Pákozdi katonai emlékpark, ahol számháborúzni is lehet

Magyarország egyetlen hadtörténelmi emlékparkjában immár tizedik alkalommal rendeznek Honvédfesztivált, hogy így emlékezzenek az 1848-as pákozd-sukorói csatára. Huszár és hagyományőrző katonai bemutatók, katonazenekarok muzsikája, militária és népművészeti vásár színesíti a csatatéri sokadalmat. Ismerd meg a pákozdi katonai emlékpark programjait!

pákozdi katonai emlékpark

X. Honvédfesztivál

A pákozdi Mészeg-hegyen, a Katonai Emlékpark csodás környezetében megrendezendő X. Honvédfesztivál hagyományosan a nagyszabású számháborúval indul 2019. szeptember 24-én. A klasszikus játék modern elemekkel kiegészített változatára 10 és 16 év közötti tanulókból álló iskolai csoportok nevezését várják. 

Egy tanintézményből maximum 20 fő jelentkezhet a tanintézmény hivatalos e-mail címéről küldött, pontosan kitöltött adatlappal.

pákozdi katonai emlékpark - tank

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre az 1848. szeptember 29-i Pákozd-sukorói csata emlékére és tiszteletére a Honvédfesztivál elnevezésű eseménysorozat, mely a katonai hagyományokat ápoló, a honvédkultúra sokszínűségét bemutató, hadtörténelmi ismeretterjesztő fesztivál.

Emlékhely Pákozd

2019. szeptember 29-én megelevenítik a 171 évvel ezelőtt történteket. A csata megelevenítése és korhű bemutatása mellett sok-sok színes programmal várják az érdeklődőket a díszes egyenruhába öltözött bakák. Megismerkedhetnek országunk katonai múltjával, a jelen honvédjeivel és a hagyományőrző szervezetekkel.

A Honvédfesztivál részletes programja az alábbi linkre kattintva a pákozdi katonai emlékpark hivatalos oldalán tekinthető meg.

pákozdi katonai emlékpark

Pákozdi katonai emlékpark

A Katonai Emlékparkot az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére alakították ki az 1951-ben állított Obeliszk környezetében a pákozdi Mészeg-hegyen.

A Velencei-tó és a Velencei-hegység között fekvő park építése 2002-ben kezdődött meg 11 szervezet összefogásával, majd a 2008-ban elnyert Európai Unió pályázati támogatásnak köszönhetően be is fejeződött.

Az Emlékhely 2010-ben nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetét, az azóta eltelt idő főbb katonai eseményeit és emléket állítson e korok ismert és ismeretlen katonahőseinek.

Emlékpark Pákozd

A Nemzeti Emlékhely számos emlékművével, kiállítási felülettel és interaktív lehetőséggel nemcsak a történelmet kedvelők számára nyújt kitűnő kirándulási célpontot, de a kalandot, az élményt és a kultúrát keresők is megtalálják számításukat.

A parkot és a kiállításokat modern digitális tárlatvezető alkalmazás (KEMPP) segítségével barangolhatjuk be. Kipróbálhatjuk tudásunkat és bátorságunkat az élményekkel teli katonai akadálypályán és Raptor lézerharcban.

A fotókat még 2014-ben készítettem, elképzelhető, hogy azóta bővült a park.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük