Szent Lőrinc-kápolna – Grassalkovich-kápolna Budapesten

A Szent Lőrinc-kápolna, vagy ahogy az építtetőjéről gyakran hívják, a Grassalkovich-kápolna Budapest 18. kerületében, a Bókay-kert és modern lakótelepek szomszédságában áll. Az 1762-ben emelt barokk stílusú műemlékben mai napig tartanak vasárnap reggeli szentmisét. Lehetőség van esküvői és keresztelési szertartásra is, a képolna mérete miatt csupán 20-25 főig.

Szent Lőrinc-kápolna - Grassalkovich-kápolna Budapesten

Szent Lőrinc-kápolna – Grassalkovich-kápolna Budapesten

A Szent Lőrinc kápolnát a Grassalkovich Antal – a Gödöllői Királyi Kastély építettője – emeltette 1762-ben barokk stílusban. Ebben az időben Soroksár és a környezete, köztük Puszta Szent Lőrinc is Grassalkovich család birtoka volt. A templom az egykori Szent Lőrinc major kápolnájaként épült, a soroksári plébániához tartozott. Csak miséket tartottak itt. Keresztelők, házasságkötések celebrálására csak Soroksáron került sor.

1841-ben a Grassalkovich család férfiágon kihalt. Ekkor a birtokot az a görög származású Sina György (1783–1856) vásárolta meg, aki a Lánchíd építésének legnagyobb befektetője volt. 1856-ban fia, Sina Simon báró renováltatta először a kápolnát, ennek köszönhető mai formája.

A Sina családnak sokat köszönhet Pestszentlőrinc. A kápolna közelében, Sina Simon költségén 1860-ban létesült itt az ország első tanyai iskolája, ahol 50-60 gyermek tanult. Ma emléktábla és sétány is őrzi Sina Simon nevét a közeli Gloriett-lakótelepen.

A következő felújítás 1932-ben történt, ez dr. Szemere István helybeli földbirtokos nevéhez kötődik. Ezt követően 1977-ben tatarozták, majd 1994-ben kívül-belül renoválták.

A műemléki besorolású kápolna napjainkban a Budapest-Pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve főplébániához tartozik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük