Szilvásvárad kihagyhatatlan látnivalói

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy méltán a Bükk egyik legkedveltebb kiránduló helye. A gyönyörű, négy kilóméteres völgy gyalogosan, kerékpárral vagy kisvasúttal is bejárható. Megtekinthető a tufaképződményeken lezúduló Fátyol-vízesés, a pisztrángos tavak és az Istállóskői Ősemberbarlang. Szilvásvárad látnivalói egy egész napos kiruccanásra csábítanak.

Szilvásvárad látnivalói

Imádom, amikor olvasók hívják fel a figyelmemet egy látnivalóra. Szeretem, ha olyat mutatnak, amit még nem láttam vagy esetleg csak fotókról ismerek. Legalább ekkore öröm, ha olyan helyekről kapok  fotókat, ahol már jártam és feleleveníthetem a régi utazások emlékét. Szilvásváradon elég régen, még a digitális fotózás előtti időkben jártam. Ezért is öröltem Klára és Andrea fotóinak.

Magyarországi kisvasutakhoz kapcsolódva: Szilvásvárad. Bár a kisvasútról csak egy fotó született, a település sokféle szabadidős lehetőséget kínál. A nagy ménest sajnos csak a kilátóból láttuk. A faluban csak a fogathajtáshoz és a tenyésztéshez használt lovakat tartják bent. A füstölt pisztráng – amelyet akkor vettek ki a füstölőből amikor odaértünk – édes-pikáns mustárral verhetetlen. Csak egyetlen helyen lehet kapni. Visszafelé jövet, jobbra, faléces kerítéses helyen ettük.” – ajánlotta Arnhoffer Klára a képeit.

Szilvásvárad látnivalói

Szilvásvárad az Északi-Bükk területén, 345 méter tengerszint feletti magasságban, a ciszterci apátságáról ismert Bélapátfalva közelében felszik. Nevét a szláv földvárakról kapta. Lillafüred mellett az egyik legismertebb bükki üdülőhely.

A Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park része, természetvédelmi terület. A festői szépségű völgy elnevezése egy már elfelejtett mesterségre utal. Itt állították elő ugyanis az üveggyártáshoz szükséges alapanyagot, a hamuzsírt, melynek latin nevéből – sal alcalicus – képezték a szalajka nevet.

Szilvásvárad látnivalói

A Bükk hegység környéke már a kőkorban is lakott volt: az Istállóskői-barlangban az ásatások 35–40 000 éves leleteket hoztak napvilágra.

Szalajka-völgy Szilvásváradon

A kb. 4 kilométer hosszú völgyben folyó Szalajka-patak medrét több helyen mesterségesen felduzzasztották, a tavakban pisztrángot tenyésztenek.

Fátyol-vízesés 

A völgyet a nyári időszakban felfedezhetjük kisvasúttal is. A vonattal  15 perces zakatolás után érhetjük el a Gloriett-tisztást és a szemetgyönyörködtető Fátyol-vízesést.

Szilvásváradi kisvasút

A mai vasút vonal az 1908-ban készült, egykor több mint 30 km hosszúságú kisvasút hálózatnak az utolsó, megmaradt 4 km hosszú szakasza. Ez Magyarország legmeredekebb – fogaskerék nélküli – vasúti pályája, mely helyenként a 41 % emelkedést is meghaladja.

Célszerű felfelé a kisvasutat választani, visszafelé pedig gyalog végignézni a völgyet. Télen lovasszánt is bérelhetünk a völgy bejárására.

Istállóskői Ősemberbarlang

A patak forrásától kb. negyedórás sétával érhetjük el az  Istállóskői Ősemberbarlangot. Az 1947-ben felfedezett barlang a 959 méter magas Istállós-kő aljában tátong. Itt találták meg a Bükk egyik leggazdagabb őskori leletanyagát, igen jó állapotban lévő tűzhellyel és kőszerszámokkal.

Szilvásvárad látnivalói - ősember barlang

Millenniumi tanösvény és kilátó

A Millenniumi tanösvényen kellemes sétával juthatunk el a gyönyörű kilátással kecsegtető Millenniumi kilátóhoz.

Lipicai ménes Szilvásváradon

Az egykori Pallavicini-kastély istállója mellett a Lipicai ménistálló és lótörténeti kiállítás a lótartással kapcsolatos népi mesterségek kis múzeuma a a lipicai lófajta ternyésztésének történetét tárja fel.

A lipicai ménest 1952-ben telepítették a Szilvásvárad fölötti Csipkéskútra. 1976-ban építették fel a Szalajka-völgy bejáratánál a lovas stadiont, majd 1980-ban a fedett lovardát, ahol minden évben lovas versenyeket rendeznek.

A Lipicai Lovasközpontban, Európa egyik legszebb lovaspályáján egyidejűleg 14-15 tapsolhatnak a lovas és fogathajtó versenyek résztvevőinek. Szemben pedig az 1500 személyes fedett lovardában az időjárás viszontagságaitól függetlenül is mód nyílik lovaglásra és versenyzésre.

Orbán-ház

Az Orbán-házban állandó kiállításon ismerkedhetünk meg a Bükki Nemzeti Park növényvilágával.

Református templom

A kör alakú, klasszicista református templom 1837 és 1845 között épült Hild József tervei alapján.

Szilvásváradi Szabadtéri Erdei Múzeum

1971-74-ben épült a Szalajka-völgyben az erdei múzeum.

Szilvásvárad látnivalói a fentiekkel még közel sem értek véget. Felsorolás jelleggel mutatok még párat.

További szilvásváradi látnivalók, szórakozási lehetőségek

 • Kalandpark
 • Sziklaforrás

 • Börtönmúzeum Panoptikum
 • Hajtókocsi múzeum
 • Vadbemutató-kert
 • X-TRÉM bobpálya.
 • Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum
 • Archeopark
 • Tar-kő
 • Kárpátok őre emlékmű

 • Cserepes-kői-sziklaodú
 • Kalapat-hegyi kilátó
 • Erdődy-Pallavicini-kastély
 • Télen sípálya

Nagyon köszönöm a fotókat Arnhoffer Klárának és Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük