Szent Jobb-kápolna Balatonalmádiban

Balatonalmádi különleges látnivalója a Budai Várból kimenekített Szent Jobb-kápolna. A Szent Imre plébániatemplom mellett 1956-ban emelték a háborúban súlyosan megsérült budapesti kápolna pontos mását. Az épületbe Róth Miksa Szent Istvánt ábrázoló aranymozaikjait is áthelyezték. A kápolnában egyedülálló módon egy helyen találhatók meg a Szent királyi család – Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella – ereklyéi.

Szent Jobb Kápolna - Balatonalmádi

Szent Jobb-kápolna – Balatonalmádi

Balatonalmádi központjában 1930-ban, Medgyasszay István tervei alapján épült a Szent Imre plébániatemplom. A templom az erdélyi építészet hagyományait követi, de meghatározó a vöröskő-architektúra.

A római katolikus templom mellett áll az 1956-ban a budai várból áthelyezett Szent Jobb-kápolna. Az ötvenes évek közepén az akkori plébános, Dr. Pintér Sándor, Bicskei Karle János festőművésztől értesült a budai vár romjai között rejlő, pusztulásra ítélt Szent Jobb-kápolnáról.  Az ő kezdeményezésére épült fel Balatonalmádiban a Szent Jobb-kápolna pontos mása a Szent Imre-templom mellett.

1901 és 1944 között Szent István Jobbját, röviden a Szent Jobbot a budai királyi vár Zsigmond kápolnájának főoltára mögötti kápolna-fülkében őrizték. A második világháborúban a vártemplom teljesen elpusztult, de a Szent Jobb-kápolna csodával határos módon megmaradt. A királyi palota egy emelete ráomlott a kápolnára, ami romjaival eltakarta és a további teljes elpusztulástól meg is mentette a szent helyet.

A századfordulón felépült kápolnát valószínűleg Lotz Károly tervei alapján Róth Miksa műhelyében készített aranymozaik díszítette, amelyet a millenniumra tervezett.

Az eredeti kápolna másolatának felépítésével és értékeinek Balatonalmádiba helyezésével sikerült megmenteni a végső pusztulástól.

Teherautókon szállították ide a töredékeket, hogy itt szakértelemmel és nagy gondossággal rekonstruálják. Így sikerült megmenteni a boltozat mozaikját és a kápolna belső terének több részletét – az oltárt a tabernákulummal, a gyertyatartókat, a kovácsoltvas kaput és márvány keretét.

Készítette: Solymári – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71474935

Különleges nap volt 2000. május 13-a a plébánia és a kápolna életében, ekkor a Szent Jobb ereklye egy napra visszatért eredeti őrzési helyére.

2001. augusztus 19-én a Szent Jobból származó ereklyét adományozott a kápolnának Szabó Géza, a Szent István bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre.

2008 óta Szent Imre herceg és édesanyja, Boldog (Bajor) Gizella ereklyéje is a Szent Jobb kápolnában került elhelyezésre. Így, az országban egyedülálló módon, a magyar „szent család” ereklyéi a Szent Jobb-kápolnában egyesültek.

A Szent Jobbot napjainkban a budapesti Szent István-bazilikában kialakított Szent Jobb-kápolnában őrzik. 2021 augusztus 20-tól látogató a Budavári Palotában az eredeti formájában helyreállított Szent István-terem, ami szintén a második világháborúban semmisült meg.

Nagyon köszönöm a fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük