Szinpetri látnivalói és a rekord méretű nagykönyv

A szinpetri látnivalói közül a legismertebb a nagykönyv, ami közel két évig a világ legnagyobb könyve címet birtokolhatta. A hatalmas könyv megtekintéséhez elég csupán az Aggteleki Nemzeti Park területén található Szinpetribe utazni.

Szinpetri rekord méretű könyve

Szinpetri látnivalói a nagykönyvvel

Szinpetri a magyar-szlovák határ mellett, az Aggteleki Nemzeti Park délkeleti határán fekszik, a Jósva-patak mentén. Alig több min 200-an laknak itt, de több látnivalóval is büszkélkedhet. Sok ház őrzi a népi építészet, kiemelten a perkupai stílus jegyeit.

A településen található hét barlangot (Csapás-tetői-barlang, az Eötvös Loránd-cseppkőbarlang, a Kis Kotyor-víznyelő, a Kopolya-forrásbarlang, a Mogyorós-töbri-víznyelő, a Nagy-Csikoháló-töbör és a Zabföldi-barlang) az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította 1995-ben.

A község homlokzati tornyos, műemlék jellegű református temploma 1794-ben épült késő barokk stílusban, egyszínű, sötét kazettás mennyezettel és karzatokkal, 250 ülőhellyel. 1877-ben egy tűzvész elpusztította az iskolával és a parókiával együtt. Egy éven belül helyreállították, ekkor készült el a torony sisakja.

A református egyházközség 2010. július 25-én nyitotta meg hely- és egyháztörténeti kiállítását, ahol 50 évestől az 536 évesig láthatunk egyházi könyveket, Bibliákat. Az egyik legértékesebb és legérdekesebb kiállított tárgy a kölni dóm réznyomatos tervrajzai. Ezeket 9 ember 39 évig véste rézlemezekbe és nyomtatták meg 16 példányban. Ebből két példány maradt fenn.

De van itt több száz éves tóra, valamint egy 536 éves liturgiai szertartáskönyv is, valamint Luther Márton Bibliájának egy többszáz éves újranyomott példánya is. Több 1500-as évekbeli ősnyomtatványt, bibliákat, ének- és misekönyveket is megtekinthetnek a múzeumba betérők.

A világ legnagyobb könyve

A legnagyobb érdeklődésre a világ legnagyobb könyvének helyet adó vízimalom számíthat. Bár a rekordot már megdöntötték, sokan még ma is a világ legnagyobb könyveként emlegetik a malom féltett kincsét.

Először egy 15. századbeli papírmalmot készítettek el, hogy Gutenberg könyvének a papírja is korhű módon és eszközökkel készülhessen el. A hatkalapácsos papírmalmot a Jósva patak vize hajtja meg. A vízikerék átmérője 620 cm.

Szinpetri rekord méretű könyve

A Guinness World Records által legnagyobbként elismert könyv 2010. március 21-én készült el több éves munka eredményeképpen. A könyv mérete 4,18 x 3,77 méter. A 346 oldalas könyv 1420 kg-ot nyom, az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról valamint épített örökségéről szól.

Ahogy a középkorban, kódex kötéssel kötötték be a könyvet. Az elő és hátlapján 4 cm vastag fatáblából készült, 13 egész marhabőrrel borították be. Hagyományos módon, kender madzagokkal, zsinegekkel, nagy tűkkel, vásznakkal varrták össze a könyv lapjait és gerincét. Öt darab nagy zsanér biztosítja, hogy a könyv nyithatóságát.

Mint minden rekord ez is rövid életű volt és ezt is az Egyesült Arab Emirátusokban döntötték meg 2012-ben. Az aktuális rekord méretű könyv  5 m x 8.06 m, 429 lapból áll és több, mint 1.500 kg-ot nyom.

Hasznos információk

  • Látogatási idő kb. 1 óra.
  • Belépődíj ellenében, idegenvezetéssel tekinthető meg.
  • Minimális idegenvezetési létszám: 4 fő
  • Nagyobb létszámú csoportokhoz előzetes időpont egyeztetés szükséges.
  • Bejelentkezett csoport látogatási ideje alatt, a NAGYKÖNYV szűk fogadó keresztmetszete miatt, a látogatás szünetel.
  • Csak a nyári időszakban van nyitva, október 15 és március 15 között nem látogatható.

A fotók a legnagyobbkonyv.hu oldalról származnak, ahol további információkat is találsz.

Szinpetri rekord méretű könyve – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük