Stary Plzenec, a régi Pilsen látnivalói

Első olvasatra a Stary Plzenec név nekem nem volt ismerős. Aztán eszembe jutott, hogy „stary” szláv szó és öreget jelent, amit például a Mostari Öreg-híd (Stari Most) nevéből is megjegyeztem. A Plzenecről pedig természetesen eszembe jutott a sörgyártásáról híres Pilsen, azaz Plzen. Olvasónknak köszönhetően most megtudhatjuk, mit érdemes megnézni az közel 6.000-es lélekszámú Stary Plzenecben, milyek a fő látnivalói.

Stary Plzenec látnivalói

Chugyikné Szatai Judittól kaptunk fotókat és pár soros ajánlót: „Ez Stary Plzenec. Plzen melletti öreg város. Itt készül a finom Bohemia pezsgő, nemcsak a sör. Nem véletlen a pezsgős dugós installáció. Van mintabolt is, ahol bevásárolhatunk a finom nedüből. A templom az 1300-as években épült és még az eredeti oltárkép szinte megfeketedve látható.”

Stary Plzenec

Stary Plzenec látnivalói

A Cseh Köztársaság Plzeňi kerületében található Stary Plzenec első említése 976-ből ered, amikor Merseburg Thietmar szerint II. Boleslaus, Bohémia hercege legyőzte a Plzeňnak hívott erőd alatt a várat ostromló bajor hadsereget.

A győzlemmel a kastély alatti település Nyugat-Csehország közigazgatási és kereskedelmi központjává vált. 1295-ben azonban II. Vencel király egy pár kilométerrel arrébb, a Mže és a Radbuza folyók közvetlen közelében megalapította az új Plzeňt.

Az új város hamarosan átvette a régi Plzeň funkcióit, és Nová Plzeň (Új Plzeň) néven vált ismertté. Később az előtagot elhagyták és egyszerűen Plzeň néven emlegették. Az Úslava folyó melletti régebbi települést sokáig Stará Plzeň (Old Plzeň) néven hívták. Később alakult ki a ma is ismert Starý Plzenec név.

Stary Plzenec

Látnivalók között elsőként említendő a délről a város fölé magasodó Radyně Hegyen álló Radyně kastély, a 14. századi középkori vár romja. 

Stary Plzenec

Az északra magasodó Hůrka-dombon áll a Szent Péter és Pál Rotunda, a 10. század végétől származó román templom, valamint a régi erődítmény többi épületének alapjai. 

Nagyon köszönjük a fotókat Chugyikné Szatai Juditnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük