Szófia, a Párizs és Bécs mintájára tervezett bolgár főváros

Szófia, Bulgária fővárosa a semmiből nőtt ki a 19. század vége felé. Miután 1879-ben az ország fővárosa lett a tervezők szabályos, derékszögű utcahálózatot alakítottak ki. Párizs és Bécs mintájára tervezett sugárútjaival igazi modern város benyomását kelti. Összeszedtem, melyek Szófia látnivalói!

Szófia

Szófia látnivalói

Szófia (София – Sofija, régi magyar nevén: Szeredőc), Bulgária fővárosa, és egyben a legnépesebb városa. A mai Szófia viszonylag újnak mondható, széles sugárútjait a 19. század végén alakították ki. Valójában már az ókorban is lakott volt, a városban elszórtan találhatók római, középkori és törökkori épületek. Több ilyet is találunk a városközpont keleti részén, ahol az elnöki palota, a nemzetgyűlés és a kormányhivatalok csoportosulnak.

Szófia látnivalói: őkori emlékek

A Szófia központjában feltörő gyógyhatású, meleg vizes forrás hasznosítására a rómaiak és a törökök is közfürdőt építettek. A ma látható fürdő 1913-ban épült, amihez a bizánci templomépítészet adott inspirációt.

Szófia látnivalói: fürdő

A fürdő dzsámija, az 1576-ban épült Banja Basi-dzsámi az egyetlen olyan muszlim imahely, amely ma is eredeti funkcióját szolgálja. 2016 őszén, amikor ott jártam, a dzsámit épp felújították, így csak kívülről tudtam fotózni.

Szófia látnivalói: Banja Basi-dzsámi

A központi vásárcsarnok épületét 1909-ben emelték, 1990-ben felújították. Kovácsolt vas oszlopai, korlátai és tetőgerendái igen hangulatossá varázsolják a kétszintes épületet.

Szófia

Szófia

A zsinagóga mór stílusú látványos épülete Európa egyik legnagyobb zsinagógája, 1300 embert képes befogadni. Friedrich Grünanger osztrák építész tervezte, 1909-ben adták át. Nevezetessége a két és fél tonna súlyú rézcsillár.

Szófia

Szófia

Szófia legismertebb látnivalóját, az aranyozott kupolákkal díszített Alekszander Nevszki-székesegyházat 1882-1924 között emelték, hálóból a Bulgáriának nyújtott orosz katonai segítségért. Nevét a középkor neves orosz uralkodójáról kapta. A templom freskói orosz és bolgár mesterek alkotásai.

Szófia látnivalói: ekszander Nevszki-székesegyház

A városban található egy katolikus templom is, amit 2002-ben II. János Pál pápa is meglátogatott.

Szófia

Szófiában járva kötelező látnivaló a külvárosi részen található Bojana-templom, ami az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük