Szent György-hegy, a Balaton-felvidék bájos tanúhegye

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme, tele lenyűgöző látnivalókkal és érdekességekkel. A 415 méter magas tanúhegy a Tapolcai-medence északnyugati peremén emelkedik, és már messziről magára vonzza a tekinteteket. A Szent György-hegy és környéke tehát tökéletes úti cél lehet mindazok számára, akik szeretnék felfedezni a Balaton-felvidék természeti és kulturális gazdagságát. A látogatók gyönyörű tájakat és panorámákat élvezhetnek, miközben felfedezik a hegy különleges növény- és állatvilágát is.

Szent Gyrgy-hegy a Balaton-felvidéken

Szent György-hegy, a Balaton-felvidék Nemzeti Park része

A Szent György-hegyet eredetileg Magas-hegynek hívták, ennek az emlékét őrzi Hegymagas község. Mai nevét Szent Györgyről és a sárkányról szóló legendáknak köszönheti.

A 3-4 ezer évvel ezelőtt lezajlott vulkanikus tevékenység hírmondójaként itt maradt bazalt oszlopok látványa beindította elődeink fantáziáját. Ráadásul a magaslat északkeleti oldalán még nyílik egy különleges geológiai képződmény, egy jeges barlanghasadék is.

A Szent György-hegy a látnivalókon túl is számos érdekességet is tartogat:

  • A hegy a Balaton-felvidék Nemzeti Park része, és fokozottan védett terület.
  • A hegy oldalán szőlőültetvények találhatók, és a helyi termelők kiváló minőségű borokat készítenek.
  • A hegy a túrázók kedvelt célpontja, a tetejére vezető túraútvonalak nem túl megerőltetőek, és gyönyörű kilátást nyújtanak.
  • A hegyen őshonos növény- és állatvilág található, élnek itt ritka orchideafajok, denevérek és más védett állatok is.

Szent György-hegy legendái

A legenda szerint ebben a Sárkány-likban élt egy környéken garázdálkodó szörnyeteg. Miután a sárkány a falusiaktól évekig szűz leáyokat követelt magának, egyszer csak eltűnt. A bátrabb férfiak elhatározták, beerészkednek a barlangjába.

Meg is találták nagybetegen, azonban nem hagyták magára, hanem meggyógyították. Cserébe többet nem bántotta a környék lakóit. Amikor pedig kilehelte a lelkét, a lakhelye jégbarlanggá változott.

Egy másik történet szerint viszont maga Szent György végzett a sárkánnyal. Egykor a hegy lábánál állt is egy Szent Gyögyről elnevezett imahely. Ma viszont a szőlőhegy hét kápolnájának harangjai a hagyomány szerint a jégesőt tartják távol.

A szőlősgazdák örömére 1901 óta pedig egy „oroszlán” is található a hegyen: egy oroszlán fejűkút. Az Oroszlánfejű kút egy forrás a Szent György-hegy déli oldalán, Hegymagas település közigazgatási területén. Ez volt a legnagyobb vízhozamú forrás a Szent György-hegyen.

A Szent György-hegy látnivalói, nevezetességei

A hegy lenyűgöző látnivalói közé tartoznak:

  • Bazaltorgonák tanösvény: A hegy oldalán található bazaltorgonák igazi geológiai csodák. Lenyűgöző formákkal rendelkeznek, amelyeket évmilliók alatt a vulkanikus tevékenység formált. A vulkáni tevékenység során megszilárdult hatoldalú bazaltoszlopok akár 30 méter magasra is megnőhetnek. A Bazaltorgonák tanösvényen sétálva alaposan szemügyrevehetjük ezeket a különleges képződményeket.
  • Szent György-kápolna: A hegy tetején álló kápolna a 18. században épült, és a hegy névadójának, Szent Györgynek szentelék. A kápolnából lélegzetelállító panoráma nyílik a Balatonra és a környező tájra.
  • Sárkány-lik: A hegy oldalában található egy jégbarlang, melynek neve Sárkány-lik. A legenda szerint egy sárkány lakott itt, de a valóságban ez egy természetes képződmény, melynek hűvös levegője nyáron is kellemes felfrissülést nyújt.
  • Ify-kápolna és remetelak: A hegyoldalon található egy romos épületcsoport, melyet Ify Lajos plébános hozott létre az 1950-es években. A kápolna és a remetelak a magányra és a csendre vágyók kedvelt helye.

A hegy és környéke híres borvidék, ahol kiváló minőségű borokat termelnek. A látogatóknak lehetőségük van részt venni borkóstolókon és pincelátogatásokon, hogy megismerjék a helyi borászatok működését és élvezhessék a régió kitűnő borait.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük