Színes adventi forgatag válogatás

A november 30-i András-naphoz legközelebb eső vasárnapon kezdődik a négy hetes adventi időszak. Az adventi vásárok a legtöbb helyen azonban már ezt megelőzően megnyílnak. Színes adventi forgatag válogatásban az előző évek adventi témájú írásaiból válogattam.

Miskolci adventi villamos 2021

Színes adventi forgatag válogatás

Pár nappal ezelőtt már készítettem egy adventi utazás témájú, hangolódjunk az adventre című bejegyzést. Terjedelmi okokból abból sok minden kimaradt, így most ismét válogattam egy csokorra valót.

Ha valamelyik gondolatmenet felkelti az érdeklődésed, akkor egyszerűen kattints a képre vagy a linkre és már olvashatod is a teljes bejegyzést.

A karácsony előtti négy hetes időszakra, azaz advent idejére több jeles nap is esik és ebből adódóan több babona, hiedelem és hagyomány társul hozzá. Az adventi szokások egy része termékenységvarázslás volt, ugyanakkor megjelentek a boszorkányok, a gonosz, a rossz szellemek elűzésére vonatkozó rituálék is.

Az adventi forgatagokat legtöbben apró ajándékok beszerzése és a kitűnő hangulat miatt keresik fel.

Budapest karácsonyi fényei engem állandóan lenyűgöznek. Bár nem a fővárosban születtem és csak felnőttként költöztem ide, egyszerűen imádom. Szeretem a ködös hétköznapokban és az ünnepi fényeiben egyaránt. Egy csodálatos videót és Kosztolányi Dezső Budapest című versét hoztam, hogy ezáltal másokkal is megszerettessem a világ egyik legszebb városát.

Budapesti Advent 2018

Nem hiába tartják Szentendrét az egyik legszebb és legromantikusabb kisvárosunknak. Az adventi időszakban is kitűnő célpont egy családi kikapcsolódáshoz is.

Ha régebb óta követsz, talán tudod, hogy ilyen tájban meg szoktam hirdetni egy kültéri adventi dekorációs versenyt. Az idén ez elmarad, de szívesen megmutatom az előző évek eredményeit, mert igazán megérdemlik és érdemes megnézni mindegyiket.

2016-ról egy videó van :

https://youtu.be/cwHJphLTDL8

2019-es nyertesekről itt olvashatsz:

2020 díjazott alkotásait itt találod:

Legszebb adventi dekoráció 2020 verseny második helyezését igazán megérdemelten a pirospaprikájáról és hímzéséről is híres Kalocsa városa nyerte. A dunaparti város több pontján is található adventi díszítés. Tarts velem egy sétára és csodáld meg Kalocsa karácsonyi fényeit!

A makói betlehem nem vett részt a Legszebb adventi dekoráció 2020 versenyben, de úgy gondoltam, bemutatom. Makó és Makovecz Imre neve teljesen összeforrt, így nem csoda, hogy még a betlehem is a magyar organikus építészet atyjának stílusában készült. A Makovecz téren (hol máshol!) felállított betlehemről az RTL klub híradója készített egy videót. 

A Vörsi Betlehem történetének 70. évében fogalommá vált. Az apró Somogy megyei falu határainkon túl is hírnevet szerzett magának az évente felépített csodálatos betlehemével. Az ötven négyzeteres, Európában legnagyobb beltéri betlehemet évente 40 ezren keresik fel, sokan a határainkon túlról is.

Vörsi Betlehem

Azért tekintsünk ki külföldre is! 

Hadres karácsonyi vására igazi különlegesség. A Bécstől északra fekvő településen nem a nagyvárosok megszokott karácsonyi forgataga és fényűző csillogása vár. Egyedi hangulata, kézműves termékei és látványos felvonulása miatt megér egy kiruccanást. Na és ott a finom disznósült is!

A különleges ajándékok legjobb lelőhelyei a karácsonyi vásárok. November közepétől forralt bor, puncs, narancs, fahéj és mézeskalács illat lengi be a legtöbb város fényárban úszó, míves portékákkal teli főterét. A kirakodóvásárhoz gyakran zenei és egyéb kulturális rendezvények is kapcsolódnak, a gasztronómia szerelmesei minőségi, hagyományos étel és ital kínálatból válogathatnak. Nézzük, melyek a legnépszerűbb karácsonyi vásárok Ausztriában!

Bécsi karácsonyi vásár

Advent első vasárnapja az András-naphoz (november 30) legközelebb eső vasárnap. Ekkor gyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A dátuma változó, de mindig november 27. és december 3. közé esik. 

Kattints Aranyosi Ervin: Advent – első gyertya című verséért.

Ez a válogatás is igen tartalmas lett, de még mindig van ami kimaradt, ezért karácsonyig még egy újabb válogatással jelentkezem majd.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük