Szolnok látnivalói – ékszerdoboz az Alföld közepén

Szolnok, az Alföld közepén, a Tisza és a Zagyva folyó találkozásánál fekvő város jelentős átmenő forgalommal rendelkezik. Szép és folyamatosan csinosodó belvárosa és természetei szépsége miatt mindenképp megér egy napos látogatást. Ha a napot még egy színházi előadással is meg tudjuk tetézni, akkor garantáltan felejthetetlen napunk lesz. Összegyűjtöttem, melyek Szolnok látnivalói, nevezetességei, amelyeket nem szabad kihagyni egy látogatás során.

Szolnok

Szolnok város jelentősége

Szolnok megyei jogú város, Jász-Nagykun-Szolnok megye és a Szolnoki járás székhelye. A Zagyva torkolatánál, a Tisza-parton, az Alföld szívében fekvő város fontos kulturális és gazdasági központ. A ásodik világháború után épült Tisza-hídnak köszönhetően Szolnokon van a Tisza egyik legfontosabb átkelőhelye.

Körülbelül 70 000 lakosával Magyarország tizenegyedik legnépesebb városa. A városban és környékén a fa-, a textil- és a vegyipar, valamint a papír- és a cellulózgyár fejlődött legnagyobb mértékben. A termálforrásoknak köszönhetően gyógyüdülőket és fürdőket építettek, ezzel pedig az egészségturizmust is fejlesztették a városban.

A város nevét 1075-ben említik először Zounok írásmóddal. Szolnok környékén számos őskori maradványra bukkantak, amelyek korai betelepüléséről tanúskodnak. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett a város, melyből gyorsan újraépült.

Szolnok látnivalói, nevezetességei

Városháza

A belvárosban a Kossuth tér központi épülete az eklektikus, 1884-ben épült Városháza. Oldalfalán tábla emlékezik meg a Kossuth Lajos szolnoki toborzó beszédéről.

Damjanich János Múzeum

Vele szemben találjuk az 1860-as években, késő klasszicista stílusban emelt Damjanich János Múzeum épületét.

Érdemes felkeresni a közelben az evangélikus templomot, a megyeházát és a Tudomány és Technika Házát, valamint a Művésztelepet.

Megyeháza

Szolnoki Rózsakert

A megyeháza mögött találjuk a festői szépségű rózsakertet.

Szolnok rózsakertje

A Tabán városrész, ami régen halászfalu volt még őrzi egykori szerkezetét. A kanyargós, hangulatos utcácskák egyik régi halászházából alakították ki a halászati eszközöket bemutató tájházat.

A mostani Tisza-híd helyén már 1562-ben cölödhíd ívelt át a folyón. A Tiszaliget sport és szabadidőközpont sok lehetőséget kínál aktív kikapcsolódáshoz. Strandfürdő, csónakázótó és termálvizes medencék is várják a látogatókat.

Szigligeti Színház

A Szigligeti Színház 1912-ben felhúzott épülete 1991-ben nyerte el mai külsejét.

Molnárfecske-telep

A város érdekessége a molnárfecske-telep, a belvárosi házak erkélyei alatt kialakult és 1980 óta védett fészkelő telep legnagyobb az országban.

Volt zsinagóga, ma galéria

Az egykori zsinagóga 1899-ben, mór stílusban épült épületében 1972 óta galéria működik.

Szolnok

Református templom

A református templom (1894) legértékesebb darabja a vörösfenyőből készült szószék.

Ferences templom és kolostor

Jelentős műemlék a barokk ferences templom és kolostor.

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

A város folyamatosan fejlődik. A Reptár repülő múzeum interaktív kiállításokkal várja a családokat.

Reptár Szolnok

Sörárium – Szolnoki Sörmúzeum és Sörfőzde

Tiszavirág gyaloghíd

2011-ben adták át a kerékpárossávval is rendelkező Tiszavirág hidat, ami Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja. A kerékpárúttal ellátott gyaloghíd a Tiszán átívelve a belvárosi Tiszai hajósok terét köti össze a Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdő főbejáratával.

Szolnok Tiszavirág híd

Tiszavirág szökőkút

A híd a rövid életű tiszavirágot formázza meg, de a városban találunk tiszavirág szökőkutat is.

Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdő

Nagyon köszönöm a fotókat Mihály Klárának!

További látnivalók Szolnok közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük