Szegedi Füvészkert látnivalói – lótuszok és pillangók

Szegedi Füvészkert hazánk egyik gyöngyszeme. Az Egyetemhez tartozó botanikus kertet 1922-ben Győrffy István professzor alapította. A 17 hektáros kertben közel 5000 növényfajt és fajtát mutatnak be. A Szegedi Füvészkert látnivalói miatt méltán az egyik leglátogatottabb botanikus kertünk.

Szegedi Füvészkert

Az utóbbi években szinte minden nyáron megfordulok Szegeden, ahol a szabadtéri előadások egyikét nézem be. Ez általában júliusra vagy augusztusra esik, így szinte mindig beiktatom a füvészkert meglátogatását is, mert a csodálatos lótusz virágzást kár lenne kihagyni.

Szegedi Füvészkert látnivalói

Sokan azt gondolják, hogy csak Budapesten van Füvészkert. Pedig az ország több pontján is van, hisz a füvészkert pont ugyanaz, mint a botanikus kert. A latin eredetű botanikus kert magyar elnevezése a füvészkert.

A Szegedi Tudomány Egyetem Füvészkertjét 1922-ben Győrffy István professzor alapította. A 17 hektáros kertben közel 5000 növényfajt és fajtát mutatnak be.

A természetvédelmi területen a gyerekek és felnőttek játékosan, élményszerűen ismerkedhetnek meg hazai és távoli tájak sokszínű növényvilágával.

Szegedi Füvészkert

Üvegházak

Az üvegházakban közel 1200 trópusi, szubtrópusi, mediterrán és sivatagi növényfaj található. Üde, színes látványt nyújtanak a fánlakó színes orchideák, broméliák. A több mint 100 fajt illetve fajtát tartalmazó páfrány gyűjtemény az egyik leggazdagabb az országban. A közel 300 kaktusz faj közül kiemelendő a fatermetű medvetalp és oszlopkaktuszok, amik rendszeresen virágoznak és termést is érlelnek. A pozsgás növények 400 faja között legnagyobbra megnövők az agávék, de emellett az aloék, liliomfélék és kutyatejfélék is megkapó látványt nyújtanak.

Lótuszok és Lótuszos tó

Kétség kívül júliusban és augusztusban a Lótuszos tó vonzza ide a legtöbb látogatót. A Füvészkert fennállásának első tíz évében alakították ki a nagy tó medrét. A kert a látogatók számára csak a tó és környékének betelepítése után, 1932-ben nyílt meg.

Az indiai lótusz mellett tavirózsát, vízijácintot, rucaörömöt, vízisalátát, füzéres süllőhínárt, bodros békaszőlőt láthatunk a tóban. A Közép-Európában egyedi méretű lótusz állomány maga a csoda.

A tóparton sudár mocsárciprusok díszlenek. A földből kiálló légző gyökereikről sokan a szurikátákra asszociálnak. Az USA délnyugati területén honos lombhullató növény számára az un. „légzőgyökér-babák” biztosítják a gyökérlégzést.

Szegedi Füvészkert

Élőkövületek

A Füvészkert nagy büszkeségei az élőkövületek. Az élőkövületeknek a földtörténeti múltban széles körben elterjedt, fajgazdag csoportok ma élő kisszámú leszármazottait nevezzük. Ezen, főleg nyitvatermő növények mindegyike a kipusztulás szélén áll, így fokozott figyelmet és védelmet érdemel. Az árnyas parkban négy ősi nyitvatermővel a szecsuáni ősfenyővel, hegyi mamutfenyővel, páfrányfenyővel és a Wollemi fenyővel ismerkedhetnek meg látogatók.

Gyógy- és haszonnövények, rózsakert

Mint ahogy egyetlen gyűjteményből, innen sem hiányozhat gyógy-, és haszonnövények gyűjteménye, valamint a rózsa, a virágok királynője. A rózsagyűjtemény már az 1930-as években is meg volt a kert központi részén. A sok évszázados nemesítési munka eredményeként létrejött fajtákból 125-t szemlélhetünk meg itt. A rózsák május közepétől június végéig mutatják legszebb formájukat.

Trópusi lepkék

A Fővárosi Állatkert és Hajdúszoboszlói Lepkeház után a nyári időszakban most már Szegeden is szemtanúi lehetünk a trópusi lepkék mindennapjainak. A fóliasátor alá varázsolt esőerdőben a növény ritkaságok mellett megcsodálhatjuk, ahogy a bábszekrényben lévő bábokból előbújnak a színes szépségek és megtöltik a teret élettel. A citrusfélék és a golgotavirágok illatos, különleges virágait különösen szívesen látogatják. Pompás látvány, ahogy növényről-növényre repkednek vagy éppen a lepkeetetőknél lakmároznak.

Szegedi Füvészkert lótuszai videón

További hasonló olvasnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük