Szent Patrik fesztivál: a zöld, a sör és a zene fergeteges bulija

Zöld szín, sör, ír zene. Elég ezt a három szót kiejteni és már szinte mindenki tudja, hogy az írek hatalmas bulijáról a Szent Patrik fesztivál programjáról beszélünk. 

Szent Patrik fesztivál

Szent Patrik fesztivál

Szent Patrik napját március 17-én tartják, azon a napon, amelyiken Szent Patrik, Írország védőszentje meghalt. Ilyenkor a főváros Dublin neves épületei zöld díszkivilágítást kapnak, még a folyókat is zöldre festik és jó hangulatú felvonulás veszi kezdetét, ahol a nézők többsége is zöldbe öltözve mulat.

Az ötödik században élt pogány Patrickot fiatal korában rabszolgaként dolgoztatták. Szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat. A legenda szerint a szentháromságot a lóhere leveleivel magyarázta el, ezért is használják ezt fontos szimbólumként. Szentté avatására jóval később került sor, a 17. században az egyház hivatalosan is az ő napjának nevezte ki a halálának évfordulóját, március 17-et.

Szent Patrik fesztivál

Az első szent partik-napi parádét 1762-ben a brit hadseregben szolgáló ír katonák tartották New Yorkban. Írországban csak 1903 óta hivatalos nemzeti ünnep, az első fesztivált Dublinban 1931-ben rendezték. Az ír törvények szerint az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartottak az ünnepen, csak ezután ismerték fel, hogy mennyire vonzó lehet a rendezvény turisztikai szempontból is, ha a sör fogyasztást sem korlátozzák.

Ma már szinte a világ minden pontján megünneplik. Világszerte híres épületek öltenek zöld ruhát ezen a napon, pl, a Harbour Bridge és az Operaház Sydney-ben, a párizsi Eiffel-torony, a kínai nagy fal. New Yorkban, a világ legnagyobb szent patrik-napi parádéján 150 ezren vonulnak végig az Ötödik sugárúton, a felvonulás nézőinek számát kétmillióra becsülik.

Szent Patrik fesztivál

Szent Patrik fesztivál

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük