Szombathely főtemploma: hazánk harmadik legnagyobb temploma

Magyarország harmadik legnagyobb temploma a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyház a szombathelyi egyházmegye főtemploma. A későbarokk stílusú székesegyház az egykori Savaria központjának romjai közelében épült fel. Ilyen Szombathely főtemploma.

Szombathely főtemploma

Szombathely főtemploma

Szombathely legjelentősebb temploma, a Sarlós Boldogasszony székesegyház az esztergomi bazilika és a budapesti Szent-István bazilika után a harmadik legnagyobb egyházi építményünk.

A főtemplomot a város szívében, az egykori vár területén, a régi várpalota és a vártemplom helyén találjuk. Közvetlen szomszédságában fekszik az egykori Savaria központjának, a helytartói palota és a Szent-Quirinus-bazilika romjai. 

Szombathely történetében jelentős év volt 1777, amikor Mária Terézia VI. Piusz pápával egyetértésben a várost püspöki székhellyé emelte. Az első püspök hatalmas építkezésbe kezdett, az omladozó várat lebontatta. Nyomdát, könyvtárat, múzeumot alapított. Nem kis felháborodásra 1791-ben a vártemplomot is lebontatta, aminek anyagát az új templom felépítéséhez használták fel. A püspöki palota és a szeminárium közé emelt új templom építési munkálatai 23 évig tartottak, 1814-ben szentelték fel.

Szombathely főtemploma

Az egyszerre 5.000 ember befogadására alkalmas templom magassága a tornyokkal együtt 62,5 méter. A latin kereszt alakú (nyújtott szentélyrész, rövid kereszthajószárnyak) katedrális díszítése elég szegényes, a klasszicáló későbarokk stílusú.

Az eredeti mennyezeti freskókat Josef Winterhalder készítette. A második világháborús bombázások során megsemmisült, de archív fotókon megtekinthető. Az eredeti oltárképek közül is több megsérült. A helyreállítási munkák évtizedekig tartottak.

A megmarad festmények közül az egyik legjelentősebb a déli szárnyban található Szent-Quirinus oltárkép. Az északi oldalon a város szentjének, Szent Mártonnak az oltára áll. Itt imátkozott 1991-es látogatáskor II. János Pál pápa.

A kereszthajó négy olajfestvényét Kisléghy-Nagy Ádám kortárs festőművész készítette. A ma látható főoltárkép, a Viztáció Takács István alkotása. Az 12 méter magas orgona vörösfenyőből készüt.

A templom alatti sírboltban szombathelyi püspökök és kanonokok nyugszanak.

További látnivalók Szombathelyen

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük