Szent András templomrom – Taliándörögd

A Szent András templomrom a balaton-felvidéki Taliándörögd egyik kevésbé ismert látnivalója. Taliándörögd nevét leginkább az 1989 óta évente megrendezett Művészetek Völgye és a földi űrtávközlőállomással kapcsoljuk össze. A templomrom egy kellemes túra célpontja lehet. 

Szent András templomrom Taliándörögd

Szent András templomrom – Taliándörögd

A taliándörögdi templomot a 14. század elején építette a Dörögdi-család román stílusban. A Szent András apostol tiszteletére felszentelt templomról 1339-ből maradt fenn írásos emlék. Az egyhajós, keletelt templomot Dörögdi Miklós egri püspök1347 körül gót-stílusban bővítette és alakítatta át az eredeti román alapfalakat meghagyásával.

1547-ben, a török időkben Felsődörögd és a környező települések is elpusztultak. A templomból csak szentélye és sekrestyéje maradt fenn.

A romos épületet 1840-ben felrobbantották, hogy építőanyagot nyerjenek az uradalmi magtárhoz. Ezután csak néhány épület rész maradt fent.

A templomrom 1975-ös feltárásánál bronzkori urnasírokat, római kori épület maradványait, középkori sírokat pénzérmékkel, díszes övet, ezüstgombokat is találtak. Az előkerült faragott vörös homokkő keresztelőmedencét a Szűz Mária Neve római katolikus templomba szállították.

A Szent András templomból csak néhány magas falrész maradt fenn, a négyszögletes szentély és a hozzácsatolt sekrestye résznél. A romokon 2007-ben állagmegóvási munkálatokat végeztek.

Megközelítése:

Taliándörögd északi végétől érhetjük el a templomromot. Innen a kelet felé vezető úton kell elindulni. A romok már messziről láthatóak.

A Balaton-felvidék további látnivalói közül ajánlom figyelmedbe Felsőörs árpád-kori templomát, a szentantalfai Szent-Balázs templomromot és zalahaláp szoborparkját.

Nagyon köszönjük a fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük