Szívmelengető karácsonyi vásárok romantikázáshoz

Egy karácsonyi vásárlátogatás romantikus programnak is kiváló. Persze nem a fővárosok zsúfolt és egekbe szökő áraikról ismert karácsonyi vásáraira gondolok, hanem bájos kisvárosok hangulatos rendezvényeire. A szívemnek legkedvesebb karácsonyi vásárok közül mutatok most négyet.

karácsonyi vásárok bódéi

Szívmelengető karácsonyi vásárok romantikázáshoz

Az első adventi vásárokat német nyevterületen a 14. században rendezték meg. Ekkor ezek még nem turistacsalogató látványosságok voltak. Az emberek még nem ajándéktárgyakat fürkészve és forralt szürcsölgetve nézelődtek a bódék között. Ezek olyan vásári alkalmak voltak, ahol a helyiek vagy a közelben lakók élelmiszereket és használati tárgyakat adtak-vettek a közelgő karácsonyi ünnepre készülődve.

A vásárok a 17. és a 18. században alakultak át, amikor az addig teljes mértékben egyházi ünnepegyre inkább polgári és családi eseménnyé kezdett válni. Ekkor frissen készített ételek, italok és játékszerek is megjelentek a kínálatban.

Na most már tényleg nézzük a bájos kisvárosok hangulatos karácsonyi vásárait.

Bolzano, Olaszország

Minivasút, gyermekringlispíl, valamint sok-sok bődé és stand várja a karácsonyi hangulat szerelmeseit Dél-Tirol fővárosának központjában.

A számos látványosság egyike a a pompásan feldíszített Walther tér alpesi hüttéinek sora, ahol a vendéglátók hagyomáynos tiroli ínyencségeket kínálnak. Érdemes megkóstolni például a ropogós schüttelbrotot.

Nyitva: 2023. 11.24. – 2024. 01. 06.

Going, Ausztria

A Wilder Kaiser pompázatos hegyi kulisszája előtt évente egyszer, csupán egy napon rendeznek egy igazán tradicionális karácsonyi vásárt. Míg egy kis színpadon karácsonyi dallamok szólnak, addig a látogatók kézzel faragott jászolokat csodálhatnak meg. A gyerekek történeteket hallgathatnak meg a tábortűz körül, egy állatsimogatóban pedig pihepuha bárányokat szeretgethetnek.

Vétek lenne kihagyni a brodabrotot – töltött és olajban kisütött tésztatáskákat – és az ingyenes lovaskocsikázást Going utáin.

Nyitva: 2023. dec. 17. 14-19 óráig.

Olomouc, Csehország

A városháza körül megannyi bódé sorakozik a morvaországi Olomoucben, ami mesebeli hangulatát számos barokk épületének és csodaszép templomának köszönheti.

A szervezők különösen büszkék a hatalmas, különböző fűszerekkel és gyümölcsökkel gazdagított puncskínálatra. At Alső téren ingyenes korcsolyázásra is lehetőség nyílik.

Érdeme smegkóstolni a brumborákot, a csehek tócsniját, amit fokhagymával és majorannával ízesítenek.

Nyitva: 2023. 11.18. – 12. 23.

Portoroz, Szlovénia

Az advent és Adriai-tenger közös élményétt kínálja a Kempinski Palce Hotel ünnepi díszben pompázó parkjában felépített karácsonyi vásár. Enyhe időben és a friss tengeri szellő simogatását élvezve sétálhatunk a szlovén tengerparti város standjai között.

A mediterrán hangulat a kínálatban is visszaköszön. A pirított mandula és a forralt bor melllett például az olívaolajokat és a szravasgombatermékeket is megtaláljuk.

A helyi halételek kihagyhatatlanok. Karácsony másnapján pedig még pezsgőfesztivált is rendeznek.

Nyitva: 2023. 12.01. – 2024. 01. 01.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük