Gyönyörű Budapest – Színes útifilm Budapestről 1938-ból

Színes útifilm Budapestről 1938-ból. Kicsit meglepően hangzik, ugye? Nekem is elég furcsának tűnt. Először azt hittem ez valami átverés. Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek, amikor rábukkantam. Aztán saját szememel bizonyosodtam meg róla, hogy ez valóban egy színes film, amit amerikaiak készítettek a gyönyörű és nyugodt Budapestről 1938-ban.

Színes amerikai útifilm Budapestről 1938-ból

Tudatlanságomnak tudható be a kétkedésem. Úgy rémlett,  hogy a színes filmet csak az 1940-es évek közepe táján találták fel. De nem! Színes hatású filmet már 1909-ben is bemutattak és az igazi színes filmek  is már 1930-es évek elején megjelentek. Ugyan nem 3D, de még nem is HD minőségű, de egy végig nézést mindenképp megér!

Az amerikaiak által készített útifilm hűen mutatja be a két világháború közötti Budapestet és az itteniek életét. Sok olyan épület is látható benne, ami pár évvel később, a második világháborúban megsemmisült.

Budapest három különálló település egyesülésével, 1873. november 17-én jött létre. Az 54 ezer lakosú Buda, a 200 ezer lakosú Pest, valamint a 16 ezer lakosú Ó-Buda egyesítésének ötletét Széchenyi István vetette fel. Széchenyit kortársa és politikai ellenfele, Kossuth Lajos a legnagyobb magyarnak hívta. Nevéhez nagyon sok építmény és közintézmény kötődik, legismertebb a legendás Lánchíd. A filmben természetesen ez is megjelenik.

Színes útifilm Budapestről 1938-ból – kattints és nézd meg!

A film élvezhető minőségű és magyar felirat is beállítható hozzá.

További budapesti látnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük