Szelestei kastély és gyógyvízes fürdő

A Vas megyei Szeleste legfőbb nevezetessége a 13 hektáros a gyönyörű arborétum mélyén megbúvó Szeleste kastély, ami szállodaként működik. Már ekettő is megér egy látogatást, de sokan több napot töltenek a településen, hogy gyógyvízes fürdőben kényeztessék magukat és feltöltődjenek.

Szelestei kastély

Szelestei kastély

A Szelestei kastély éptését 1855-ben kezdték meg. Befejezése gróf Festetich Andor nevéhez köthető, aki 1872-től lett az épületet és a hozzá tartozó földterületek ura. Az Ő érdeme a kastélyt körül ölelő hatalmas arborétum létrehozása is. Festetich Andor több mint ötszázféle növénykülönlegességet telepített ide és kialakította a kastélyt övező teraszokat.

1910-től báró Baich Mihály lett az új tulajdonos, aki elkészíttette a kastélyhoz vezető szerpentinutat is, és kialakította a kert jelenlegi arculatát.

A kastélyépület 1950-es években egy tűzben jelentősen megsérült, csupán a főfalak maradtak épen. A felújítási munkák csak 1990-ben kezdődtek meg. Ekkor a modern kor igényeinek megfelelő szállodát alakítottak ki benneúgy, hogy közben a kastély visszakapta egykori hangulatát.

Szelestei Arborétum

Szelestei gyógyvizes fürdő

A terület bővelkedik gyógyvizekben. Csupán pár kilométerre fekszin innen Bükfürdő és Sárvár is. 

A gyógyvizes fürdő a kastélytól egy percnyire, a Zsuzsanna Hotelben található. A több mint 5100 mg/l sótartalmú, 55 fokos gyógyvíz a 2001 nyarán fúrt saját kútból, 1260 m mélységből tör fel. Az ásványi anyagokban nagyon gazdag víz rendkívül kedvező hatást fejt ki a mozgásszervi, reumatikus, szív és érrendszeri, valamint a női és bőrgyógyászati betegségek gyógyítására, enyhítésére, ellenjavallata nincs.

Szűz Mária Neve templom

A németszelesteiek építtették a templomot, középkori eredete feltételezett, de okleveles adat csak a reformáció korából van.

Nagyon köszönöm a fotókat Lakatár Marinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük