Szelim-barlang Tatabányánál, amit az ősemberek használtak

A Szelim-barlang a Gerecse hegység hat fokozottan védett barlangjainak egyike Tatabányánál a Turul-szobor közelében. A 289 méter tengerszint feletti magasságban fekvő barlang jelentőségét az adja, hogy 70-80 ezer évvel ezelőtt ismerte és használta a neandervölgyi ősember. A jelentős régészeti és őslénytani lelőhely a Turul madártól könnyű erdei sétával elérhető.

Szelim-barlang

Szelim-barlang

Szelim-barlang vagy más néven Szelim-lyuk a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, Tatabánya szélén található. A Turul-emlékműtől kb. 400 méteres, kényelmes erdei úton, a piros jelzést követve juthatunk el a barlanghoz. A kihelyezett tájékoztató táblákról útközben megismerhetjük a környék hegységeit alkotó jellegzetes kőzettípusokat. A barlang előtti részről káprázatos kilátás terül elénk. Lépcsősoron ereszkedünk le a barlang egyik bejáratához.

Szelim-barlang

Az egyetlen teremből álló, 45 méter hosszú és 18 méter magas csarnok 3 padlószinti nyílással rendelkezik. A csarnok közepétől felfelé tekintve egy mennyezeti nyiladékot is felfedezhetünk. A nyílásoknak köszönhetően elég fény jut a barlangba, így az biztonságosan bejárható.

A barlangot egykor vízfolyás vájta ki triász kori dachsteini mészkőből. Régészeti kutatások igazolták, hogy már 70-80 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi ősember is ismerte és használta a barlangot. Ősembercsontok, szerszámok, tűzrakóhelyek mellett ősi emlősállat (mamut, bölény) maradványait is megtalálták itt a kutatók. Csak úgy, mint a csupán pár kilométerre található Vértesszőlősi lelőhelyen. Az őskori leleteket múzeumokban helyezték el, ezekből itt semmit sem láthatunk.

A későbbi korokból is találtak itt nagy mennyiségű emberi csontvázat, melyek a barlanghoz kapcsolódó monda valódiságát igazolhatják. A legenda szerint Szulejmán szultán török serege elől a barlangba menekült a környék lakossága. A törökök amikor felfedezték a rejtekhelyet, az emberekre gyújtották a barlangot, ahol mindenki odaveszett. A feltételezések szerint a barlang neve is török eredetű és ebből az időből származik.

Nagyon köszönjük a szuper fotókat Kertészné Hangyás Rózsának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Pálinkás Marcsi szerint:

  Szia Jucó! Június 3-án voltam egy csodás úton Tatabánya- Szelim baralng-Tata-vár, Majk kamalduli szerzetes kolostorok és Zsábék. Csodás út volt, és a Szelim barlang bámulatos, csodás, mindenkinek ajánlom. Üdv Marcsi

  • Nagy Jucó szerint:

   Köszi szépen Marcsi!
   Klassz lehetett az út, csodás helyeken jártál, amikról én már írtam is itt blogban.
   További sok szép utazást és emléket kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük