Szeged legszebb szecessziós épületei

Szeged azon kevés városok közé tartozik a világon, ahol több mint 50 szecessziós épület található. Mindez annak köszönhető, hogy a nagyárvíz utáni újjáépítéskor ez volt a legkedveltebb építészeti stílus. Szinte a semmiből épült fel az egész város, és bőven volt elég hely ahhoz, hogy a belvároson rajta hagyja a nyomát az akkoriban terjedő szecesszió magyaros irányzata. Mutatom is, melyek Szeged legszebb szecessziós épületei.

Reök-palota méltán került Szeged legszebb szecessziós épületei közé

Szeged legszebb szecessziós épületei

Európa gazdag és változatos építészeti örökségének fontos része a szecesszió korsza. Az Ausztriából indult, a természet, a virágok, az állatok ihlette irányzat hamar népszerű lett Magyarországon is. Szeged újjáépítésénél is hangsúlyos szerepet kapott, megtörve ezzel az eklektika, a neobarokk uralmát.

Reök-palota

Szeged legszebb épületének tartják a szecesszió remekét, a Reök-palotát. Az eredetileg lakóháznak épült épület ma Regionális Összművészeti Központként működik, egész évben színvonalas kiállításoknak és előadásoknak ad helyet. Nézd meg Te is ilyen szép épület a Reök-palota Szegeden!

Reök-palota Szegeden: a szecesszió gyöngyszeme

Gróf-palota

A Raichle Jenő Ferenc (Raichl Ferenc) tervei alapján 1912-13 között épült Gróf-palota névadója az építtető, Gróf Árpád Márton városi főügyész volt.

Gróf-palota szecessziós épülete Szegeden

Ungár-Mayer-palota

A Dugonics tér Kárász utcai torkolatánál álló Ungár–Mayer-palota tervezője Magyar Ede volt, akinek tervei alapján a másik szecessziós gyöngyszem, a Reök-palota is épült. 1910-es építésekor Szeged második legmagasabb épülete volt. További különlegességét adta, hogy vasbetonból készült, ami új építőanyagnak számított ebben az időben. Ma műemléki védelem alatt áll.

Ungár–Mayer-palota Szegeden

Móricz-ház 

A műemléki védelem alatt álló Móricz-ház az egyik legszebb szecessziós épület Szegeden. Az 1910-ben épült lakóház építésének 100. évfordulójára felújításra került, így most régi fényében ragyog a Szent István téren, a szintén szecessziós Víztorony szomszédságában.

Móricz-ház szecessziós épülete Szegeden

Raichl-palota (Raichle-palota)

A Raichl-palota vagy másik írás móddal (Raichle-palota) Szeged egyik legszebb szecessziós épülete, amit Raichle Jenő Ferenc magánpalotaként tervezett és építtetett 1910-ben. Ma a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának ad helyet. Sokan máig a Ságvári néven ismerik, mert a benne működő gimnázium sokáig Ságvári Endréről volt elnevezve.

Deutsch-palota

A zöld-kék-narancs színekben pompázó, majolika díszes Deutsch-palota külső megjelenése és lépcsőházainak díszítése Lechner Ödön zsenijét hirdeti. Homlokzatát a népművészetből származó formavilágú Zsolnay-kerámiadíszek teszik egyedülállóvá.

Új Zsinagóga

Az Új Zsinagóga némileg kilóg az eddigi épültek sorából és nemcsak azzal, hogy ez templomnak és nem lakójáznak épült. Építészeti stílusát tekintve nem kimondottan szecessziós épület, de más stílusok mellett szecesszió hatása is egyértelműen felfedezhető rajta.

A szegedi Új zsinagóga Magyarország második és a világ negyedik legnagyobb zsidó temploma. A 22 zsinagógát tervező Baumhorn Lipót legjelentősebb és legszebbnek tartott alkotása. Az eklektikus stílusú épületen szecessziós, mór-arab-editerrán, barokk, gótikus, román stíluselemeket is felfedezhetünk. Kiváló akusztikájának és 1340 ülőhelyének köszönhetően rendszeresen ad helyet komoly- és könnyűzenei koncerteknek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük