Szent Miklós Vízi- és Taposómalom – Mohács

Szinte már hagyománynak mondható, hogy augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén egy malmot mutatok be. A dorozsmai szélmalom, túristvándi vízimalom és a szarvasi szárazmalom után jöjjön a mohácsi malom, amelynek működő taposómalma a maga nemében egyedülálló az egész világon. 

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom - Mohács

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom

A legdélibb Duna-parti városunk, Mohács rengeteg látnivalót rejt. A busójárás és a sorsfordító csatavesztés városa a világon egyedülállóan egy működő taposómalommal is büszkélkedhet. 

A Csele-patak mentén valaha 24 vízimalom állt. Ezek elpusztultak, a 14. században készült Szent Miklós patakmalom épületét azonban pár évvel ezelőtt felújították, működőképes, és látogatható.

Szinte hihetetlen, hogy a takaros épület 2007-ben még romokban állt.

 

A Mohácson és térségében fennmaradt egyetlen ipartörténeti műemlék a helyszíne az évente augusztus 20-án rendezett a Magyarok Kenyere búzaösszeöntő eseménynek.

A Szent Miklós patakmalom különlegessége, hogy zárt kerékházának köszönhetően patakja a házban folyik. A malomépület pincéjében található a vizesház, ahol gyergyószentmiklósi mesterek által készített vízikerék forgatja a Csele-patak vizét.

A mohácsi műemlék vízimalomban ma is kövekkel történik az őrlés. A múzeum rész kipróbálható eszközökön keresztül mutatja be a gabonafeldolgozás fejlődését az őskortól, napjainkig. Van itt az őskort idéző őrlőkő, a középkori technikának megfelelő famozsár, két egyszerű és több “korszerűnek” számító tőkés kézimalom is. 

Itt látható aaz ország egyik legterjedelmesebb liszteszsák-kiállítása. A gyűjtemény egy része a Mohács környéki sváb családok zsákjaiból áll, másik fele székely, felvidéki, kárpátaljai és baranyai magyar zsák.

Ha ez még nem lenne elég, egy hagyományos papírmalommal és papírmerítő műhellyel is megismerkedhet a látogató.

Egyedülálló taposómalom

2016-ban a műemlék a világon is egyedülállóan egy taposómalom korhű másolatával bővült. M. Bugarszki Norbert, a Szent Miklós Vízimalom tulajdonosa a malmok működését kutatva talált ár a taposómalomról szóló írásokra. Ekkor jött az ötlet egy működő taposómalom létesítésére.

Négy év előkészítő munka után 2016. május 16-án, Nepomuki Szent Jánosnak, a vízen járók védőszentjének ünnepén avatták fel. 

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom - Mohács

A taposómalom legfőbb jellemzője, hogy emberi erővel működik az őrlőszerkezete. Taposómalmokat szerte a világon időszámításunk előtt 300-környékén, azaz 2300 évvel ezelőtt már alkalmaztak. A kimerítő, embert próbáló munka miatt gyakran kínzóeszközként börtönökben használták.

A mohácsi taposómalom gyergyószentmiklósi mesterek közreműködésével készült. A malomkövek és a gerendák szintén Erdélyből származnak.

A malmot a taposókerékben lépkedve lehet működésbe hozni. Amint elindul a taposókerék, az forgásba lendíti a felső malomkövet, a garatból pedig szépen lassan beleszóródik a búza a kövek közé, elkezdődik az őrlés és hullik a liszt a lisztesládába.

Igazán emberpróbáló munka. Természtesen kipróbáltam. Már mozgásba hozni, megindítani sem volt egyszerű. Aztán meg folyamatosan mozgásban tartani. Hát még milyen lehetett órákon keresztül őrölni vele!

Mohácsi malom látogatása

A malom bejelentkezés alapján tekinthető meg. Csoportok részére különleges programok is kérhetők.

Programlehetőségek:

 • a vízimalom működés közbeni megtekintése,
 • őrlés-, malomtörténeti- és zsákkiállítás,
 • kemencés lepénysütés,
 • a taposómalom bemutatása, kipróbálása,
 • a mészégető kemence megtekintése.

Cím: Mohács és Somberek közötti főút

GPS: N 46.040945 E 18.677294

További információ a www.patakmalom.hu olvódalon érhető el.

Köszönöm a megosztásokat!
 • 102
 • 8
 •  
 •  
 • 102
 •  
 • 8
 •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük