Szaplonca vicces rigmusokkal teli vidám temetője

A Máramaros megyei Szaplonca ( Săpânta) lakói nagyon másként gondolkodnak a halálról, mint az emberek többsége. Az Európában egyedülálló látványosságnak számító vidám temető (Cimitirul Vesel) egyáltalán nem szürke vagy komor. Épp ellenkezőleg, harsány, szaploncai kék színben pompázik. A fából faragott és olajfestékkel díszített verses fejfákról leolvasható az elhunyt egyénisége, mestersége, életének és halálának a körülményei. Mindez tréfásan, verses rigmusokban megfogalmazva.

Vidám temető Szaploncán

Vidám temető Szaploncán – Cimitirul Vesel, Săpânta

A Máramaros megyei Szaplonca falu a Szaplonca patakról kapta a nevét, mely a falunál torkollik a Tiszába. A patak neve a szláv solpъ (= vízesés, zuhatag) szóból eredhet. Először 1373-ban Zapancha, majd 1390-ben Zaploncha alakban írták.

A vidám temető már messziről derűt és vidámságot sugároz, érdemes azonban közelebbről is megszemlélni az ötletesen, tréfásan megfestett fejfákat.

Az első színes fejfákat Stan Ioan Pătraș fafaragó készítette 1935-ben és egészen haláláig, 1977-ig folytatta is az egyedi fejfák létrehozását. Halála után tanítványa folytatta a különleges fafaragást. Mára már több mint 800 faragott kereszt díszíti a temetőt.

A fejfák nagyon látványosak, beszédesek. Egyedi életképeket jelenítenek meg az elhunytakról, valamint tréfás versikékkel beszélnek nevükben.

Vicces sírfeliratok a vidám temetőből

A feliratok román nyelven íródtak, időnként nyelvtani hibákkal. Két vers magyar fordítását megtaláltam a Szekelyfoldiinfo.ro oldalon, így ezeket megmutatom.

“Itt nyugszom én idelenn – Braic Ileana a nevem – Volt öt legénygyermekem
Isten tartsa valahányat
Neked Griga megbocsátok
Bár a késed belémvágtad
Mikor leszúrtál részegen,
De eltemettél tisztesen
Itt a nagy templom tövében
Te is megtérsz majd mellém.”

“Nyugszom én idelenn
Stan George a nevem
Szegény élet, jött a vég
Semmivé lett mint a jég
Illés napján kapáltam
A villám erősebb volt nálam
Apám megharagudott
És anyám se nyughatott
Örökké megsiratott.
Fiatalon távoztam
19 ha voltam.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc + kettő =