Szentes látnivalói: elbűvölő város a kanyargó Kurca partján

A Csongrád megye északi részén fekvő Szentest a Kurca folyó hangulatos kanyarulatai szelik ketté. A keskeny folyót látva ma már elképzelhetetlen, hogy egykor innen gyümölcsöt és sót szállító hajók közlekedtek Nagyváradig. Legdinamikusabb városfejlődési szakaszában, 1878-tól átmenetileg még megyeközponti feladatokat is ellátott. Nézzük is, melyek Szentes látnivalói!

Szentes

Szentes a tanyákkal övezett város a Dél-Alföldön, a Tisza közelében, a Kurca mellett fekszik a jelenlegi megyeszékhelytől, Szegedtől 50 km-re északra. A terület Európa leggazdagabb geotermikus mezőjét rejti. A föld mélyén, a hazai zöldségtermesztés fővárosában 32 termálvizű kút ontja télen-nyáron az energiát az üvegházakban, fóliasátrakban zöldségfélékre, virágokra.

Szentes

A területen a honfoglalás idején Ond vezér törzse telepedett le. A Kurcáról az első írásos említés I. Géza idejében, 1075-ben kelt oklevélben fordul elő Curicea alakban. A név igen hasonlít a szláv kûrica szóhoz, ami jércét, tyúkot jelent.

A török hódoltság idején a környék falvaiból ide menekült a lakosság. A 19. században a mezőváros egy időre még Csongrád vármegye székhelye is lett.

A helyi legenda szerint 1846-ban szentesi látogatásakor gróf Széchenyi István, miután átkelt a Tiszán, megkérdezte a település vezetőit, hogy a folyótól miért nem vezet toronyiránt út a városba. Így épült meg Szentes első kövezett útja, a Csongárdi út. A gróf halála után róla nevezték el a Széchenyi ligetet, ahol valaha vigadó, gőzfürdő és botanikus kert is működött. A Kurca-part öreg platánjai, vadgesztenyéi és kőrisei még ma is állnak.

Szentes leghíresebb fája, az Olimpiai tölgy nevet viselő hatalmas tölgy viszont nem itt magasodik. 1937-ben berlin olimpiai bajnoka, Lőrincz Márton bizkózó kapta győzelméért. Erdélyi szülőfalujában, Korondon nem tudta elültetni, ezért Szentesnek ajándékozta.

Kurca folyó nevének legendája

A Kurca a Körös-torok alatt szakad ki a Tiszából és 15 km hosszúságban kanyarog a szentesi határban. Több forrás is úgy tartja, hogy a Kurca régebben az Amád, vagy Almád nevet viselte, s a Kurca nevet a török időben kapta, még pedig egy tragikus sorsú török családról. A legenda szerint egy úszni nem tudó török férfi, akinek a fia, vagy a felesége belefulladt a folyóba a partról kétségbe esve kiabálta családtagja nevét: Kurca! Kurca! A túl parton leselkedő magyarok hallották a kétségbe esett kiabálást és a szájhagyományok útján fennmaradt a történet és a név.

Szentes

Az én fotóim után viszont köszönettel átadom a szót Pajorné Kiss Edit olvasónknak, aki a napokban járt Szentesen és minden nevezetességet megörökített.

Szentes látnivalói

1911-1912-ben szecessziós-eklektikus stílusban épült a Járásbíróság. Tervezte Dobovszky József. Jelenleg is a városi bíróságnak ad helyet.

Szentes

A volt megyeháza neoreneszánsz épületének oldalszárnyában működő múzeum nyolc állandó kiállításon és négy kiállítóhelyen mutatja be Szentes és környékének tárgyi és szellemi kincseit, gazdálkodástörténetét. Nevét Koszta Józsefről, az alföldi iskola egyik legnevesebb festőművészéről kapta.

Szentes

Horváth Mihály szobra a Megyeháza előtt, aki csanádi püspök, később vallás- és közoktatásügyi miniszterhelyettes volt. A magyar történetírás kiemelkedő alakja.

Szentes

A Kossuth tér Szentes város főtere. Kossuth Lajos – Jókai Mór és Vasvári Pál társaságában – 1848. október 1-jén hajtott a régi városházára. Nagy hatású toborzóbeszédét a tér dél-keleti részén mondta el, ahol 1934-ben felállították Tóth István róla készített szobrát.

Szentes

Harruckern János György báró Csongrád megyében új falvakat létesített, fellendítette az ipart és a kereskedelmet. A hadseregnél végrehajtott élelmezési reformja jelentős megtakarításokat eredményezett az udvarnak, mely elismeréséül III. Károly magyar királytól előbb udvari kamarai tanácsosi tisztséget, majd később bárói címet kapott.

Szentes

A szentesiek egyetlen mozija a 200 férőhelyes Őze Lajos Filmszínház, amely a helyi születésű színművészről kapta a nevét.

Szentes

Szentes belvárosában, a Kossuth Lajos utca 9-es szám alatt áll a szép, nyerstégla burkolatú, hegyes tornyú evangélikus templom.

Szentes

Görög ortodox templom. Módosabb görög családok a háborús viszonyok miatt 1726-ban Magyarországra menekültek, közülük Szentesen is többen letelepültek. 1784-ben önálló egyházközséget alapítottak. 1786-ban felszentelték Szent Miklós tiszteletére épült templomukat.

Szentes

Fridrich János 1905-ben építtette meg az egyetlen vidéki fényképészeti műhelyt, azaz korabeli nevén fényirdát. A remek kompozíciós érzékű fotós számos képen örökítette meg a századelő Szentesét. Az épületben megtekinthetőek a Friedrich-család és más környékbeli fotográfusok képei, szerszámai.

 Szentes

Szentes egyik legrégebbi, 1830 körül épített téglaháza eredetileg rangos polgárház volt. A szájhagyomány szerint Petőfi apósa is lakott itt. Ma Péter Pál doktor 1920-as évekbeli műszereit, korabeli bútorait, illetve a többi szoba jellegzetesen századvégi berendezését tekinthetjük meg a házban.

Szentes

1760-ban leégett középkori templom helyén 1808-1826 között új templomot épített a református egyház.

Szentes
A népszerű gyógyfürdőt az 1735 méterről felszökő 78 Celsius-fokos víz látja el.
Szentes leghíresebb lakója a második világháboró alatt mindössze néhány hetet a városban lábadozó Nobel-díjas német író, Heinrich Böll volt. Az akkor 26 éves fiatalember 1944 nyarán egy német katonavonattal érkezett Szentesre. Hat évvel később írt első, az Ádám hol vagy? című regényében szereplő magyar kisvárosban Sznetes fedezhető fel.
A patinás Horváth Mihály Gimnáziumban az 1978-1979-es tanévben kezdte meg működését az irodalmi-drámai tagozat, ahonnan sok kreatív művész került ki. Csak néhány nevet említve: Gáspár Sándor, Gáspár Tibor, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Náray Erika, Fesztbaum Béla színészek vagy két népszerű énekesnőnk, Zsédenyi Andrien és Szekeres Adrien. Szintén itt volt gimnazista az irodalom történész Nyári Krisztián is.
Köszönöm a megosztásokat!
  • 2.2K
  •  
  •  
  •  
  • 2.2K
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük