Swissminiatur, Mini Svájc makettpark

A Swissminiatur (Mini Svájc) makettparkot, ahogy a nevéből is következtethetünk, svájci tájak és épületek kicsinyítettmásának bemutatására hozták létre 1959-ben. A 128 szabadtéri makettel a híres épületek – köztük az Unesco világörökségi listán szereplők is – mellett a természeti kincseket és hagyományokat is bemutatják. Ez egész park pont olyan, mint Svájc, rendezett, tiszta, zöld, hagyománytisztelő és nagyon szerethető.

Swissminiatur, Mini Svájc makettpark

Swissminiatur, Mini Svájc makettpark

Swissminiatur Svájc déli részén, az olasz határ közelében, Melide városának szélén található. A makettpark 14 000 m²-es területén 128 makett található.

Az utolsó makett egy kakukktojás, hisz az a Milánói dómot ábrázolja. 2003-ban került ide, Ticino (németül: Tessin) kanton – amiben Melide városa is található – Államszövetséghez való csatlakozásának 200. évfordulóján. Ticino korábban a milánói hercegek uralma alatt állt, ennek a történelmi kapcsolatnak állít emléket az épület.

Swissminiatur, Mini Svájc makettpark

Svájc templomait, várait, emlékműveit és egyéb érdekes építményei 1:25 léptékű, a legapróbb részletekig kidolgozott makettek mutatják be. A maketteket 15 000 virág és 1500 apró fa veszi körül. 

Mondanom sem kell, hogy itt minden zöld természetes, nem találunk egyetlen műnövényt sem. Amikor ott jártunk, akkor az egyik részen épp füvet nyírtak egy kis fűnyíróval, egy másik ember pedig a bokrokat metszette, formázta.

A parkban megalkották az Alpokot is, természetesen működő felvonókkal és fogaskerekű vasúttal. A vizes területeken a svájci tavakon és folyókon közlekedő hajók és kompok valósághű másai úsznak.

Swissminiatur, Mini Svájc makettpark

Ugyanez elmondható Zürich-Kloteni Repülőtérre is, aminek a jelenlegi kinézete mellett az 1958-as állapotát is megcsodálhatjuk.

Közel 3,5 kilométeren keresztül 18 vonat – köztük a híres Glacier expressz -, fogaskerekű vasút és drótkötélpályás felvonó is közlekedik a parkban.

Van egy mini vonat is, amire a gyerekek felülhetnek, és így tehetnek egy kört az aprócska és néha nem is olyan kicsi épületek között.

Többek között láthatunk itt alpesi sajtüzemet, a Svájci Légimentők (Rega) bázisát és a Lausanne-i Olimpiai Múzeum is felfedezhető. Persze itt van Európa legnagyobb vízesése, a Schaffhausen melletti a Rajna-vízesés (Rheinfall) és Laufen vára. 

Itt van Maienfeld is, Johanna Spyri Heidi című regényének egyik helyszínéül szolgáló település háttérben a havas Alpokkal.

Az Aventicum amfiteátrum (az egykori helvét település központja).

Tell Vilmos emlékműve, Altdorfban.

Gemsstock drótkötélpályás felvonó Andermattban

A festett házairól híres Stein am Rhein egyik tere

Madonna del Sasso zarándokhely Locarnoban

Luzern híres hídja, a Kapellbrücke híd a hozzá tartozó toronnyal

Végül egy fotó a mini parkból és helyszínről, ami jól szemlélteti, mennyire felismerhetők az épületek.

A Luganói-tó partján fekvő Lugano egyik híres épülete az 1515-ből származó Chiesa Santa Maria degli Angioli templom, amelyet Leonardo da Vinci egyik tanítványának, Bernardino Luininek a freskói díszítik. 1515-ből származó templom, a hozzá tartozó egykori minorita kolostor ma szálloda. 

Ilyen a helyszínen, szembe vele lenne a tó, amit nem fotóztam le.

És ilyen a miniparkban:

A parkban a gyermekeket játszótér is várja és találunk itt önkiszolgáló éttermet és ajándékbolt is. Sőt a park egész területén egy egyszerű regisztráció után ingyen használhatjuk a WIFI.t

Megközelítés, nyitva tartás

A Swissminiatur park a Gotthardbahn (Gotthard vasút) vonalán, illetve az A2-es autópálya vonalán,  Luganótól 5 kilométerre délre, a melidei gátnál található.

A park márciustól novemberig belépőjeggyel látogatható. A belépőjegy mellé egy térképet is kapunk, hogy egyszerűbben megtaláljuk a bennünket érdeklő épületeket vagy felfedezhessünk újakat. A park jelenleg is látogatható, de a maszk viselése kötelező. További információt a hivatalos oldalon találsz.

Swissminiatur, Mini Svájc – videón

Aki hozzám hasonlóan szereti ezeket a minivilágokat, annak érdemes több órát rászánni, mert tényleg nagyon csodálatos és rengeteg látnivalót kínál a park. Több ilyen parkban jártam már, de eddig egyértelműen ez nyűgözött le a legjobban.

További olvasnivalók makettparkokról

Makettparkok és minivárosok az én gyermekkoromban még nem léteztek Magyarországon. Most már az ország több pontján is találunk elbűvölő minivilágokat és én felnőttként is imádom felfedezni ezeket. A minivárosok minden nevezetességet, látnivalót felvonultatnak, kastélyok, várak, templomok, egyéb híres épületek kicsinyített másai, mint megtalálhatók egy helyen. Térképpel mutatom, hogy merre induljatok a kis mesevilágok felfedezésére.

A hágai Madurodam Hollandia kicsinyített mása, legismertebb helyeinek, műemlékeinek és hagyományainak színes, mozgó, éneklő és táncoló kavalkádja egy ilyen hely. Egyetlen belépő jeggyel pár óra alatt bejárható, felfedezhető az ország. Minden megtalálható itt, ami Hollandiára, a hollandokra jellemző.

Az ausztriai Klagenfurt legnagyobb látnivalója a Minimundus. Az igényesen kialakított makettparkban egy nap alatt körbejárhatod a földet, hisz a világ minden tájáról megtalálható itt a leghíresebb épületek kicsinyített mása. A közel 150 makettnek mintegy egyharmada osztrák, és csupán egyetlen magyar nevezetességet találunk itt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük