Szent Patrik fesztivál: a zöld, a sör és a zene fergeteges bulija

Zöld szín, sör, ír zene. Elég ezt a három szót kiejteni és már szinte mindenki tudja, hogy az írek hatalmas bulijáról a Szent Patrik fesztivál programjáról beszélünk, amit minden év március 17-én ünnepelnek. A hagyomány szerint ezen a napon, március 17-én halt meg a szent. Az ünnep Írországból ered, de mára a világ minden táján tartják, ahol ír közösségek élnek.

Szent Patrik fesztivál

Szent Patrik emlékezete, a fesztivál eredete

Minden év március 17-e az ír kultúra és hagyományok ünneplésének színtere a világ minden táján. Ez az ünnep az egyik legismertebb és legnépszerűbb ír kulturális esemény, amelyet az Ír Köztársaság és az ír diaszpóra egyaránt ünnepel.

Szent Patrik napját március 17-én tartják, azon a napon, amelyiken Szent Patrik, Írország védőszentje meghalt. Ilyenkor a főváros Dublin neves épületei zöld díszkivilágítást kapnak. Még a folyókat is zöldre festik és jó hangulatú felvonulás veszi kezdetét, ahol a nézők többsége is zöldbe öltözve mulat.

Az ötödik században élt pogány Patrickot fiatal korában rabszolgaként dolgoztatták. Szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat. A legenda szerint a szentháromságot a hagyományos, háromlevelű lóhere leveleivel magyarázta el, ezért is használják ezt fontos szimbólumként. Szentté avatására jóval később került sor. A 17. században az egyház hivatalosan is az ő napjának nevezte ki a halálának évfordulóját, március 17-et.

Szent Patrik fesztivál

Az ünnep kezdetben vallási jellegű volt, és az Ír Katolikus Egyház ünnepe volt, emlékezve Szent Patrik halálára. Mára már sokkal inkább az ír identitás, kultúra és örökség ünneplése. Az ünnepen világszerte megemlékeznek Írország kulturális örökségéről, táncokkal, zenével, különféle kulturális programokkal és ír étel-ital különlegességekkel.

Az első szent partik-napi parádét 1762-ben a brit hadseregben szolgáló ír katonák tartották New Yorkban. Írországban csak 1903 óta hivatalos nemzeti ünnep, az első fesztivált Dublinban 1931-ben rendezték. Az ír törvények szerint az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartottak az ünnepen, csak ezután ismerték fel, hogy mennyire vonzó lehet a rendezvény turisztikai szempontból is, ha a sör fogyasztást sem korlátozzák.

Szent Patrik napi szoksások

A fesztivál fő motívuma a zöld szín, amely Írország szimbóluma. Az emberek zöld ruhát, kalapot, sőt még zöldre festett ételt és italt is fogyasztanak. A fesztiválon felvonulások, koncertek, táncbemutatók és ír pubokban mulatságok várják az ünneplőket.

Tipikus programok:

  • Felvonulás: A fesztivál központi eleme a felvonulás, ahol ír zenekarok, táncosok, hagyományőrző csoportok és zöldbe öltözött emberek vonulnak végig a városon.
  • Koncertek: Számos koncertet rendeznek, ahol ír zenekarok és énekesek lépnek fel.
  • Táncbemutatók: Hagyományos ír táncokat mutatnak be profi táncosok.
  • Ír pubok hangulata: Az ír pubokban autentikus ír ételeket és italokat kóstolhatunk meg, miközben élő ír zene szól.
Szent Patrik fesztivál

A legnagyobb fesztiválokat Írországban, Dublinban, Corkban és Galway-ben rendezik. Ezen kívül a világ számos nagyvárosában is tartanak ünnepségeket, mint New Yorkban, Bostonban, Londonban, Berlinben és Budapesten.

Ma már szinte a világ minden pontján megünneplik. Világszerte híres épületek öltenek zöld ruhát ezen a napon, pl, a Harbour Bridge és az Operaház Sydney-ben, a párizsi Eiffel-torony, a kínai nagy fal. New Yorkban, a világ legnagyobb szent patrik-napi parádéján 150 ezren vonulnak végig az Ötödik sugárúton, a felvonulás nézőinek számát kétmillióra becsülik.

Szent Patrik fesztivál

Tippek a fesztiválra

  • Öltözz zöldbe!
  • Tanulj meg egy-két ír kifejezést.
  • Kóstold meg a hagyományos ír ételeket és italokat, mint a Guinness sör, a bangers and mash (kolbász és burgonyapüré), a colcannon (káposztás burgonyapüré) és a soda bread (szódás kenyér). Végül pedig az írkávét se hagyd ki.
  • Hallgass ír zenét.
  • Tanulj meg ír táncolni.
  • Légy nyitott és barátságos, és érezd jól magad!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük