Szent Balázs-templomrom – Szentantalfa

A Balaton-felvidék bájos látnivalója, a Szentantalfa határában álló Szent Balázs-templomrom. A 13. századi templom a török időben részben megsemmisült, 2001-ben részlegesen helyreállították. Már csak a csodálatos panoráma miatt is érdemes elgyalogolni a szőlőtáblák között a szentantalfai rom templomhoz.

Szent Balázs-templomrom - Szentantalfa

Szent Balázs-templomrom, Szentantalfa

Szentantalfa a Balaton-felvidéken Balatonfüred és Badacsony között a Csicsói-medencében, más néven Nivegy-völgyben található.

A falu első írásos említése 1333-ből származik. Ekkor már állt a templom. Építését a 12.-13. századra teszik. A késő gótikus torony és a hozzá tartozó hajó az eredeti román templom bővítésekor épülhetett a 13. század első felében. A templomhoz kripta és sekrestyekápolna is tartozott. 

A török időkben elnéptelenedett a település, valószínű, a templomot is ekkor hagyták el.

A legenda szerint pár évig a romok közt élt Jörg Lanz von Liebenfels báró, a középkori templomos lovagrend 20. századi feltámasztója. Az egyesek szerint szélhámos férfi nem épp szakszerű átalakításokat is végzett a templomnál.

1962-ben a romok közül előkerült egy késő gótikus/korai reneszánsz szentségfülke, azaz pasztofórium is, amit a Keszthelyi Múzeumba szállítottak.

A templomromot 2001-ben részlegesen helyreállították és eltűntették a báró károkozásának nyomait is.

Megközelítése

A Szent Balázs-templomromot Szentantalfa irányából a zöld jelzésen érhetjük el. Tiszta időben nem csak kellemes témát tehetünk, de a páratlan kilátásban is gyönyörködhetünk.

A Balaton-felvidék rengeteg szépséget rejt. Felsőörs árpád-kori temploma, Zalahaláp szoborparkja,  a Cseszneki vár vagy a Nagyvázsonyi vár minden megér egy látogatást. Ott vannak a csodálatos egyházi intézmények is: a Zirci Ciszterci Apátság és a Tihanyi Bencés Apátság.

Egész napos kirándulásra Tihany és Veszprém is kiváló célpont, főleg ha egy kis ingyenes strandolással is egybekötjük. 

2023-ban még nagyobb fókuszt kap a táj, amikor Veszprém és Balaton lesz a Európa kulturális fővárosa.

Nagyon köszönöm a szuper fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük