Szent Kápolna (Sainte-Chapelle Kápolna) Párizsban

A Szent Kápolna, a Sainte-Chapelle a Notre-Dame-székesegyház közelében álló világhírű, gótikus stílusú kápolna. A 13. századi kápolna egyik különlegessége a kétszintes megoldás, amely igen ritka a középkori templomépítészetben. Az alsó kápolna az udvari nép részére készült, a felső pedig közvetlenül a palotával volt összekötve. Az Igazságügyi Palota udvarán keresztül megközelíthető építmény Párizs egyik kedvelt turistalátvánoyssága.

Szent Kápolna (Sainte-Chapelle Kápolna) Párizsban

Szent Kápolna (Sainte-Chapelle) története

A palotakápolnát az 1226-ban trónra lépett, majd szentté avatott IX. Lajos francia király (Szent Lajos) építette az egyházi ereklyéi számára. 1239-ben II. Balduin konstantinápolyi latin császártól egy krisztusi töviskoszorút vásárolt meg, majd 1241-ben a Szent Kereszt egy darabjához jutott hozzá. Az ereklyéket eleinte a királyi palota Szent Miklós kápolnájában őrizték, majd Lajos egy új, minden eddiginél szebb templom építését rendelte el a palota mellé. Rekord idő, alig 7 év alatt készült el.

Szent Kápolna (Sainte-Chapelle Kápolna) Párizsban

A Sainte-Chapelle építészének neve nem maradt fenn, sokan úgy vélik, hogy a Saint-Denis-székesegyházon és a Notre-Dame-on is dolgozó Pierre de Montreuil lehetett az építőmester.

Szent Kápolna (Sainte-Chapelle Kápolna) Párizsban

Később igen hányatott sorsa lett, 1630-ban és 1776-ban tűzvész rongálta meg. Az alsó szint rózsaablakai egy 1690-es szajnai árvíz során megsemmisültek. A francia forradalom idején kirabolták, számos szobrát tönkretették. Egy időben lisztet árultak benne, majd kaszinót, 1803 és 1837 között levéltárat rendeztek be az épületben. Ereklyéi közül csak a töviskoszorú maradt meg, ma a közeli Notre-Dame-ban őrzik.

1840 és 1868 között eredeti pompájában restaurálták, és történelmi emlékművé nyilvánították. Azóta számos kisebb-nagyobb restaurációs munka történt rajta.

Felsőkápolna

Az egyhajós kápolna Szent Keresztnek és a krisztusi töviskoronának ajánlott felső szintje a király és kísérete magánkápolnája lett, ami közvetlen összeköttetésben állt a palotával. Hatalmas rózsaablaka és 15 hatalmas, színesüveg-táblája ószövetségi jeleneteket, Krisztus életének eseményeit, Szent Helénát, Szent Lajost és az Apokalipszist ábrázolják.

A magas üvegablakok mellett lenyügőző a száznál is több, változatos növény- és állatmotívumokkal dúsan díszített oszlopfő.

A magasított oltárt árkádok választják el a templomtértől. A baldachin alatt állt valaha a 13. századi ereklyetartó, melyet 1793-ban beolvasztottak. A főhajó jobb oldali fülkéje a királyi család páholya volt.

A boltozat csillagos eget ábrázoló freskóját a fennmaradt eredeti színminták alapján újították fel.

Alsókápolna

A Szűz Máriának szentelt alsó szint szertartásain az udvari méltóságok vehettek részt. A falfestmények 19. századi alkotások, mivel az eredetiek az 1689-1690-es árvíz idején súlyosan megrongálódtak.

A kápolna az igazságügyi palota udvarán keresztül közelíthető meg, mindkét szintje és a balkon is látogatható.

Szent Kápolna (Sainte-Chapelle) videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük