Szent Egyed-katedrális, Edinburgh

A skót főváros, Edinburgh egyik fő látnivalója a leprások védőszentjének tiszteletére szentelt Szent Egyed-katedrális (St. Giles Cathedral). Az Edinburgh-i kastély és a Holyroodhouse-palota között található a katedrális többször fontos szerepet játszott a skót és a brit történelemben. A kilencedik században épült ősi szentélyre épült templomban ült össze Stuart Mária első parlamentje. 2022 őszén pedig 24 órán át itt róhatták le kegyeletüket a tisztelők a néha királynő, II. Erzsébet felravatalozott koporsója előtt.

Szent Egyed-katedrális Edinburghban

Szent Egyed-katedrális (St. Giles Cathedral)

Egy 854-ben épült katolikus templom helyén kezdték el építeni a román stílusú templomot az 1120-as években. Az évszázadok alatt többször pusztította ostrom, tűzvész, és számos alkalommal bővítették vagy építették át, így kapta a gótikus formát. A katedrális eredetileg kereszt alakú volt, az oldalsó kápolnák későbbi építése elrejti ezt a formát.

A skót reformáció idején jelentősen átalakították, hogy megfeleljen a protestáns istentiszteleti stílusnak. Legöregebb része egy 1495-ből fennmaradt torony. Utoljára 1829–1832 között alakították át jelentősen.

Szent Egyed-katedrális Edinburghban

A Szent Giles-székesegyház ma Skócia fő istentiszteleti helye, jelentősége évszazadokra nyúlik vissza. Ebben az épületben ült össze Stuart Mária első parlamentje, felkelés színtere volt I. Károly idejében, majd Oliver Cromwell katonáinak laktanyájaként is szolgált.

A csodálatos ólomüveg ablakok a tizenkilencedik században készültek. A központi hajóban John Knoxnak, a skót reformáció legfőbb protestáns vezetőjének szobra áll, aki 1559-ben Szent Giles első minisztere lett.

A Bogáncs-kápolna (Thistle Chapel) 1909 és 1911 között épült, egyike a Skócia legszebb kápolnáinak. Falait a Bogáncs-rendi lovagok címereit ábrázoló zászlók borítják. A bogáncs egyben Skócia nemzeti virága is. A kápolna mennyezete körül különféle hangszereken játszó kis angyalok látható, természetesen van köztük skót dudán (bagpipes) játszó is.

A templom faláról itt sem hiányozhatnak a pipacsok, amelyekkel az I. világháborúban elhunyt hősökre emlékeznek. Mint minden évben, november 11-én 11 óra 11 perckor két percre megáll az élet Skóciában. Az Emlékezés napján (Remembrance day vagy ahogy legtöbben hívják Poppy day) az I. világháború áldozatai előtt tisztelegve pipacsos kitűzőt viselő emberek millió csendesednek le.

Az emlékezés pipacsai Edinburghban

II. Erzsébet felravatalozása

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, 2022. szeptember 8-án este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanatában elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet királynő koporsóját Balmoralból először a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburgh-i Holyroodhouse-palotába szállították. Késöbb nnen vitték át a Szen Egyed-katedrálisba, hogy az alattvalók 24 órán át leróhassák kegyeletüket a volt királynő előtt.

A királynőt végül a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezték végső nyugalomra. Ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és a 2021 áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

Kapcsolódó olvasnivalók

A Balmoral-kastély vagy Balmorali kastély az egyik legszebb és legismertebb skót kastély. II. Erzsébet kedvenc nyári rezidenciája Skóciában, a Dee folyó mentén, a 260 négyzetkilométeres Royal Deeside területen áll. A kastély a királyi család tulajdona, gyakran látogatják is, de egyes részeit vezetéssel április és július között a nagyközönség is megtekintheti. 2022. szeptember 8-án itt, kedvenc kastélyában hajtotta örök álomra fejét II. Erzsébet, aki több mint 70 évig uralkodott.

A Londontól csupán 35 kilométerre található Windsori kastély a világ legrégebbi és legnagyobb lakott kastélya. A londoni Buckingham-palota és az edinburghi Holyroodhouse-palota mellett a 11. századi windsori kastély egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. A kastély egyes termei a hét öt napján belépőjeggyel látogathatók. Kertje, a Windsor Great Park az év minden napján ingyen tekinthető meg.

Mint minden évben, november 11-én 11 óra 11 perckor két percre ma is megállt az élet Skóciában. Az Emlékezés napján (Remembrance day vagy ahogy legtöbben hívják Poppy day) az I. világháború áldozatai előtt tisztelegve pipacsos kitűzőt viselő emberek millió csendesednek le. A hősök emléke előtti néma, két perces adózás mellett ez a nap a jótékonyságról is szól Skóciában. Önkéntesek pipacsos kitűzőket, gomblyukba helyezhető kerámia és műanyag pipacsokat árulnak, hogy a pipacstárgyak eladásából befolyt összegeket az elesettek hozzátartozóinak megsegítésére fordítsák.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük