Szentjánosbogár-séták indulnak az ország több pontján

Június közepétől pár héten keresztül csodálatos fényjelenségben gyönyörködhetnek az éjszakai természetbe merészkedők. A különleges látvány nem más, mint a szentjánosbogarak rajzása, párzási násztánca. Az ország több pontján induló szentjánosbogár-séták célja, hogy adott területet jól ismerő szakvezető segítségével fedezzük fel együtt az éjszaka fényeit, eti csodáit és kellemes sétát tegyünk hazánk nemzeti parkjaiban és botanikus kertjeiben.

Szentjánosbogár-séták szentjánosbogarak az Alcsúti Arborétumban

Szentjánosbogár-séták szerte az országban

A szentjánosbogár sétáiról talán az Alcsúti Arborétum a leghíresebb. Most viszont egyetlen honlapon több esti bogárlesre is lehet jelentkezni.

Magyar nevét Keresztelő Szent Jánosról kapta, mert június 24-én, Szent János napja táján röpköd és világít a legnagyobb tömegben. Különlegességét az adja, hogy képes fény kibocsátására, aminek két célja van: a zsákmány szerzés és a párkeresés.

A különleges fényjelenséget a szentjánosbogarak násztáncának köszönhetjük. A röpképtelen nőstények a fűben, az aljnövényzeten világítva várják a párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik a rövid életük értelmét és párjukat.

A párzást követően a földbe rakják tojásaikat, melyekből 20 nap múlva kelnek ki a lárvák. A tojás és lárva is bocsát ki fényt, ezzel jelzi életképességét. A lárvaállapot két évig tart, ami után csupán két hét villódzó bogárélet következik.

Itt indulnak séták

Az esti séták időtartama 1,5 óra

Indulás: minden nap 20: 30 kor

A séta befejezése: 22:00

A szentjánosbogarak kb. 21:17 – kor kezdnek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket.

A Szentjánosbogár-sétákat meghitt családi, baráti kirándulásoknak, feledhetetlen élményeknek szánják, ezért az egyes helyszínekre korlátozott számban lehet jegyet váltani. A járványügyi előírások betartása kötelező.

A sétákon kizárólag előzetes regisztrációval lehet részt venni, online jegyváltásra a www.bogarmester.hu oldalon van lehetőség, ahol további infromációkat is megtudhatunk a sétákról.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük