Szent István téri víztorony Szeged büszkesége

Ha már azt hittük, hogy Szeged összes látnivalóját felfedeztük, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy akad még pár látnivaló, amit érdemes felkeresni. A Szent István téri víztorony Szeged egyik büszkesége csak korlátozottan látogatható ugyan, de megéri időt szakítani rá. Az 1904 óta folyamatosan működő víztorony 2003-ban egyedi ipartörténeti műemléki védettséget kapott, 2006-ban szépen felújították. A szecessziós épületben a szikvíz készítésével, a fizika történetével kapcsolatos kiállítások, festmények, rajzok, fotók, fotógrafikák tekinthetők meg, a kilátószinten pedig Szeged panorámájában gyönyörködhetünk. 

Szent István téri víztorony Szegeden

Szent István téri víztorony Szeged büszkesége

Bátran kijelenthetjük, hogy az ország egyik, ha nem a legszebb víztornya Szegeden, a Szent István téren található.

1903-ban írták ki a pályázatot egy 1000 m3-es víztorony készítésére. Ekkor még nem létezett hazánkban működő vasbeton víztorony. Csupán egy hónap állt a pályázók rendelkezésére, hogy a nagyméretű víztorony tervét elkészítsék. A pályázatra 14 neves cég illetve vállalkozó jelentkezett, Győrtől Temesvárig. Egyes pályázók több változatot is kidolgoztak, és voltak, akik csak a víztartályra vagy csak a toronyra adtak ajánlatot.

A legteljesebb, a kiírásnak megfelelő pályázatot Zielinski Szilárd műegyetemi tanár és munkatársa, Jemnitz Zsigmond adta be, így Zielinski kapta a megbízást a vasbetonból készülő víztorony terveinek elkészítésére. A pályázat mellett szólhatott, hogy az épülőfélben lévő kőbányai víztorony – amely ugyan kisebb kapacitású és jóval alacsonyabb volt, mint a szegedi –  terveit a Hennebique cég közreműködésével Zielinski irodája készítette 1902-ben.

Zielinski Szilárd az 1900-as párizsi világkiállításon ismerkedett meg a szabadalmazott Hennebique-féle francia vasbetonépítési módszerekkel, és megszerezte irodájának a jogot e francia szabadalom magyarországi hasznosítására. A módszer alkalmazásával és fejlesztésével meghonosította Magyarországon a vasbeton építést. Eleinte francia vasbetonszerelőket és zsaluzóácsokat foglalkoztatott, később szegedi ácsok vették át a franciáktól a vasbeton építés szakmai fogásait.

Zielinski mind a víztorony tartórendszerét, mind a tárolómedencét vasbeton szerkezettel oldotta meg. Az 1000 köbméteres víztorony teljes magassága a zászlórúddal együtt 54,9 m. Az alapozási szint a terepszint alatt 2,9 m mélyen található.

A szecessziós homlokzati megjelenítés Korb Flóris munkája. A kivitelezési munkákat Freund Henrik és fiai cég végezte. Ne felejtsük el, hogy ebben az időben a beton és vasbeton technológia kezdeti stádiumban volt, nem létezett még csúszózsaluzás, betonkeverő, nem volt toronydaru, nem volt tartószerkezeti előregyártás. Mindent kézi erővel oldottak meg. Az építési munkákat másfél év alatt, 1904 végére fejezték be.
Szent István téri víztorony Szeged
A torony teljes magasságában vasbeton lépcső vezet végig. A medence alatti szintig a lépcsőket a belső és a közbenső pillérek közötti alapterületen alakították ki, ettől felfelé belső csigalépcső vezet a 4 belső pillér között a legfelső kilátószintig.

A későbbi víztoronyépítésben még évtizedekig szolgált mintaként. Ma a legidősebb, működő, vasbeton víztorony Magyarországon.

A víztorony körül neves építészek szobrait találjuk. A víztorony tervezőjének, Zielinski Szilárdnak a szobra mellett itt áll például a Reök-palota, az Ungár-Mayer ház és más szecessziós épületek szegedi származású tervezőjének, Magyar Edének a szobra is.

De helyet kapott itt Tóth Mihály is, aki a város főépítészeként az 1879-es szegedi nagy árvíz utáni újjáépítéseket tervezte.

A víztorony látogatása

Júliustól októberig minden hónap első szombatján, 10:00 és 16:00 óra között előzetes bejelentkezés nélkül, belépőjegy megvásárlásával bárki megnézheti a víztornyot a benne berendezett kiállításokkal.

10 főnél nagyobb csoportok előzetes bejelentkezést, időpont egyeztetést követően kedden, csütörtökön és szombaton 8:00 és 13:00 között tekinthetik meg a víztornyot. A belépőjegyeket a csoportos látogatók a Tourinform Irodában vásárolhatják meg a Vízművel való időpont egyeztetést követően.

Bejelentkezéssel és látogatással kapcsolatos további információkat a Vízmű oldalán olvashatunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük