Stans város látnivalói

Stans, az alig nyolcezres város Nidwalden kanton székhelye Svájcban. A fölé magasodó hegy, az 1898 méteres Stanserhorn népszerű turistacélpont. Stans város látnivalói közül egyértelműen a barokk belsővel rendelkező Szent Péter és Pál-plébániatemplom a legjelentősebb.

Stans város látnivalói

„A svájci STANS városa Nidwalden kanton székhelye. A főterén áll az öt emelet magas tűsüvegű gót toronnyal, belsejében viszont barokk templom. Európában biztos egyedülálló, hogy fekete márvánnyal gazdagon díszített a templombelső, ami tükrözi a nidwaldeniek nagyzoló, pompa iránti hajlamát. A szemlélődőt ez nem zavarja, hiszen egy lenyűgöző látványban gyönyörködhettünk. A város főterén áll a Winkelried-emlékmű, mert Arnold von Winkelried hőstettére a stansiak legalább olyan büszkék, mint az altdorfiak Tell Vilmoséra, őt is nemzeti hősnek tartják.” – szólt Kiss P. Dóra fényképek mellé küldött ajánlója.

Stans város látnivalói

Stans a nidwaldeni völgy egyik legrégebbi települése, már az i.e. 2. században laktak itt emberek. A város nevét a latin stagnum (tavacska, mocsár) szóból eredeztetik. A keresztény hitre térített german alemannok 750-ben emelték az első templomot 750-ben. A templomot többször kibővítették, majd 1647-ben a mai Szent Péter és Pál-templom vette át e helyét.

A középkorban a város védelmét hét torony szolgálta, de ezeket soha nem kötötte össze városfal. 1713-ban egy tűzvész a város nagy részét elpusztította. Ezután épült a mai főtér (Dorfplatz) barokk házaival és a városi tanács (Rathaus) épületével.

Stans város látnivalói

A város melletti hegy, az 1898 méteres Stanserhorn népszerű turistacélpont, ahova 1893-ban épített vasút vezetett fel. 1970-ben egy villámcsapás okozta tűzben leégett a csúcson épített szálloda és az alagsorában lévő vasúti irányító. Ezután a vasút felső és középső szakaszát felvonóval pótolták, 2001-ben pedig forgó éttermet építettek.

A városi főtér, a Dorfplatz a tűzvész után épült újjá Josef Aebi és Ludwig Gassmann tervei alapján. A korabeli házakon kívül itt áll a Winkelried-szökőkút és a Halál és a Lányka (Der Tod und das Mädchen) szobor.

A Szent Péter és Pál plébániatemplom 1641-1647 között épült Jakob Berger tervei alapján korai barokk stílusban. Román harangtornya a korábbi templomhoz tartozott, amely a mai háromhajós épülettől északra helyezkedett el. A templom mellett található a közeli kapucinus kolostor osszáriuma (csontkápolnája) és egy kétszintes kápolna.

Stans város látnivalói

A kapucinus kolostort 1583-ban alapította Melchior Lussy. Az apátsági templom 1683-ban épült.

A Szent Klára apácazárdát 1618-ban alapította Katharina és Maria Gut. A zárda temploma 1723-ban épült.

A Salzmagazin (Sóraktár) 1700-ban épült, mint neve is mutatja, só- és gabonaraktárnak. Később színház és középiskola is működött benne, ma pedig múzeum.

Nagyon köszönjük a fotókat Kiss P Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük