Szombathelyi Szent Márton-templom

A szombathelyi Szent Márton-templom a 4. században itt született és később toursi püspökké és szentté választott Szent Márton szülőháza felett épült fel. Többször bővítették és átépítették, jelenlegi formáját 1930-ban nyert el. Előtte Szent Márton kútja áll.

Szombathelyi Szent Márton-templom

Szombathelyi Szent Márton-templom

A Szent Márton-templom Szombathely keleti részén, az ókori Savaria ókeresztény temetőjénél, a római kori Arrabonába, a mai Győrbe vezető út mentén áll. 1885-ig az önálló Szentmárton község plébánia temploma volt.

Úgy tartják, hogy ezen a helyen született Kr. u. 316-ban vagy 317-ben Szent Márton, a későbbi toursi püspök. A megszentelt földterületen, az egykori keresztény temető területén álló sírkápolnát a 9. században építették át templommá. Szent Márton emlékét a plébániatemplomban, a szentélytől északra fekvő kápolna őrzi.

Szent István uralkodásának idején fából egy újabb templomot építettek, amit Szent László alatt félkörívben záródó téglatemplommal váltották fel. Ezt 1230-ban román stílusban építették át. Egy 1260-ban kelt oklevél említést tesz a templom előtt álló kútról, melynek vízével megkeresztelte Szent Márton az édesanyját.

A 15. században gótikus stílusú átépítésre kerül sor. 1638-ban a domonkos szerzetesek kapták meg, akik felépítették itt kolostorukat és megkezdték a templom nagyszabású átépítését. A háromhajósra bővített, félig kész épület azonban összedőlt.

Az újabb építkezés terheit gróf Erdődy III. György felesége, gróf Batthyány Erzsébet vállalta. Erről a bejárat feletti felirat tanúskodik. A 1668 – 1672 között épült barokk templom kriptájában először gróf Batthyány Erzsébetet helyezték végső nyugalomra.

1788-ban II. József a szombathelyi kolostort is feloszlatta, a szerzetesek 1791-ben térhettek vissza.

1930-ban a templomot egy kereszthajóval bővítették, a templomot és a kolostor egybeépítették.

A templom előtt 1938-ban állították fel Rumi Rajki István kétalakos szoborművét: Szent Márton megkereszteli édesanyját.

A domonkos szerzetesek közösségét 1950-ben feloszlatták, a plébánia vezetését a Szombathelyi Egyházmegye papjai látják el.

2005-ben az Európa Tanács a Szombathelytől Toursig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította, ezzel a templom a Via Sancti Martini út kiinduló állomása lett.

A templom mellett 2007-ben kialakított Szent Márton Látogatóközpontban egy időutazást tehetünk az ókeresztény kortól kezdve napjainkig.

A templom felújítása 2015. júniusában kezdődött és 2015. november 6-án került újraszentelésre az elkészült épület.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük