Szegvár látnivalói – a “vizek falva”

Szegvár, a Dél-Alföld bájos települése nem véletlenül kapta a “vizek falva” jelzőt. Határában a Tisza kanyarog, keresztül folyik rajta a Kurca és a Kórógy-patak, ez utóbbi a kiszélesedő tavával a községet is két részre osztja. És ott van még a halakban bővelkedő Holt-Tisza. Nézzük, melyek Szegvár látnivalói.

Szegvár

A Kurca folyó Szentes városából már ismerős lehet, ott elmeséltem a legendát is, aminek a nevét köszönheti a folyó. A Holt-Tisza a horgászok számára a régi Tisza-vidék halbőségét idézi, hisz esélyük van, hogy kifogják életük legnagyobb harcsáját, pontyát, busáját vagy csukáját.

Szegvár látnivalói

Csongrád megye második legnagyobb nagyközsége 1776 után megyeszékelyi rangot kapott köszönhetően a főispáni tisztet betöltő Károlyi grófoknak és barokk kastélyuknak. A birtokukat igazgató tiszttartó klasszicista háza ma a falumúzeum.

Szegvár

A településtörténet emlékeinél értékesebbek a Szegvár hátárából értékük miatt országos gyűjteményekbe vitt, sok ezer éves régészeti leletek. A leghíresebb ezek közül az égetett agyagszobor, a Sarlós Isten a kr. e. IV. évezredből. Jelentőségét az adja, hogy ez Európa legrégebbi, hatalmi jelvénnyel ábrázolt istenszobra. Feltehetően Zeuszt jeleníti meg, az arcot lapos maszk fedi. A másolata itt, az eredetije pedig a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban látható.

A magas parton álló 19. századi szélmalmot szépen helyreállították, őrlőszerkezete ma is működőképes.

Szegvár
Szegvár

A településen érdemes nyitott szemmel járni, mert bővelkedik tornácos gazdaházakban, szép deszkahomlokzatokban, oromzáró kovácsoltvas díszekben.

További látnivalók Csongrád megyében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy + 14 =