Szanticska, Magyarország legkisebb faluja

Szanticska, a Cserehát lankáin fekvő település időről időre bekerül a hírekbe. Néha az  a hír járja, hogy hazánk legkisebb faluja, amit aztán cáfolnak. Nem is akarnék ebben állást foglalni. Inkább azt mondom, nézzünk szét!

Szanticska története és látnivalói

Szanticska aprófalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, közigazgatásilag Abaújlak külterületi lakotthelye. Nyugodt, csendes zsákfalu, ahol adott a kikapcsolódás minden lehetősége.

1317-ben említették először, neve Szent István nevéből származik. A török hódoltság idején híres bortermelő település volt, majd kihalt. A 18. században újra benépesült, 1870-ben Abaújlakhoz csatolták.

Szanticska

A 1930-as évektől főként az iskola hiánya miatt a népesség kezdett elvándorolni. Már 1979-ben, amikor a Másfélmillió lépés Magyarországon című dokumentumfilm-sorozatot készítették, akkor is a legkisebb falunak számított, és ekkorra már 28 lakosra csökkent a teljes népesség. 2000-ben ezzel szemben viszont már csak 19 háza, 2 temploma és 3 állandó lakosa volt. A KSH szerint 2019-ben 7 állandó lakosa van.

A szép természeti környezetnek és néhány új lakónak köszönhetően mára kedvelt üdülőhely. Mind a 19 háza nyaraló, vendégház. A falu végi ifjúsági és gyermektábor régi falusi környezetben található.

Szanticska és környéke ideális terep a gyalogosan és kerékpárral túrázók számára.

Szanticska

Kiss P Dóra küldött pár sort és fotókat a festői településről. 

“Szent István napján visszaemlékezve SZANTICSKÁRA (Szentistvánfalucskára) tett kirándulásunkra. A falu neve Szent István nevéből származik. A katolikus kis templomban az üvegablakok Szent Istvánt és Boldog Gizellát ábrázolják.

Szanticska

 

Szanticska

 

Szanticska

2016-ban készült riport alapján 4 lakosa volt, de korábban csupán 1 fő ennek az egy utcás zsákfalunak, ami festői környezetben található Abaújban.

Csend, nyugalom, harmónia, ezt nyújtja a falucska.”

Nagyon köszönjük a fotókat Kiss P Dórának!

További látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Nagy Jucó

Nagy Jucó blogger, a virágok és az utazások szerelmese

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 16 =