Szivárvány-hegység (Rainbow Mountains) Peruban

Peru rejtett kincse, a Szivárvány-hegység (Rainbow Mountains) olyan szép a megosztott fotókon, hogy sokan kamunak tartják. De vajon igazuk van a kétkedődnek? Tényleg nem létezik a hegy vagy esetleg nem ilyen színes? Nézzük mi az igazság!

Szivárvány-hegység (Rainbow Mountains) PeruSzivárvány-hegység (Rainbow Mountains) Peru

Szivárvány-hegység Peruban

A Szivárványos-hegység a perui Andokban, Cusco városától két-három órányi autózásra található, Tweedsmuir South Provincial Park területén. A hegység legmagasabb csúcsa a 2495 méter magas Tsitsut-csúcs.

A Vinicuncát – más néven Hét színű hegy, vagy egyszerűbben a Szivárvány-hegy – 2015-ben fedezték fel, amikor az azt borító hó megolvadt, felfedve az alatta lévő szikla természetes szépségét. Nevét annak köszönheti, hogy a vulkanikus láva és homok színe a benne található az ásványi sók miatt igen változatos.

Az időjárás, a környezeti viszonyok és az üledékes lerakódások együttesen alakították ki a hegy márványos hatását az idők folyamán. Az arany, levendula, vörös és a türkiz árnyalatai fedezhetők fel a rétegekben.

2015 óta igen  népszerű célpont, naponta 1.500-an látogatják szervezett túrák keretében, harmad annyian, mint az inkák szent városát, Machu Picchut. A turisták arra számítanak, hogy olyan látvány fogadja őket, mint amiket az Instagarmon és a Facebookon megcsodáltak.

A kevésbé tájékozott turistákat gyakran éri meglepetés. Ugyan gyönyörű a hegy, de a színek manipulációja nélkül mégsem olyan tarka. 

Szivárvány-hegység (Rainbow Mountains) Peru

Természetesen az időjárás is nagyban befolyásolja, hogy mennyire látják színesnek. Ködös, felhős időben kevésbé látványos, mint ragyogó napsütésben. 

Sajnálatos tény, hogy a Vinicunca-hegyet egyelőre inkább turista-látványosságként kezelik, nem pedig védendő értékként tekintenek rá. Környezetvédők attól is tartanak, hogy a rengeteg kiránduló miatt hatalmas károk keletkeznek és a „hegy lassan elfogy a turisták alatt”.

A nagy tengerszint feletti magasság és a terepviszonyok miatt nem egy könnyen megközelíthető célpont. A gyaloglás több pontján is lehet lovakat bérelni, ha a gyaloglás túl nehézzé válik. Indulás előtt azonban érdemes megnézni, mit mondanak róla azok, akik már eljutottak a szivárványos csodához.

„Nekem Peruban van utazási irodám, és mindig meglep mikor az agyonretusált fotókkal próbálják eladni ezt a helyet, ami amúgy is gyönyörű. Itt van retus nélkül 🙂” –  írta a fotó mellékelve Emericzy Viktor a www.latinamerika.hu tulajdonosa.

„És „hátulról” megmászva a hegyet ilyen látvány. De ezt csak később tudtam megélni, miután az oxigén-hiányos állapotomból (mert a valóban pazar élményhez ez is jár :)) kezdtem észhez térni.😃 – írta Anna Nagy Tóth
Az 5.000 méter feletti magasságban csak zuzmóval és egy csapat teherhordó lámával találkoztunk.
Inkalauz: „Az, hogy 6 éve eltűnt az örök hó, nem jelenti azt, hogy sosem esik az 5000 méteres magasságban. Így arra is van esély, hogy szép fehér lepel borítsa a hegyet. De a túra még akkor is örök élményt nyújt, ezért ha valakinek van egy szabad napja Cuscoban, és már hozzászokott a magaslathoz, akkor érdemes ezt is beiktatni a látnivalók közé.”

Rainbow Mountains videón

Nézd meg videón is a márványos hegyet az egyik utazás szervező videóján.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük