Szent Juan-kastély (Castillo de San Juan) Lloret de Marban

Szent Juan-kastély (Castillo de San Juan) Lloret de Marban, a népszerű spanyol üdülővárosban található. A 11. századi eredetű erődítmény, a Cerro Castell néven ismert sziklán áll, 60 méterre magasodva a tenger fölé.

Szent Juan-kastély (Castillo de San Juan) Lloret de Marban

Szent Juan-kastély (Castillo de San Juan) Lloret de Marban

A legrégebbi ismert írásos adat a várról 1041-ből származik. Eredetileg védelmi funkciót ellátó erdítmény volt. 1079-ben szentelték fel az erődítmény kápolnáját, a San Juan kápolnát.

Az 500 m² területű építmény háromszög alakú volt, egy három méter mély vizesárok és egy 5 méter magas fal vette körbe, központi tornya őrtoronyként szolgált. A várban kőből épült, négyszögletes és trapéz alapú helyiségek voltak, itt éltek a vár urai.

1218-ben, amikor birtoklója, Bernat Umbert püspök meghalt, a gironai székesegyház tulajdonába került és a továbbiakban is egyházi tulajdonban maradt, és védelmi célokat szolgált.

A középkorban több támadás, majd földrengés rongálta meg, ennek ellenére a tizenhetedik század első felében a kastély még mindig katonai célokat szolgált.

1802-ben Lloret lakosai egy perben megszerezték az egyháztól. Az Anglia, Spanyolországgal és Franciaország között zajló háborúban – amely a trafalgari csatával ért véget -, 1805-ben a brit hadsereg lebombázta a várat, ami az erődítmény végleges megsemmisítéséhez vezetett. A kastély a 19. században teljes romhalommá vált.

A várfalaknak ma már csak a maradványait láthatjuk és felújított, közepén található köralakú, 18 méter magas mester tornyot.

Érdemes megmászni a tornyot, fáradozásunk jutalma a gyönyörű kilátás a tengrre és az üdülővárosra.

A kastély megközelítése és nyitvatartása

A kastély belépőjegy váltása után szombaton, vasárnap és ünnepnapokon csak délelőtt, 10 és 13 óra között látogatható. Hétköznapokon 10-kor nyit és 13 bezár, majd a szieszta után 17:30-kor újra kinyit és 19:30-ig várja a látogatókat.

Autóval és gyalog is megközelíthető a tenger mentén haladva. De a LLoret de Mar és Blanes között közlekedő Gardentour Hop on Hop off járattal, majd a megállótól egy könnyű sétával is elérhetjük.

Tipp: Az autóbusz pályaudvaron működő turista információs irodában beszerezhető ingyenes térkép a többi látnivalóval együtt jelöli a kastélyt és az odavezető utat is. A Hopp on-Hopp off körjáratok végállomása szintén az autóbusz pályaudvaron van.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük