Szegedi Szabadtéri Játékok: felejthetetlen élmények a csillagok alatt

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiválja. Évente közel hetvenezer embert ejt ámulatba a fesztivál. A csodálatos Dóm téren, a csillagos ég alatt, varázslatos hangulatban élvezhetjük a változatos műsorokat.

Szegedi Szabadtéri Játékok nézőtere

Szegedi Szabadtéri Játékok története

Szegedi Szabadtéri Játékok ötletét Juhász Gyula, szegedi költő vetette fel először 1926-ban. A „főpróbát” négy évvel később, 1931-ban, a Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat keretében tartották. Már ekkor bebizonyosodott, hogy az árkádsorral körbevett templomtér akusztikája kiváló, ideális helyszín a szabadtéri színielőadások megrendezésére.

Az első igazi előadásra, a Magyar Passióra 1931. június 13-án került sor. Ezt követően minden évben megrendezték a szabadtéri előadásokat, Szeged fő attrakcióját. A sikersorozatnak a II. világháború vetett véget, és igen hosszú időre elmaradtak az előadások.

Az 1939-es szezon után nem kevesebb, mint 20 évet kellett várni az újrakezdésre. 1959. július 25-én a Hunyadi László dallamaival kezdődött meg a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete.

Jelentős változás következett be 1994-ben, amikor az állandó, egész teret az év minden napján elfoglaló lelátót lebontották és csak az előadások idejére felállított, mobil nézőtérre cserélték. Akárcsak előzőleg, a mobil lelátót is úgy helyezték el, hogy a dóm karcsú tornyai adják a színi előadások hátterét.

A nézőtéri szektorokat az 1879-es tiszai nagy árvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el.

2014-ben nagy változás történt, a dóm rekonstrukciója miatt a színpadot 180 fokkal elfordították és két évben nem a dóm adta az előadások hátterét. 2016-ban, a 85 éves jubileumi évadra visszafordították a színpadot és nézőteret az eredeti irányba.

A dóm felújításával egyidejűleg kialakított látogató központ miatt a színpadot már nem lehetett visszatenni a régi helyére, a székesegyház lépcsősorára. Ezért a játszóhely és a négyezer fős lelátó is valamivel hátrébb került.

A Dóm tér Tisza felőli oldalán, hosszában helyezik el az öltözőket és a műszaki tárakat.

Műsor és programok

A Szegedi Szabadtéri Játékok műsora rendkívül változatos. Találhatunk itt klasszikus operákat, operetteket, musicaleket, prózai darabokat, táncelőadásokat, sőt, még kortárs darabokat is. A fesztivál fellépői a magyarországi és nemzetközi művészet legjelesebb képviselői.

A szabadtéri játékok varázsa a csodálatos helyszínben is rejlik. A tizenkétezer négyzetméter alapterületű Dóm teret a velencei Szent Márk térhez szokták hasonlítani. A nézőtéren akár 4000 ember is elfér, és a csillagos égbolt alatt legfeljebb csak az időjárás zavarja az előadás élvezetét.

Alig, hogy befejeződik egy szezon, máris meghirdetik a következő évad előadásait és megkezdik a jegyek értékesítését is. A fő jegyértékesítő hely, a Reök-palotában kialakított jegyiroda, de a jegyek online is megvásárolhatók a fesztivál hivatalos honlapján. A jegyárak előadásonként és kategóriánként változnak.

Tippek a Szegedi Szabadtéri Játékok meglátogatásához

  • Ha jegyet szeretnél venni a fesztiválra, érdemes minél előbb lefoglalni a helyedet, mert a népszerű előadások jegyei hamar elkelnek.
  • A Szegedi Szabadtéri Játékokhoz kapcsolódóan számos kísérőprogram is várja a látogatókat. Érdemes ezeket is megnézni, hogy még teljesebb legyen az élmény.
  • A Dóm tér közelében számos étterem és kávézó található, ahol a színházi előadás előtt vagy után elfogyaszthatunk egy finom vacsorát vagy üdítőt.
  • Érdemes a szállást is mielőbb lefoglalni. Hónapokkal előtte sok, különböző igényt kielégítő és árkategóriájú szállás közül válogathatunk.
  • Az előadásra nem érdemes autóval érkezni, mert viszonylag kevés a parkolóhely és az előadás végén hatalmas a tumultus, a dugó. Nekünk mindig jól esik a 10-15 perces levezető séta a szállásig.
  • Annak sem kell azonban aggódnia, aki a város másik részére kíván hazajutni, a tömegközlekedési eszközök minden előadási napon megvárják az előadás végét és a szabadtéri jeggyel ingyen használhatók.
  • Érdemes figyelni a szabadtéri játékok Facebook oldalát is, ahol minden aktuális információt megosztanak az előkészületekről is. Időnként játékot indítanak ajaándékjegyekért és itt szoktám meghirdetni az előadások előtti, ingyenes kulisszajárásokat is.

További információkat a fesztivál programjáról, a fellépőkről és a jegyvásárlásról a hivatalos honlapon találhatunk.

Ha felejthetetlen élményekre vágysz a nyár folyamán, látogass el a Szegedi Szabadtéri Játékokra! A varázslatos hangulat, a csodálatos előadások és a páratlan helyszín garantáltan elvarázsolnak majd.

Szeged a magasból videó

Rómeó és Júlia musical a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Rómeó és Júlia története William Shakespeare angol drámaíró egyik legismertebb tragédiája. Két ellenséges veronai család gyermekei között szövődött végzetes szerelem történetéről szól. A drámaíró életében a legnépszerűbb színdarabjai egyike volt, a Hamlettel együtt azóta is a legtöbbet játszott Shakespeare-mű. A történetet sokszor megfilmesítették, és nagysikerű musical is készült belőle. A budapesti Operettszínház 2005-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon is bemutatta a darabot, amit most itt videón megnézhetsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük