Szeptemberig látható a Salvador Dalí kiállítás Budapesten

Az eredeti tervekhez képest két hónappal tovább, 2023. szeptember 3-ig látogatható Budapest belvárosában, a Király utcában lévő Komplexben a Salvador Dalí – Utazás egy lángelme képzeletében című kiállítás. Magyarországon még sosem látott mennyiségű műremeket nézhetnek meg a látogatók: több mint 150 grafika, életnagyságú szobor és különleges műtárgyak vezetnek be Salvador Dalí univerzumának rejtelmeibe. A látogatást egy Virtual Reality látványshow zárja. Akinek a pénztárcája engedi, néhány Dalí-művet is hazavihet.

Salvador Dali önarckép

Salvador Dalí kiállítás Budapesten 2023. szeptember 3-ig

2023. március 24-én nyílt meg Budapesten a szürrealizmus egyik legjelesebb képviselőjének, Salvador Dalínak a tárlata. Az eredeti tervek szerint 2023. június 30-ig lett volna látogatható, ezt hosszabbították meg 2023. szeptember 3-ig.

A budapesten kiállított 150 műről (grafikák, szobrok, különleges műtrárgyak) nem árt tudni, ezek java nem Salvador Dalí saját kezű alkotása. A tárlaton bemutatott tárgyak Dali saját kezű alkotásainak sorszámozott másolatai, melyeket aláírásával hitelesített. Egyes szobroknál megtalálhatjuk az aláírás mellett, hogy hány darab készült egy adott műből, és ennek hányadik példányát látjuk épp. Ezeknek az alkotásoknak a többsége az elkészültüket követően kereskedelmi forgalomba is került.

Vannak szobrok, melyekből csupán néhány másolat készült, de akad olyan is, amiből több száz. Ezutóbbi másolatokból néhány darab meg is vásárolható, pár tízmillió forintos darabáron.

A kiállítási tárgyak tulajdonosa a Párizsban élő Beniamino Levi olasz műgyűjtő, aki személyesen is ismerte a katalán művészt. Közel 13 millió euró összértékű, 150 darabos gyűjteménye látható most Budapesten.

Salvador Dali

Tipp: A belépőjegyeket érdemes online megvásárolni, mert ugyan a helyszínen is ugyanannyiért vásárolhatók, de teltház esetén a helyszíni jegyértékesítést lezárják.

Minden nap 14:00 után 20% kedvezménnyel vásárolhatók a jegyek.

Tárlatvezetés nem kérhető, de audio guide 1000 Ft-os áron igénybe vehető.

További információk a kiállítás honlapján.

A bejegyzésben látható fotót a spanyolországi Figueresben, Salvador Dali egykori házában berendezett Dalí Múzeumban készítettem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük