Szent Péter téri karácsonyfa és betlehem a Vatikánban – videó

December 3-án szombaton felállították a világ leghíresebb terének karácsonyfáját a betlehemi jászlát Rómában, a Szent Péter téren. A hatalmas karácsonyfa és betlehem a Vatikán közepén, az obeliszk mellett majd egy hónapon át, január 8-ig várja a zarándokat és turistákat. A Szent Péter tér oszlopcsarnokában betlehem kiállítást is nyílt, amelyen szokás szerint magyar kézműves betlehemek is láthatók lesznek. A kiállításnak szomorú aktualistása is van, az ukrajnai háború határozza meg idén a Vatikán betlehemi kiállítását.

Vatikán Szent Péter tér 2022 karácsonyi betlehem

Szent Péter téri karácsonyfa és betlehem a Vatikánban

December 3-án állították fel a karácsonyfát és a betlehemi jászlat a Vatikán főterén. A délután öt órai avatást a heves esőzés miatt azonban nem lehetett a téren megtartani, így Fernc pápa a VI. Pál aulában avatatta fel.

Ugyanitt fogadta délelőtt a pápa nagy karácsonyfa és a Vatikán különböző helyein felállított kisebb jászlak adományozóinak küldöttségét, melyek az észak-olaszországi Sutrióból, az abruzzói Rosellóból és Guatemalából érkeztek. Külön köszönetet mondott Sutrio város betlehemes szobrokat faragó faiparosainak, a rosellói „Quadrifoglio” fiú nevelőintézet tagjainak, akik a karácsonyfa díszeit készítették és az abruzzói palenai faiskola dolgozóinak, akik a fenyőfákat ültették és gondozták.

Vatikán karácsonyfája

Minden évben Olaszország más-más régiójából vagy egy európai államból érkezik a fenyő a Vatikánba. 2022-ben a 26 méter magas, 62 éves ezüstfenyőt az Appenninekből, a százharmincnégy lakosú Rosello település környékéről kamionnal szállították a térre. További negyven, kisebb fenyő is érkezett a Vatikánba, amelyeket a Szent Péter-bazilikában és a Vatikán más helyszínein állították fel.

A karácsonyfát szokás szerint a Vatikáni Állam színeit idéző arany és ezüst gömbökkel díszítették. A kisebb díszeket Abruzzo tartomány településeinek iskolásai, idősei, valamint rehabilitációs intézeteinek lakói készítették. A fények energiatakarékos ledlámpák.

Betlehem a Vatikánban

A vatikáni betlehem az északkeleti Friuli-Venezia Giulia ajándéka, az Udine városhoz közeli Sutrióból érkezett. A Jézus születését bemutató jelenet Karnia térség évszázados hagyományait jelképezi. A cédrusfából kézzel faragott alakok a szent család tagjai mellett a térség hétköznapi szereplőit is bemutatják, pásztorokat, asztalosmestereket, szövőnőket, utcai kereskedőket portékájukkal a hátukon.

A gyermek Jézus szobrát december 24-én este helyezik majd a jászolba.

A betlehemi jászol és a karácsonyfa január 8-ig, Urunk megkeresztelkedése ünnepéig marad a vatikáni Szent Péter téren.

Betlehem kiállítás

December 8-án nemzetközi betlehem kiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában, amelyen szokás szerint magyar kézműves betlehemek is láthatók lesznek.

Ahogy az RTL híradójának felvételéből kiderül, az idei betlehemek egy része a kiszolgáltatottak helyzetére hívja fel a figyelmet, ezért kapott több alkotásban is főszerepet a háború.

Karácsonyi fények felkapcsolása a Szent Péter téren – videó

A fotó a vaticannews.hu Facebook oldalról származik. Köszönet érte!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük