Szolnok látnivalói – ékszerdoboz az Alföld közepén

Szolnok, az Alföld közepén, a Tisza és a Zagyva folyó találkozásánál fekvő város jelentős átmenő forgalommal rendelkezik. Szép és folyamatosan csinosodó belvárosa és természetei szépsége miatt mindenképp megér egy napos látogatást. Ha a napot még egy színházi előadással is meg tudjuk tetézni, akkor garantáltan felejthetetlen napunk lesz. Összegyűjtöttem, melyek Szolnok látnivalói.

Szolnok

Szolnok látnivalói

A belvárosban a Kossuth tér központi épülete az eklektikus, 1884-ben épült Városháza. Oldalfalán tábla emlékezik meg a Kossuth Lajos szolnoki toborzó beszédéről. Vele szemben találjuk az 1860-as években, késő klasszicista stílusban emelt Damjanich János Múzeum.

Érdemes felkeresni a közelben az evangélikus templomot, a megyeházát és a Tudomány és Technika Házát, valamint a Művésztelepet. A megyeháza mögött találjuk a festői szépségű rózsakertet.

A Tabán városrész, ami régen halászfalu volt még őrzi egykori szerkezetét. A kanyargós, hangulatos utcácskák egyik régi halászházából alakították ki a halászati eszközöket bemutató tájházat.

A mostani Tisza-híd helyén már 1562-ben cölödhíd ívelt át a folyón. A Tiszaliget sport és szabadidőközpont sok lehetőséget kínál aktív kikapcsolódáshoz. Strandfürdő, csónakázótó és termálvizes medencék is várják a látogatókat.

A Szigligeti Színház 1912-ben felhúzott épülete 1991-ben nyerte el mai külsejét.

A város érdekessége a molnárfecske-telep, a belvárosi házak erkélyei alatt kialakult és 1980 óta védett fészkelő telep legnagyobb az országban.

Az egykori zsinagóga 1899-ben, mór stílusban épült épületében 1972 óta galéria működik. A református templom (1894) legértékesebb darabja a vörösfenyőből készült szószék. Jelentős műemlék a barokk ferences templom és kolostor.

A város folyamatosan fejlődik. A Reptár repülő múzeum interaktív kiállításokkal várja a családokat.

Reptár Szolnok

2011-ben adták át a kerékpárossávval is rendelkező Tiszavirág hidat, ami Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja. A híd a rövid életű tiszavirágot formázza meg, de a városban találunk tiszavirág szökőkutat is.

Szolnok fotókon Mihály Klára olvasónktól

Itt Szolnok.

Közzétette: Klára Mihály – 2018. június 1., péntek

További látnivalók Szolnok közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 − 1 =