Szelestei Arborétum, a csodálatos kastélypark

Szelestei Arborétum a Vas megyei település Szeleste egyik legkedveltebb látnivalója. Valójában egy 13 hektáros, ingyenesen látogatható csodálatos kastélypark. Az angol tájkertépítési hagyományokat követő parkot a kastély építtetője, Gróf Festetich Andor alapította 1873-ban. A több mint 500 féle növény közt bármely évszakban kellemes sétát tehetünk.

Szelestei Arborétum

Szelestei Arborétum

Még ezen a szomorkás hétvégén is csodálatos látvány a hatalmas kastélypark, ami egyben szabadon látogatható arborétum. Gróf Festetich Andor alapította 1873-ban ezt a felemelően szép ligetes és szabad területet, valamint sűrűbb erdei részleteket egyaránt tartalmazó, az angol tájkertépítési hagyományokat követő parkot. Festetich után Baich Mihály lett a park tulajdonosa és igazi gazdája.

Szelestei Arborétum

Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, szelídgesztenye liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek pihentetik a látogatók lelkét. A területen, az évelőkertben több ritka, védett és szép lágyszárú is él, például kockásliliom, királyné gyertyája, stb.

Séta után pedig, ott a kiváló minőségű gyógyviz a kastély gyógyfürdője, ahol kellemesen el lehet lazulni és érezhetően jó hatással van az egész testünkre.

Aki még nem járt erre, csak ajánlani tudom ezt a csodaszép, kevéssé ismert helyet. – ajánlotta figyelmünkbe az arborétumot Lakatár Mari a csodás fotói kiegészítéseként.

Szelestei Arborétum

Szeleste Vas megyében, a 86-os főút mellett fekszik. Pár perc alatt elérhető Szombathely, Sárvár és Bükfürdő is.

A szelestei kastély építése 1855-ben kezdődött, melyet gróf Festetich Andor fejezett be, aki 1872-ben lett az épület és a hozzá tartozó földterületek tulajdonosa. Az arborétum Ő hozta létre 1873-ban.

Jelenlegi formáját báró Baich Mihály, a kastély második tulajdonosa alakította ki, aki 1910-től birtokolta a területet. Az angolkert ölelésében álló 19. századi Festetich-kastély köré teraszos, franciakertre emlékeztető virágos szerpentinutat építtetett.

Szelestei Arborétum

A két alapító emlékét a bejárattal szemben egy-egy szobor őrzi.

Az országosan védett kategóriájú parkban több mint 500 féle növénykülönlegesség található.

Az arborétum egész évben szabadon és ingyenesen látogatható.

További információkat a hivatalos oldalon találsz.

Nagyon köszönöm a szuper fotókat Lakatár Marinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük