szőreg, a csodálatos rózsák és végtelen rózsamezők hazája

Hazánk leghíresebb rózsatermő vidékének központja, a Szeged melletti Szőregen minden év júniusában rózsadíszbe öltözik. A Rózsaünnep három napján változatos programokkal ünnepelik az Európa-szerte híres és hungarikummá is választott rózsatöveket.

Szőregi rózsaföld

Szőregi Rózsaünnep és a rózsaföldek

A virágok királynőjének fesztiválján lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermelők mindennapjaiba. Az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó napi munkát. Magyarország első Rózsamúzeuma az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket is bemutatja.

A Rózsaünnep leglátványosabb és legtöbb látogatót vonzó programja a szombat délutáni karneváli felvonulás. Feldíszített hintók, lovaskocsik, mezőgazdasági haszonjárművek, katonai csapatszállító, veterán autók, triciklik, biciklik, tandemek vonulnak fel a környező települések vezetőivel és a rózsakertészetek képviselőivel. A hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát és milliónyi rózsaszirmot szórnak szét a lelkes nézők között. 

A rendezvény a Tisza-Maros szögi települések összefogásával jön létre, a környék több mint százhúsz éves rózsatermesztési hagyományait folytató kertészek előtti tisztelgés gyanánt.

Szőregi rózsaünnep
Szőreg

A szőregi rózsa története

A Tisza és a Maros közötti öntéstalaj és napsütéses órák magas száma ideális a rózsatermesztéshez. A közel száz hektáron termesztett 4-5 millió rózsatő mintegy 250 családnak jelent megélhetést. A magyarországi rózsa termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik. A külföldön is jó hírnévnek és elismertségnek örvend szőregi rózsatövek döntő többségét exportálják. A szőregi rózsatő 2004-ben felkerült a hungarikumok listájára is.

A szőregi rózsa története 1857-ben, a Maros szabályozásával kezdődött. Az egykori Tisza – Maros torkolatában tápanyagban gazdag talaj alakult ki, ami ideális rózsatermesztésre. 1894-ben telepítették az első eladásra szánt rózsatövet, 1927-ben pedig már fénykorát élte a szőregi rózsakultúra.

A szőregi rózsatő 2012. augusztus 5-én bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A 2012. évi XXX. törvény értelmében a szőregi rózsatő közösségi oltalom alatt álló kiemelt nemzeti érték, 2013. január 31-én a szőregi rózsatő bekerült a Magyar Értéktárba.

Szőreg

Szőreg a honfoglalás óta lakott hely. Szent Fülöp tiszteletére emelt monostoráról 1192-ből (Sancti Philippi), a községről 1239-ből (Zeurug) vannak írásos emlékek. A település utcáit, tereit is rózsák díszítik.

Szőreg
Szőreg
Szőreg

Látnivalók Szőreg közelében

Szőregi rózsaföldek és Rőzsaünnep videón

https://youtu.be/3yXodIhHyJk

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük